ROPSKAUPPA.FI                              
keskiviikko, 19 lokakuu 2016 00:15

Sakselan tie vie Rovaniemeltä Rotterdamiin

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Janne Saksela pelaa viimeisen ottelunsa RoPSin paidassa sunnuntaina liigan päätösottelussa Helsingin IFK:ta vastaan. Janne Saksela pelaa viimeisen ottelunsa RoPSin paidassa sunnuntaina liigan päätösottelussa Helsingin IFK:ta vastaan. Kuva: Anssi Jokiranta

Rovaniemen Palloseuran viimeisin A-maajoukkuepelaaja Janne Saksela hyvästelee keskuskentän sekä “amfiteatterin” että puukatsomon yleisön Veikkausliigan sunnuntaina päättävässä kotiottelussa Helsingin IFK:ta vastaan. Sakselan uusi osoite on Hollannin liigan Sparta Rotterdam, minne hän siirtyy virallisesti joulukuun 1. päivänä. Sopimus on 2,5 vuoden mittainen.

"Tänne tullessa tavoitteena oli siirtyä jossakin vaiheessa ammattilaiseksi ulkomaille, joten valinta osui nappiin."

– Pelaamaan pääsen vasta tammikuussa, joten ehdin hyvin tutustua joukkueeseen, kertoo Saksela, joka piipahti jo lääkärintarkastuksessa Rotterdamissa.

Ennen Hollantiin lähtöä odottaa vielä A-maajoukkueen komennus MM-karsintojen vierasotteluun Odessaan Ukrainaan. Ottelu pelataan 12. marraskuuta.

Saksela ei murehdi, että lomat jäävät tänä vuonna lyhyeksi. Hän kertoo unelmoineensa jalkapalloammattilaisen urasta jo 5-vuotiaasta lähtien ja nyt siitä tulee oikeasti totta.

– En ole aiemminkaan pitänyt kuin sellaisen viikon tauon harjoittelusta. Siinä ehtii levätä riittävästi.

23-vuotias Saksela ehti pelata RoPSissa reilut 2,5 vuotta. Hän on ollut yksi joukkueen selkeistä profiilipelaajista, joten oikealle sivustalle tulee iso aukko paikattavaksi.

– Tämä on ollut minulle hyvää aikaa. Tänne tullessa tavoitteena oli siirtyä jossakin vaiheessa ammattilaiseksi ulkomaille, joten valinta osui nappiin. Ensimmäinen kausi oli rikkonainen polvivamman takia, mutta jatkossa sain ison roolin ja Juhan (Malinen) valmennuksessa paljon luottoa, Saksela kiittelee.

RoPS on kaikesta päätellen ollut viime vuodet houkutteleva vaihtoehto pelaajille, sillä pelkästään viimeisen vuoden aikana puolenkymmentä kotimaista pelaajaa on siirtynyt seuran kautta isompiin liigoihin ulkomaille.

– Olemme pelanneet hyvin ja joukkue on menestynyt. Pelaajat ovat halunneet urallaan eteenpäin ja europelit ovat osaltaan auttaneet asiaa, Saksela näkee.

Parhaana RoPS-kokemuksenaan Saksela pitää viime kaudella saavutettua hopeamitalia.

– Kuluva kausikin on mennyt ihan hyvin, mutta mitaleilta putoaminen jää harmittamaan. Jossittelu ei kuitenkaan auta.

Sen verran hänkin suostuu peruutuspeiliin katsomaan, että maalitykki Aleksandr Kokon siirtyminen elokuussa Australiaan saattoi olla se puuttuva palanen mitalitta jäämiseen.

– “Borre” oli pelitavan kannalta tosi tärkeä mies. Hänen saappaitaan ei ole pystytty täyttämään, Saksela myöntää.

Sakselan ja Kokon lähtö tietää RoPSille paikkaustarpeita seuraavalle kaudelle. Viime syksyn kaltaista tärkeiden pelaajien joukkopakoa ei ole sentään edessä.

– RoPS tulee saamaan ihan hyvän jengin kasaan, vakuutti Saksela.

Saksela jää Rovaniemeltä kaipaamaan “mahtavia tyyppejä”, joita seuran organisaatiossa on paljon.

– Täällä oli aina luotettava ympäristö. Palkat tulivat ajoissa ja sovitut asiat hoidettiin.

Rovaniemeltä Saksela ei jää kaipaamaan Ounashallin pitkää “pre seasonia”, pitkiä pelimatkoja tai omaehtoista pelivarusteiden pesemistä. Hollannissa pisimmät pelireissut kestävät vain 2-3 tuntia.

