ROPSKAUPPA.FI                              
keskiviikko, 01 helmikuu 2017 17:17

RoPS nosti talven harjoittelun uudelle tasolle

Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
RoPS nosti talven harjoittelun uudelle tasolle Kuva: Pasi Pikkupeura

Vaikka aurinko paistaa ja pakkastakin on ulkona enää vajaa kymmenen astetta, harjoittelee RoPS:n edustus edelleen sisätiloissa Ounashallin tekonurmella. Tällä kertaa harjoituksiin on saapunut Juha Malisen avuksi parisenkymmentä tarkkaa ja kaiken huomaavaa lisätarkkailijaa. Polar Electron uusi Team Pro -järjestelmä on edustuksen testeissä.

Tammi-maaliskuu treenataan kovaa. Tähän perusrytmiin edes uudistunut Suomen Cup ei juurikaan ole tuonut muutosta. Nyt haetaan pohjia, joiden on kannettava koko Veikkausliigakausi huhtikuulta lokakuun loppuun. Siihen Cup on kuitenkin vaikuttanut, että pelaajien rasituskuormaan on kiinnitettävä huomiota entistä tarkemmin. Jokainen ylirasituksen vuoksi tapahtunut loukkaantuminen on turha.

Viime vuosina urheiluteknologia on ottanut valtavia kehitysloikkia. Urheilijoiden suoritusta ja kehon reagointia erilaisiin harjoituksiin pystytään mittaamaan aiempaa tarkemmin. Tämä tieto saadaan vietyä parempina käytäntöinä suoraan kentälle.

Suomi on urheiluteknologian kärkimaita, josta RoPS:n testaama Polar Team Pro on malliesimerkki. Team Pron avulla jokaista yksittäistä pelaajaa voidaan tarkkailla reaaliaikaisesti. Sykkeiden ja rasituksen lisäksi järjestelmä mittaa pelaajien nopeudet, kiihdytykset, kuljetun matkan sekä ulkotiloissa jopa tarkan sijainnin kentällä.

- Jalkapallo-otteluissa pelaajien juoksemat matkat eivät ole viime vuosina juurikaan kasvaneet, taustoittaa Polarin tuote- ja sykeasiantuntija Ville Uronen.

- Sen sijaan tilannenopeudet ovat. Tänä päivänä kansainvälisessä jalkapallossa pelaajat ottavat lähes tuplaten enemmän lyhyitä spurtteja kuin kymmenen vuotta sitten. Tulevaisuudessa vauhdit kasvavat entisestään. Siihen meidänkin on Suomessa varauduttava.

Kun valmentajalla on esittää pelaajille tarkat numerot esimerkiksi spurttien määrästä tai nopeudesta suhteessa muihin pelaajiin omassa joukkueessa sekä kansainvälisesti, voivat pelaajatkin paneutua seuraaviin kehityskohteisiinsa.

- Missä tahansa jalkapallo-ottelussa yleensä ne pelaajat, joilla tuntuu olevan eniten aikaa pallon kanssa, ovat samalla myös kentän nopeimpia liikkeissään. Nopeus tuo lisää aikaa pallon kanssa toimimiseen, Uronen huomauttaa.

Silti mittaamisen keskiössä ovat edelleen sykkeet ja sitä kautta harjoituksen kuormittavuus. Polar Team Pron avulla valmentaja näkee kentän laidalle, mille tasolle yksittäisen pelaajan sykkeet nousevat ja kuinka nopeasti hän palautuu. Urheilijat itse eivät aina malta tunnustaa, mikäli väsymys alkaa jo painamaan.

- Nykyään puhutaan erityisen paljon nuorten 14-18 -vuotiaiden urheilijoiden alipalautumisesta ja ylirasituksesta, kertoo Polarin testilaitteistoa operoiva Mikael Smart. Smart on Lapin urheiluakatemian kautta ollut suorittamassa myös RoPS:n kuntotestejä.

- Näillä laitteilla pystymme seuraamaan, miten urheilijan keho oikeasti reagoi. Jos valmentaja on suunnitellut joukkueelleen kevyen harjoituksen, näemme välittömästi, jos se ei sitä jonkun kuntotasolle ollutkaan. Taustalla saattaa myös olla sairastelua tai vajaaksi jäänyttä palautumista.

RoPS:n päävalmentaja Juha Malinen on ollut eri tavoin mukana Polarin kehityksessä yhtiön perustamisesta saakka. Kokenut valmentaja ymmärtää teknologian tuomat mahdollisuudet.

- Kaikki uusi tieto kehittää. Tämä nyt testissä oleva laitteisto on mittaustekniikan alalla selkeästi seuraava aluevaltaus, Malinen kehuu.

- Esimerkiksi tänään halusin testata meille entuudestaan tuttuja harjoitteita, millainen vaikutus ja mitä parannuskohtia niissä vielä on. Pelaajille tällainen on tässä vaiheessa kautta arvokasta syventävää tietoa. Meillä on vielä pitkä harjoituskausi edessä, jossa ennätämme paneutua paljon muuhunkin kuin pelkkään perustekemiseen.

Malinen kuitenkin huomauttaa, ettei teknologia yksin saa tuloksia aikaiseksi. Avainasia on edelleen urheilijan oma motivaatio ja päivittäinen tekeminen.

- On pelaajasta itsestään kiinni, kuinka paljon hän tällaisesta kiinnostuu. Se on yksilö itse, joka päättää, kuinka paljon hän haluaa laittaa likoon uransa eteen ja kuinka korkealle hän sitä kautta nousee pelaajana. Tämän tekniikan avulla pystymme kuitenkin auttamaan urheilijaa jälleen hiukan enemmän ja aiempaa paremmin.

Teksti ja kuva: Pasi Pikkupeura

Luettu 3535 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309