ROPSKAUPPA.FI                              
perjantai, 14 heinäkuu 2017 16:25

Pablo González tekee chileläistä jalkapallohistoriaa

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Pablo González tekee chileläistä jalkapallohistoriaa Kuva: Pasi Pikkupeura

Rovaniemen Palloseuran tuorein vahvistus on kolmekymppinen keskikenttämies Chilestä. RoPS ja Pablo "Mota" González ovat solmineet loppukauden mittaisen pelaajasopimuksen. Mukana on optio ensi kaudesta.

Olemme jo esitelleet ne tärkeimmät kliseet, jotka kaikki ensimmäistä kertaa Rovaniemelle saapuvat joutuvat kokemaan. Ylitimme Napapiirin ja vierailimme Joulupukin luona - tietenkin. Nyt istumme jo torstai-iltaa Joulupukin pajakylän kahvilassa.

Pöydän takaa katselee rentoutuneen ja itsevarman oloinen nuorimies. Jalat ovat hiukan levällään, ja asento on kevyesti taaksepäin nojautuneena. Välillä toinen käsi nousee hiukan selkänojan ylitse, välillä molemmat on viety niskan taakse.

Pidemmissä kysymyksissä vastaaminen tapahtuu vielä tulkiksi saapuneen Antonio Regueron kautta, mutta englanniksikin pärjäillään yllättävän hyvin. Keskustelu on avointa ja tuttavallista. Tähän vieraaseen on ollut helppo tutustua.

Vieras on Pablo González, Rovaniemen Palloseuran uusi chileläisvahvistus.

Malisen näköinen pelaaja

RoPS:n päävalmentaja Juha Malinen on ihastunut chileläiseen jalkapalloon. Valmentajalegendat Marcelo Bielsa sekä Jorge Sampaoli loivat "La Rojalle" peli-identiteetin, joka varasti myös RoPS-valmentajan sydämen.

- Varsinkin isoissa kisoissa chileläiseen jalkapalloon kuuluu vauhti, aggressiivisuus ja prässääminen, Malinen kuvailee.

Vauhtia, aggressiivisuutta ja prässäämistä Malinen vaatii myös omalta joukkueeltaan. Merkit ovat, että tähän palapeliin Pablo González olisi juuri oikeanlainen palanen.

Ainakin pelityylin opettaja on ollut maailman tasoa. Kaudella 2007 Marcelo Bielsa valitsi Gonzálezin mukaansa Chilen maajoukkueeseen, mutta loukkaantuminen kesken maajoukkueleirin esti varsinaisen debyytin miesten tasolla.

- Vaikka meillä on nykypäivänä käytössämme InStatin raportit ja videoklipit, niin silti. Jos pelaaja on läpäissyt Bielsan seulan, niin se meriitti kannattaa huomioida, Juha Malinen huomauttaa.

- Kaikkiaan Pablossa oli monia puoltavia seikkoja, joiden ansiosta meidän kannattaa tämä kortti katsoa. Hän on liikkeellä kohtalaisen hyvällä CV:llä.

Chileläistä historiaa Veikkausliigassa

Kotimaassaan González nousi siirtouutisen myötä nopeasti koko valtakunnan tietoisuuteen. Hän on nyt ensimmäinen chileläinen jalkapalloilija, joka pelaa ammattilaisena Suomessa - ainakin Veikkausliigassa.

(Tarkennus: 90-luvun lopulla Veikkausliigassa pelasi Mauricio Soto. Mauricio oli tosin muuttanut perheineen Suomeen jo 5-vuotiaana.)

Samalla RoPS on myös miehelle itselleen ensimmäinen seura Latinalaisen Amerikan ulkopuolella. Tähän saakka hän on pelannut Chilen lisäksi Meksikon sekä Ecuadorin sarjoissa.

- Olin yksikseni harjoittelemassa, kun uutinen vuosi julki. Puhelin alkoi pirisemään, sain haastattelukutsuja televisioon ja sanomalehtiin. Chilestä päin katsottuna Suomi on todella eksoottinen maa, mies naureskelee.

Nopea googletus, missä sijaitsee Suomi, ja laukut lähtövalmiiksi. Taakse jäivät kaipaamaan kaksi koiraa ja kaksi kilpahevosta. Perheeseen kuuluvat lisäksi sisko ja veli, joista kumpikaan tosin ei harrasta jalkapalloa.

Gonzálezin esitellessä puhelimestaan kuvia kotipuolesta, huomio kiinnittyy myös sitkeästi päässä istuvaan lippalakkiin. Lippalakin teksti Calahua ei ole pelkkä sponsori, vaan yritys, jota González oli yhtenä osakkaana perustamassa.

- Tämä on tuotemerkki, jonka toimme Meksikosta Chileen. Valmistamme kaikenlaisia kookostuotteita. Tuotteitamme saa ostettua verkosta, mutta toimitamme niitä myös suoraan ravintoloille, González kertoo ylpeänä.

Unelma Euroopassa

González elää silti ainoastaan jalkapallolle. Mies on silmin nähden hyvässä kunnossa. Pituutta on reilut 175 senttiä, mutta kroppa on lihaksikas, jo koko olemus sen mukainen, ettei iskuja pelätä ottaa taikka antaa takaisin.

Nyt kolmikymppinen keskikenttämies on ollut mukana mestaruuksia voittaneissa joukkueissa ja pelannut yli 40000 katsojan edessä Copa Libertadoresin, Etelä-Amerikan Mestarien liigan, otteluissa. Yksi haave on kuitenkin toteuttamatta.

- Eurooppa. Jokaisen eteläamerikkalaisen pelaajan unelmana on Eurooppa, RoPS:n uusi vahvistus paljastaa.

- Toki Veikkausliiga ei ole maanosan suurin sarja, mutta tämä on silti askel Euroopan puolelle, ja mahdollisuus vakiinnuttaa oma asema pelaajana. RoPS:n antama tilaisuus on minulle henkilökohtaisesti iso asia, ja haluan kantaa tämän vastuun kunnialla.

Ensimmäisen kerran RoPS:n matkassa González on jo ensi sunnuntaina RoPS:n pelatessa vieraissa FC Lahtea vastaan. Tuore pelipaitakin on jo haettuna.

Pelipaidan selkämyksessä ei kuitenkaan lue Pablo taikka González vaan miehen lempinimi Mota. Monissa Latinalaisen Amerikan maissa puhekielinen sana mota tarkoittaa päihdyttävää hamppukasvia.

- Ei kuitenkaan Chilessä! Chilessä mota tarkoittaa kihartuvaa tukkaa, kikkaraa, Mota naureskelee ja nostaa lippalakkiaan todistaakseen sanansa.

Pelaajan tiedot

Koko nimi: Pablo Ignacio González Reyes
Lempinimi: Mota
Pelinumero: 7

Syntynyt: 19.11.1986, Santiago, Chile
Pituus: 177 cm
Pelipaikka: Oikea keskikenttä

Kasvattajaseura: Universidad Católica
Edelliset seurat: C.D. Cobresal (Chile), Cafetaleros de Tapachula (Meksiko), C.D. Clan Juvenil (Ecuador)

Teksti ja kuva: Pasi Pikkupeura

Luettu 4766 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309