ROPSKAUPPA.FI                              
sunnuntai, 23 lokakuu 2016 13:58

Työn kautta - Saksela tähtää menestykseen

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Janne Saksela pelaa tänään toistaiseksi viimeisen ottelunsa RoPS:n paidassa Janne Saksela pelaa tänään toistaiseksi viimeisen ottelunsa RoPS:n paidassa Kuva: Pasi Pikkupeura

Kauden toiseksi viimeiset harjoitukset on vihelletty päättyneeksi. Suurin osa pelaajista jäi vielä viheriölle verryttelemään ja venyttelemään. Puolenkymmentä kaveria siirtyi tuttuun tapaan Urheilukadun puoleiseen päätyyn harjoittelemaan vetoja ja rupattelemaan.

Painava kuti uppoaa tolpan juureen, eikä Juhani Kangas ennätä kuin kauhaista ilmaa. Salskea vaaleatukkainen nuori mies tuulettaa hillitysti. Janne Sakselaa nähdään harvemmin harjoitusten päätteeksi vetelemässä, mutta tällä kertaa Juha Malinen oli antanut pelaajilleen hiukan kevyemmät treenit.

Pari viikkoa sitten julkaistiin Janne Sakselan siirtyminen kauden päätteeksi Alankomaiden pääsarjaan ja Sparta Rotterdamiin. Vaikka Sakselan siirtoa ulkomaille oli odotettu jo pitkään, se ei vielä pari kautta sitten ollut päällimmäisenä kenenkään mielessä. Sakselan nousu Veikkausliigan huipulle on vaatinut valtaisan työmäärän.

Helsingissä syntynyt Janne Saksela aloitti aikuisuransa Jyväskylässä JJK:n paidassa. Nuoren pelaajan ura oli nousukiidossa, mutta keskeytyi pahaan loukkaantumiseen. Pelit JJK:ssa jäivät vähiin. Talven 2013-2014 aikana Saksela siirtyi Rovaniemelle tarkoituksenaan nousta liigajoukkueen vakiokokoonpanoon. Saksela ennätti pelaamaan yhden ottelun, kun polvi paukahti jälleen.

- Varsinkin ensimmäinen loukkaantuminen sattui siinä mielessä huonoon väliin, että olin juuri saanut ujutettua jalkaa liigaympyröihin. Pääsin 19-vuotiaana alle 21-vuotiaiden maajoukkueeseen. Pelasin siinä vaiheessa hyvin. Kauden 2013 piti olla läpimurtokausi, Saksela muistelee parin kauden takaisia.

- Motivaation puutetta ei missään vaiheessa ollut, mutta välillä uskoa koeteltiin. Minulla meni tavallaan kaksi vuotta hukkaan, että sain alle tarvittavat ehjät kaudet.

Saksela teki lopullisen ja odotetun läpimurtonsa Veikkausliigaan kaudella 2015. Tänä vuonna pelaajauralla otettiin seuraavat askeleet. Ulkomaan siirtoa oli tunnusteltu jo parina edellisenä keväänä. Paikka A-maajoukkueessakin näyttää jo vakiintuneen. Saksela on omalla pelipaikallaan nyt valtakunnan johtava pelaaja.

- Tietenkin se palkitsee, että tietyt välitavoitteet on saatu täyttymään. Mielestäni olen tällä kaudella mennyt pelaajanakin eteenpäin, Saksela myöntää.

- Mutta vielä on ole saavuttanut mitään konkreettista. Edelleen pitää tehdä töitä hartiavoimin, että ensin menestystä tulee Hollannissa ja sen lisäksi pysyy myös A-maajoukkueen mukana.

Sakselan valmentajien kanssa keskustellessa nousee nopeasti esille hänen lähes spartalainen suhtautumisensa harjoitteluun. Hän teki loukkaantumisten jälkeen nousun Veikkausliigan huipulle käytännössä yksin. Myös kasvotusten keskustellessa välittyy kuva erittäin voimakastahtoisesta ja määrätietoisesta pelaajasta.

- Olen pienestä saakka ollut todella järjestelmällinen ja kunnianhimoinen treenaaja. Minulla oli oma itse laatimani harjoitusohjelma jo 7-vuotiaana, Saksela nauraa.

- Jos haluaa tähdätä menestykseen, niin omaehtoinen tekeminen on kaikki kaikessa, heti juniori-iästä alkaen. Kilpailu tässä lajissa on niin kovaa, ettei työn määrää voi väheksyä. Ja töitä pitää tehdä myös oikein. Pitää tietää mitä tehdään ja miksi.

Rovaniemellä Saksela on saanut rauhallisen ympäristön kehittyä nuoresta lupauksesta kansainvälisille kentille. Kaupunki on kompakti, harjoituspaikat kävelyetäisyydellä. Urheilijoiden toimintaa ohjaamaan Juha Malinen on kerännyt ympärilleen osaavan valmennusryhmän.

- Täällä on kaikki lähellä. Fasiliteetitkin ovat parantuneet pelkästään minun aikana huimasti. Jos sattuu vapaata, varsinkin kun en kauheasti tunne ihmisiä joukkueen ulkopuolelta, on helppo lähteä itsekseen treenaamaan, Saksela kehuu.

- Lisäksi miellä on työyhteisössä kannustava tiimi. Vaikka joukkue vaihtuu joka vuosi aika paljon, osaa Juha luoda pelaajiin ja muihin toimijoihin todellista tekemisen meininkiä.

Vaikka edessä on vielä toistaiseksi viimeinen Veikkausliigan ottelu, Saksela ei sorru tunteiluun. Ammattimiehellä lomat liigakauden päätteeksi jäävät korkeintaan pariin viikkoon. Pelit Alankomaiden pääsarjassa jatkuvat heti vuoden vaihteen jälkeen siirtoikkunan avautuessa.

- Rooli pitää sielläkin ansaita. En todellakaan kuvittele käveleväni suoraan avaukseen. Mutta saa nähdä miten sitä jatkossa sopeutuu Hollannin maksimissaan parin kolmen tunnin vierasmatkoihin. Täällä on tottunut, että kotipelitkin voivat olla Oulussa, Saksela nauraa.

- Mutta pieni haikeus iskee. Vietin kolme vuotta yhdessä paikassa hienojen ihmisten ympäröimänä. Ei pelkästään joukkue, vaan myös joukkueen ympärilläkin toimivat. Täällä on ollut mukava olla. Rovaniemeläiset ja varsinkin meidän kotiyleisö on ollut koko ajan upeasti tukena.

Rovaniemen Palloseuran ja Helsingin IFK:n välinen kauden päätösottelu alkaa tänään kello 15.00. Janne Sakselan voi nähdä toistaiseksi viimeistä kertaa Sinisessä pelipaidassa RoPS:n avauskokoonpanossa.

Teksti ja kuva: Pasi Pikkupeura

Luettu 2452 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309