ROPSKAUPPA.FI                              
perjantai, 28 lokakuu 2016 18:45

Malinen kaudesta: Tyytyväinen, mutta paremmatkin asiat olivat lähellä

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Juha Malinen Juha Malinen Kuva: Oona Sarajärvi

Veikkausliigan kausi 2016 päättyi Rovaniemen Palloseuran osalta kuudenteen sijaan. Sijoitus varmistui kauden viimeisessä ottelussa 0-0 tasapelillä Helsingin IFK:ta vastaan.

Urheilullisesti RoPS ylsi kirkkaasti tavoitteeseensa. Kuudes sija sekä europeleissä jatkopaikka olivat taloudellisestikin merkittäviä saavutuksia. Silti takaraivossa jäytää pieni pettymys, kuten urheilussa kuuluukin, jos jää voittosijojen ulkopuolelle. RoPS oli syksyllä mukana jopa mestaruustaistelussa ja sinnitteli viimeiseen saakka lähellä mitalisijoja.

Puhelimitse mökiltään tavoitettu Juha Malinen veti kautta yhteen. Puheenaiheita riitti kesä-heinäkuun huikean lennon lisäksi mm. loukkaantumisista, pelaajahankinnoista sekä yleisömääristä.

- Aluksi kaikki kunnia meidän yläpuolella oleville joukkueille. He saivat homman natsaamaan. Meidän oma tavoite täyttyi, ja siitä meidänkin täytyy olla tyytyväisiä. Toivottavasti RoPS säilyttää jatkossakin saman tavoitteen pysytellä Veikkausliigan kärkijoukkueiden tahdissa, Malinen aloittaa.

- Mutta monet paremmatkin asiat olivat erittäin lähellä. Meidän täytyy suhtautua hyvin kriittisesti niihin seikkoihin, joiden vuoksi hienommat asiat eivät tällä kertaa toteutuneet.

Päällimmäisenä Malinen nostaa esiin joukkueen vaihtuvuuden. Kauden alusta lähtien RoPS kärsi tasaiseen tahtiin useiden avainpelaajien loukkaantumisista.

- Me käytimme peräti 26 eri pelaajaa, kun mestari IFK Mariehamn onnistui viemään kauden läpi kahdeksallatoista. Joukkueesta puuttui vakaus, Malinen myöntää.

- Jos kentällä käy 26 eri pelaajaa, niin muuttujia on liikaa. Tehoparien ja -kolmikoiden etsiminen on vaikeaa. Toisaalta ei sitäkään joka vuosi tapahdu, että joku onnistuu vetämään koko kauden ainoastaan 18 pelaajalla. Edellisen vastaavan muistan vuodelta 1993, jolloin Jazz voitti mestaruuden.

RoPS:ssa nähtiin lukuisia ulkomaalaishankintoja, joista osa onnistui loistavasti kun taas osalla peliaika jäi vähiin. RoPS tavoittelee kotimaisten pelaajien esiin nostamista, mutta siinä vaiheessa kautta, kun pelaajia tarvittiin, olivat kotimaisten pelaajien markkinat jo lähes tyhjät.

- Jätimme muutaman pelaajan hankinnat melko myöhäiseen vaiheeseen. Voi olla, että näin joudumme tekemään ensi kaudellakin, mutta toivottavasti siinä vaiheessa meillä olisi jo hyviä suomalaishankintoja mukana, Malinen sanoo.

- Ulkomaalaispelaajien määrään yksi suurin syy on, että paikallisia liigakelpoisia pelaajia ei ole. Mutta muutos on näkyvissä. Ensi kauden harjoitusrinkiin niitä on taas tulossa sekä nuorista että loukkaantuneista. Kaikkiaan ulkomaalaishankintojen kohdalla tulemme olemaan entistä tiukempia.

Yksi kauden puhutuimmista tapauksista oli seuralegenda ja maalikuningas Aleksandr Kokon siirtyminen Australian pääsarjaan. Samoihin aikoihin lopahti RoPS:n kesä-heinäkuun kestänyt nousukiito. Malinen ei kuitenkaan vedä yhtäläisyysmerkkiä asioiden välille. RoPS saalisti kauden aikana pisteitä myös ilman Kokkoa.

- Esimerkiksi Juuso Hämäläinen pelasi erittäin hyvän kesän, mutta loukkaantuminen Kemi-ottelussa verotti häneltä pari viimeistä kuukautta. Se olikin meidän heikointa aikaa, Malinen taustoittaa.

