sunnuntai, 28 elokuu 2016 20:44

RoPS vahvisti asemiaan. FC Lahti kaatui Keskuskentälle.

Jean Fridolin Nganbe Nganbe oli mukana kaikissa RoPSin maaleissa tekemällä niistä kaksi ja syöttämällä yhden. Jean Fridolin Nganbe Nganbe oli mukana kaikissa RoPSin maaleissa tekemällä niistä kaksi ja syöttämällä yhden. Kuva: Oona Sarajärvi

Rovaniemen Palloseura karisteli yhden viimeisimmistä möröistään eilisessä ottelussaan FC Lahtea vastaan. Ennen sunnuntaina RoPS ei ollut kertaakaan voittanut FC Lahtea kotonaan. Tilastomerkintä 3-0 -voitosta kaudelta 2013 saatiin kabinettien kautta. Nyt RoPS voitti Mustat Kuhnurit puhtaasti 3-0 (3-0) kohentaen samalla asemiaan liigan mitalitaistelussa.

RoPS:n puolustuksesta ja keskikentältä puuttui nippu tärkeitä runkopelaajia. Abdou Jammeh kärsi pelikieltoaan, Juuso Hämäläinen oli edelleen pakotettu lepäämään PS Kemi -ottelussa saadun iskun vuoksi, Ville Saxmanin kuntoutuminen on ottanut takapakkia ja Michal Mravec loukkaantui viikko takaperin harjoituksissa.

FC Lahtea vastaan Juha Malinen oli valinnut keskuspuolustajiksi Juha Pirisen sekä Jarkko Lahdenmäen. Vasempana laitapuolustajana aloitti Eetu Muinonen. Pirinen on pelannut topparin paikalla edellisen kerran d-junioreissa. Muinoselle komennus vasempana pakkina oli sentään jo uran toinen. Ensimmäinen tapahtui Eurooppaliigan vierasottelussa Zagrebissa RoPS:n pelatessa vajaalla. Keskikentällä miehistöä täydensi Mamut Saine.

RoPS:n lähtökohdat muistuttivat kesäkuista vierasottelua Kemissä. Kuten Kemissä tälläkin kertaa miehistöstä nousi esiin uusia vastuunkantajia.

Yksi ottelun suurimmista hahmoista oli RoPS:n maalivahti Antontio Reguero. FC Lahti ei kaatunut suinkaan maalipaikkojen puutteeseen, vaan yhtenä voiton takuumiehistä oli Napapiirille kotiutunut espanjalaisvahti. Monista tilanteista etenkin Regueron avauspuoliajan torjunnat pitivät RoPS:n pinnalla. Reguero esti kahteen otteeseen Santeri Hostikan läpiajot. Toisella puoliajalla Jasse Tuominen ei onnistunut Regueron ohittamisessa edes pilkulta.

Puolustuksen linjassa Eetu Muinonen sekä Juha Pirinen säväyttivät. Eetu Muinosesta jo tiedettiin hänen selviytyvän lähes tontilla kuin tontilla. Nyt sunnuntaina Juha Pirinenkin paljasti olevansa laitapelaajan ohella myös taitava yleispelaaja.

Kauden jatkoa ajatellen hyökkäyspäähänkin saatiin tärkeitä onnistumisia.

Jean Fridolin Nganbe Nganbe oli odottanut avausmaaliaan RoPS:n paidassa jo yli 20 liigaottelun ajan. FC Lahtea vastaa Nganbe Nganbe lopultakin tykitti RoPS:n johtoon jo 4 minuutin jälkeen. Kamerunilainen nappasi pallon Antti Okkosen ja Janne Sakselan prässistä. Laukaus lähti lähes välittömästi reilusta 20 metristä upoten vastustamattomasti ohi Lahden Aleksandr Vasiutinin. Fridon tuuletuksissa vapautuivat kaikki hartioille kertyneet paineet.

Nganbe Nganbe teki mainion esityön myös Mamut Sainen 2-0 -osumaan. Robert Taylorin keskitys päätyi Albert Prosan kautta Nganbe Nganbelle rangaistusalueen sisällä. Nganbe Nganbe ei lähtenyt vetämään oikealla jalallaan, vaan siirsi viereen Mamut Sainelle. Saine sai laukoa lähes tyhjään maaliin. Ottelun ratkaisseen 3-0 osuman Nganbe Nganbe viimeisteli Janne Sakselan oikeasta laidasta matalana tulleesta keskityksestä.

