ROPSKAUPPA.FI                              
tiistai, 21 helmikuu 2017 07:29

Vielä kerran Keskuskentällä - Jarkko Lahdenmäki

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Jarkko Lahdenmäki Jarkko Lahdenmäki Kuva: Pasi Pikkupeura

Keskuskentän lumen peittämää jalkapallonurmea kiertää vastikään lanattu hiihtolatu. Ladun yli hypähtää lähes kaksimetrinen mieshahmo sinisessä toppatakissa varoen tallomasta priimakunnossa olevia perinteisen uria. Jarkko Lahdenmäki suorittaa vielä viimeisen katselmuksen Rovaniemen talviseen jalkapallopyhättöön.

- Täällä on aina ollut huikeat kannattajat. He ovat jaksaneet huutaa ja kannustaa, Lahdenmäki sanoo hiukan haikeana ja vilkaisee legendaarisen Aurinkokatsomon suuntaan.

- Tietenkin Europelit ovat uran tähänastinen kohokohta, mutta kyllähän kotiyleisölle pelaaminen kaikkinensa oli se juttu. Kaikki saamani positiivinen palaute on tuntunut todella hyvältä. Toivottavasti olen pystynyt omalta osaltani jakamaan samaa fiilistä myös takaisin.

Seitsemän RoPS:ssa pelatun kauden aikana Lahdenmäki valloitti rovaniemeläiskannattajien sydämet. Yleisön oli helppo rakastaa isokokoista ja taistelevaa, mutta aina kohteliasta ja pienimmätkin fanit huomioivaa puolustajaa.

Napapiiriltä vuonojen rannoille

Viime perjantaina julkaistiin Lahdenmäen tulevan kesän osoitteen löytyvän Etelä-Norjasta. Jo viime syksynä Lahdenmäelle itselleen oli selvää, että hänen ensisijainen tavoitteensa oli löytää tälle kaudelle pelipaikka ulkomailta. Nyt 25-vuotiaana oli oikea hetki ottaa uralla seuraava askel.

Tammikuussa Lahdenmäki kävi näytillä Pohjois-Norjassa Bodøn joukkueessa. Pelipaikka avautui kuitenkin saman sarjatason Fredrikstad FK:sta.

Fredrikstadissa oli jo entuudestaan kaksi muutakin suomalaista - tammikuussa siirtynyt kemiläislähtöinen Joona Veteli sekä joukkueen pitkäaikainen maalivahti Jon Masalin. Vielä kaivattiin Lahdenmäen tyylistä puolustajaa, joka toisi pituutta sekä puolustukseen että hyökkäyspään erikoistilanteisiin. Erityisesti häneltä odotettaisiin kovuutta ja pohjoista äijämäisyyttä.

- Ilmeisesti he olivat testijakson jälkeen tyytyväisiä näkemäänsä, Lahdenmäki naurahtaa.

Fredrikstad FK pelaa paikallisessa Ykkösessä, Norjan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Seura itsessään on kuitenkin yksi Norjan menestyneimmistä peräti yhdeksällä mestaruudella ja yhdellätoista Norjan Cupin voitolla. Edellisestä menestysjaksostakaan ei ole kauaa. Viimeisin Cup-voitto on kaudelta 2006. Pari vuotta myöhemmin Fredrikstad FK sijoittui Tippeligaenissa hopealle.

Aikaisempi menestys näkyy pelaajienkin arjessa. Seuran yli 12'000 -paikkainen stadion avattiin kaudelle 2007. Kuntosali on lähellä. Aamiaiset ja lounaat hoidetaan seuran puolesta. Jo tällä viikolla joukkue matkustaa etelään Espanjan leirille.

- Nyt ollaan taas askel ammattimaisemmassa ympäristössä, ja kilpailu joukkueen sisällä on asteen verran kovempaa. Se tuo pakostakin uusia haasteita, mutta uran kannalta myös uusia mahdollisuuksia, Lahdenmäki arvioi tulevaa.

RoPS ponnahduslauta maailmalle

Vaikka Norja on Suomea edellä jalkapallon resurssien suhteen, haluaa Lahdenmäki muistuttaa Rovaniemellä vallitsevasta potentiaalista. RoPS:sta voi kehittyä merkittävä kasvattajaseura.

- Nämä viimeiset nuorten sopimukset, sekä omien kasvattien pääsy poikamaajoukkueisiin, kertoo onnistumisesta, aikanaan Kemijärveltä RoPS:n junioreihin vaihtanut Lahdenmäki painottaa.

- Oma sopimukseni oli jälleen yksi esimerkki siitä, että täältä pääsee etenemään. RoPS:n toiminta on viime vuosina kehittynyt valtavasti. Se on yksi iso syy siihen, miksi olen halunnut täällä pelata. Eikä sovi unohtaa parantuneita olosuhteitakaan.

Vielä helmikuussa Rovaniemen olosuhteet ovat kovinkin lumiset. Samaan aikaan Etelä-Norjassa pelataan ja harjoitellaan jo ulkokentillä.

Lahdenmäen tuleva asemapaikka Fredrikstad on viehättävä, Rovaniemen kokoinen satamakaupunki Oslonvuonon rannalla. Kesäisin Fredrikstadin lähisaaret kansoittuvat mökkiläisistä, ja kaupungin keskusta täyttyy turisteista. Rovaniemeläisille jalkapallon ystäville Japilla on ajatus ensi kesälle.

- Olisihan se hienoa vielä kerran pelata vanhojen RoPS-fanien kannustamana. Laittakaahan rohkeasti viestiä, niin eiköhän liputkin järjestetä, Lahdenmäki hymyilee ja iskee silmää haastattelun lopuksi.

Rovaniemen Palloseura kiittää Jarkko Lahdenmäkeä kaikista kuluneista ja mieleen painuneista RoPS-vuosista. Lahdenmäen mukana RoPS nousi takaisin Veikkausliigaan, voitti Suomen Cupin, Veikkausliigan hopeaa sekä taisteli kahteen otteeseen eurokentillä. Lahdenmäen nimissä on myös RoPS:n kaikkien aikojen euromaaliennätys. Onnea tulevaan, Japi!

Teksti ja kuva: Pasi Pikkupeura

Luettu 5184 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309