- Robert Taylor oli kaksi kolmasosaa kaudesta sensaatiomaisen hyvä. Sillä yhdellä kolmasosalla, jolloin Robert ei latonutkaan maaleja normaalin tahtiin, me olimme taas heikompia. Aapo Heikkilä pulpahti heinäkuulle tultaessa kukkaan, mutta sen jälkeen loukkaantui ja jälleen sama asia. Heikkilän loukkaantumisen jälkeen meillä oli jatkuvia vaikeuksia.

- Myös Vile Saxmanin ja Antti Okkosen loukkaantumiset jäivät kismittämään. Niille ei vain voitu mitään, mutta ne lohkaisivat meiltä aika paljon voimavaroja. Okkonenkaan ei enää loppukaudesta ennättänyt täyteen kuntoon. Elokuun alku oli siis monella tapaa tietynlainen merkkipaalu, ei vain Kokon siirron vaikutuksesta, Malinen painottaa.

Pelaajistosta kauden suurimmat onnistujat on helppo luetella. RoPS:n maalivahtikaksikko Antonio Reguero ja Ricardo olivat Veikkausliigan eliittiä. InStatin tilastoissa Reguero oli liigan paras ja Ricardo kuudenneksi paras maalivahti.

Kauden suurinta yllättäjääkään ei tarvitse pitkään miettiä. Paluun Napapiirille tehnyt Eetu Muinonen pelasi kenties kaikkien aikojen parhaimman kautensa kotimaan kentillä. Muinonen otettiin RoPS:aan kaksoisrooliin osin pelaajaksi sekä juniorivalmentajaksi. Muinonen kuitenkin nousi vaihtopenkiltä joukkueen avainpelaajaksi.

- Eetu kasvoi koko ajan paremmin ja paremmin tähän joukkueeseen. Siihen on varmasti monia syitä. Eetun kokemus, elämäntilanne, viihtyvyys Rovaniemellä, vastuuta monilla pelipaikoilla. Ne kaikki vaikuttivat kokeneeseen pelaajaan positiivisella tavalla, Malinen kehuu.

- Mutta kaiken kaikkiaan meillä oli henkisesti mainio ryhmä. Aina positiivisella mielellä treeneissä, aina halukas oppimaan ja tekemään töitä. Kesä-heinäkuun pelasimme tuloksellista jalkapalloa, joka tarkoittaa, että siellä oli taitavia yksilöitä.

Yleisömäärissäkin RoPS ylsi kokolailla tavoitteeseensa noin 1800 katsojan keskiarvolla. Silti pientä pettymystä senkin suhteen on havaittavissa. Tavoite oli kuitenkin maltillinen. Syitä on pohdittu ja niihin on paneuduttu.

- Tietenkin hurmoskauden jälkeen ajatus oli, että uudet katsojat, jotka silloin saimme Keskuskentälle, olisivat lähteneet seuraamaan meitä tälläkin kaudella. Mutta lukemat tarkoittavat, että viime kaudella innostuneet eivät tällä kaudella enää tulleet porteista sisään. Meissä oli jotakin, joka ei kiinnostanut, Malinen harmittelee.

- Suomalaisen urheiluyleisön yksi ongelmallinen asenne on se, että koko ajan pitäisi olla parempaa ja voittaa isommin. Mutta jokainen ymmärtää, ettei sellainen yhtälö voi pitkään toimia. Harva juhlii mestaruutta kauden jälkeen, saati seuraavana kautena kahta.

- Voittaminen ei saa olla se juttu, vaan se, että kentällä yritetään voittaa. Sen voin luvata, että ensi kauden joukkueella tulemme yrittämään vieläkin enemmän. Sen yrittämisen, RoPS:lle, Rovaniemelle, Lapille sekä viime kädessä koko Suomelle pelaamisen täytyy välittyä katsomoon saakka. Katsojien on pystyttävä kokemaan se tunne yhdessä joukkueen kanssa, Malinen lupaa.

Rovaniemen Palloseuran edustusjoukkue on vetäytynyt kauden päätyttyä ansaitulle lomille. Osa pelaajista palailee pikkuhiljaa kotiseuduilleen. Napapiirille jäävillä harjoitukset alkavat kevennettyinä marraskuun puolella. Ensi kausi käynnistyy kilpailujen osalta Suomen Cupin muodossa jo tammikuun lopulla.

Teksti: Pasi Pikkupeura
Kuva: Oona Sarajärvi

Luettu 3012 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309