Suurempi seura, suuremmat resurssit, suurempi palkka


Janne Saksela hyppää Hollannissa harvaan suomalaisjoukkoon, sillä pääsarjasta löytyy tällä hetkellä vain kaksi Suomen passin miestä. He ovat Twentessä pelaavat veljekset Fredrik ja Richard Jensen. Hollanti oli aiemmin melkoinen suomalaispelaajien hautomo (Litmanen, Hyypiä, Kolkka, Nurmela, Väyrynen), mutta liiga ei ole ihan entisensä.

Sparta Rotterdamissa Sakselaa odottaa työmaa oikeana puolustajana. Paikka pitää toki vielä ansaita. Tonttia on hoitanut arubalainen Denzel Dumfries, jonka siirtymisestä Englantiin tai isompaan seuraan on huhuttu pitkään.

– Uskon, että Hollannin liiga sopii hyvin vahvuuksilleni. Siellä pyritään pitämään ohjat käsissä pallonhallinnalla ja Sparta pelaa perinteisellä 4-3-3 koostumuksella.

Joukkue palasi tälle kaudelle pääsarjaan. Alku on ollut nousijalle mainio, sillä Sparta on 18 joukkueen liigassa juuri nyt 8:ntena. Kärjessä on kaupungin ykkösjoukkue Feyenoord.

Sakselan palvelusten perässä oli muitakin seuroja, mutta Hollantiin päätyminen oli lopulta helppo ratkaisu.

– Seura vakuutti valmentajien johdolla haluavansa minut joukkueeseen. Päävalmentaja Alex Pastoor ja kakkosmies Michael Reiziger olivat alkukaudesta seuraamassa meidän yhtä peliä Oulussa ja siellä myös keskustelimme asioista. Pelejäni on seurattu sen jälkeenkin.

Sakselan mukaan Rotterdamissa oltiin kiinnostuneita hänestä jo ennen A-maajoukkuekomennuksia.

– Ei maajoukkuetehtävät varmaan tilannetta heikentäneet.

Jalkapalloilija Sakselan elämä muuttuu monella tavalla, kun siirrytään suurempaan kaupunkiin, isompaan seuraan ja isompiin resursseihin. Palkkakin moninkertaistuu.

Sparta Rotterdamin otteluita seuraa noin 11 000 katsojaa. Viimeksi yleisö sai vastinetta rahoilleen, kun joukkue nousi stadionin 100-vuotisjuhlaottelussa 0-2 tilanteesta 2-2 tasapeliin Willem II:n kanssa.

 Janne Sakselasta tuli viimeisen reilun puolen vuoden aikana myös A-maajoukkuepalaaja. (Kuva: Anssi Jokiranta)

Janne Saksela

Syntynyt 14.3.1993 Helsingissä

Pelipaikka: laitapuolustaja/laitalinkki

Mitat: pituus 185 cm, paino 75 kg.

Seurat: PK-35, HJK, Klubi-04, JJK, RoPS. Edustaa joulukuun alusta Hollannin liigan Sparta Rotterdamia.

Maajoukkue: 6 A-maaottelua, debyytti tammikuussa 2016. U21-maajoukkueessa 29 ottelua.

Pelannut kuluvalla kaudella 29 liigaottelua (tehot: 2 maalia, 5 maalisyöttöä), 4 Eurooppa liigan ottelua (1 maali), 6 A-maaottelua.

Sparta Rotterdam

Hollannin vanhin jalkapalloseura (perustettu 1888).

Edustusjoukkue pelaa maan korkeimmalla sarjatasolla Eredivisiessä, nousi sinne täksi kaudeksi.

Historiansa aikana Sparta Rotterdam on voittanut Hollannin mestaruuden kuudesti (1909, 1911, 1912, 1913, 1915 ja 1959) ja cupin kolmesti (1958, 1962 ja 1966).

Nykyinen Rotterdamin länsiosassa Spangenissa sijaitseva stadion Het Kasteel (suom. linna) otettiin käyttöön vuonna 1916. Stadionilla tehtiin laajat uudistustyöt vuonna 1999.

Seuran tunnetuimpia pelaajia ovat olleet Danny Blind, Nourdin Boukhari ja Louis van Gaal.

Rotterdamissa on kolme Hollannin pääsarjaseuraa: Feyenoord, Sparta Rotterdam ja S.B.V. Excelsior.

Kari Pyykkö
© 2016 Lapin Kansa

 

Luettu 590 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309