Toiselle puoliajalle ottelun kuva muuttui. Lahti pääsi pelaamaan paikoittain liki myrskyisäksi yltyneeseen myötätuuleen. Vaikutuksensa oli toki RoPS:n kolmen maalin johtoasemallakin. Jasse Tuomisen epäonnisen rangaistuspotkun lisäksi Lahden todelliset maalipaikat kuitenkin jäivät kortille. Aleksi Paanasen yllättäen suorana annettu vapaapotku sentään lähenteli RoPS-maalin yläkulmaa.

Ottelun viimeisillä minuuteilla kirjoitettiin vielä pientä RoPS-historiaa. Nuori vasta 2000-luvulla syntynyt Juho Hyvärinen sai ensimmäiset peliminuuttinsa Veikkausliigassa. Hyvärinen vaihdettiin Janne Sakselan paikalle laitapuolustajaksi. Hän on nyt nuorin Veikkausliigassa tällä kaudella esiintynyt pelaaja.

Malinen: Olimme ennakkoluulottomia ja rohkeita

Ennen Lahti-ottelua RoPS:n päävalmentaja Juha Malinen oli korostanut miehistölleen erityisesti rohkeutta ja peli-iloa. Ottelun jälkeen Malinen saattoi olla tyytyväinen. Viesti oli mennyt perille.

- Oikeastaan jo ennen kentälle tuloa minulla oli varma ja rento olo. Olimme joukkueen kanssa satsanneet nimenomaan ottelun alkuun. Meidän täytyisi pitää visio omassa tekemisessä, Malinen kertasi sanomaansa.

- Ensimmäisellä puoliajalla se oli juuri sitä. Olimme ennakkoluulottomia ja rohkeita, pelasimme eteenpäin, puolustimme vahvasti. Pystyimme olemaan myös pallollisena vaarallisia.

Onnistujia ottelusta löytyi lukuisia. Yksi heistä oli pienen tauon jälkeen paluun avauskokoonpanoon tehnyt Mamut Saine.

- Mamutin kohdalla ilmenee muutamia pieniä asioita, miksi hän ei ole paikkaansa vakiinnuttanut. Tähän otteluun hän kuitenkin tuli hyvällä itseluottamuksella, Malinen myönsi.

- Hänellä on selkeä juju meidän tekemiseen. Kyseessä on tervepäinen nuori kaveri, joka ei mökötä, vaikka ei aina saakaan peliaikaa. Hän tulee hyvällä asenteella harjoituksiin ja ansaitsi tänään näyttöpaikkansa.

RoPS joutui poissaolojen vuoksi muokkaamaan erityisesti puolustuksen linjaansa. Uusilla paikoillaan Eetu Muinonen ja Juha Pirinen osoittivat, että heidät voidaan jatkossakin huoletta sijoittaa samoille tonteille.

- Eetu on kokenut pelaaja, joka liikkuu ärhäkkäästi. Hänellä riittää silmää myös pallollisena. Oli oikeastaan ihme, kuinka hän voitti pääpalloja puoli päätä pidempien keskellä puhtaasti ajoituksellaan, Malinen kehui.

- Sama juttu Pirisellä. Pirinen pelasi keskuspuolustajana samalla ennakkoluulottomuudella, jolla hän esiintyi edellisessä ottelussa keskikentän laidalla.

Selkeistä numeroista huolimatta FC Lahti ei ollut ottelussa täysin aseeton. RoPS:n viimeisenä lukkona toimi jälleen kerran maalivahti Antonio Reguero.

- Antonion ei tarvinnut tälläkään kertaa esittää yhtään yliluonnollista pelastusta. Se johtuu siitä, että hän on erittäin fiksu kaveri, joka lukee peliä erinomaisesti, Malinen arvioi.

- Kun laukaus tulee, hän oikein sijoittuneena ottaa ne kiinni. Tietenkin rangaistuspotkut on aina myös psyykkaamista. Niistä tilanteista Antonio näyttää nauttivan. Suu käy heti kun pilkkua näytetään.

FC Lahti jaksoi yrittää epätoivoisesta asemastaan huolimatta viimeiselle minuutille saakka. Taisteluilme miellytti sekä arktisissa oloissa värjötellyttä yleisöä että vastustajaa.

- Lahdella on hyvä joukkue. Tänään he eivät päässeet hallitsemaan, mutta se asenne, mikä heillä oli, oli silmiinpistävää. Tällä tavallahan se pitää kaatuakin, saappaat jalassa, Malinen kiitteli.

Teksti: Pasi Pikkupeura
Kuva: Oona Sarajärvi