ROPSKAUPPA.FI                              
perjantai, 26 elokuu 2016 17:39

RoPSin Juha Malinen: “Jatkan, jos niin halutaan”

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Ei hinkua lähteä muualle. Olen saanut kaksi tarjousta ulkomailta, mutta ulkomaille ei tarvitse lähteä niiden itsensä vuoksi, olen jo nähnyt 50 maata, Juha Malinen sanoo. Ei hinkua lähteä muualle. Olen saanut kaksi tarjousta ulkomailta, mutta ulkomaille ei tarvitse lähteä niiden itsensä vuoksi, olen jo nähnyt 50 maata, Juha Malinen sanoo. Kuva: Pekka Aho

Veikkausliigakausi on jo pitkällä, takana on yli 20 pelattua kierrosta. On taas perinteisesti aika istahtaa alas Rovaniemen Palloseuran päävalmentajan Juha Malisen kanssa ja puhua jalkapallosta. Erityisesti tietysti RoPSin tähänastisesta kaudesta ja loppukauden näkymistä.

Juha, kausi lähti loistavasti liikkeelle. Ensimmäisestä viidestä pelistä kolme voittoa, tasapeli ja vain yksi tappio. Näetkö erityisiä syitä hyvään starttiin?

“Kyllä. Aiemmin kauden alku on usein ollut nihkeä, vaikka viimeiseen valmistavaan viikkoon on satsattu erityisesti. Nyt tein toisin, valmistavan viikon ylimääräiset kuviot hoidettiin jo edellisellä viikolla, ja viimeinen viikko oli pelkkää perusharjoittelua ilman mitään kissanristiäisiä, kakkukahveja ja pimputtelupamputteluja. Nyt se toimi hyvin, ja saimme kauteen hyvät lähdöt.”

Sitten tuli vaikeuksia. Kahdeksasta pelistä otitte vain yhden voiton, toki myös neljä tasapeliä. Kurssi kuitenkin kääntyi huikeaksi yhdeksän ottelun tappiottomaksi putkeksi, RoPS nousi kärkitaisteluun ja pelasi hyvät europelit. Mitä tapahtui?

“Pelissämme olivat hienoudet vähissä ja sen keskinkertaisuus paljastui. Antti Okkosen poissaolo alkoi näkyä, samoin kuin Aleksandr “Boris” Kokon keskenkuntoisuus. Tulokset olivat huonoja, vaikka olimme jokaisessa pelissä mukana. Huonoa tuuriakin oli, hävisimme usein maalilla.

Tässä vaikeassa vaiheessa meitä piti pystyssä Ville Saxman, joka lopulta auttoi meidät ulos tuosta suvantovaiheesta. Valitettavasti hänen kuormituksensa kävi niin kovaksi, että hän loukkaantui, vaikka sitä tapahtuu todella harvoin. Vaihtopenkiltä käsin näin paljon korjattavia asioita, ja maaottelutauko tuli hyvään aikaan harjoittelun kannalta. Pelaajien roolit selkiytyivät ja HJK- ja IFK Mariehamn -tasapeli olivat jo uutta aikaa.”

Mitä europelit merkitsivät?

“Ne antavat enemmän kuin ottavat. Europelit ovat todella upeita ja arvokkaita kokemuksia. Menestys niissä on tullut rohkealla pelillä. Aktiivinen prässimme ja pallonhallintamme kehittyivät vaativissa euro-otteluissa.”

Mitkä ovat loppukauden haasteet?

“Haaste on ehdottomasti maalinteko ja sopeutuminen “Boriksen” jälkeiseen aikaan. Uutta “Borista” ei voi olla, ei edes 20 000 euron kuukausipalkan miehistä. Hän on poikkeuksellinen pelaaja. Kokko omaksui täydellisesti pelitapamme, ja muu joukkue oppi pelaamaan hänen kanssaan. “Boriksen” syöttöjen ajoitukset, käännökset ja niin edelleen opittiin täysin. Esimerkiksi Albert Prosa ei ole lainkaan uusi “Boris”, mutta voi olla jopa parempi linjan taakse juoksija.”

Entä tavoitteet?

“Edelleen sijoittuminen kuuden parhaan joukkoon, eli menestyksen vakiinnuttaminen. Totta kai on selvää, että haluan voittaa mestaruuden ja europaikan. Haluan voittaa jokaisen pisteen, jos joku muuta luulee, ei tunne minua! Europaikkojen ulkopuolelle jääminen näistä asetelmista olisi pieni pettymys, mutta ymmärrän realiteetit.”

Keskikentän kolmikon ollessa Antti Okkonen – Mika Mäkitalo – Robert Taylor, olet peluuttanut Tayloria “Suken” rinnalla keskikentän pohjapelaajana, ja “Muksua” kymppipaikalla. Väitän, että homma toimisi vielä paremmin, jos kokenut ja paljon pohjalla pelannut Mäkitalo ottaisi kontrolloivan roolin ja Taylor pelaisi kymppipaikkaa. Tyrmäätkö tämän väitteen?

“En tyrmää. Tätä kokeilin jo Seinäjoella. Ymmärrän hyvin ajatuksen, “Roopella” on erinomaiset tehot hyökkäävässä roolissa. Mäkitalo ei yllä samoihin tehoihin, mutta pelaa loistavaa jalkapalloa. Lisäksi taustalla on ollut hänen erinomainen yhteistyönsä Kokon kanssa. Heidän ajatuksensa sopivat yhteen kentällä ja kentän ulkopuolella.”

Sopimuksesi RoPSin kanssa päättyy tähän kauteen. Oletko halukas jatkamaan seuran päävalmentajana?

“Minulla ei ole hinkua lähteä muualle. Olen saanut kaksi tarjousta ulkomailta, mutta ulkomaille ei tarvitse lähteä niiden itsensä vuoksi, olen jo nähnyt 50 maata. Nyt minulla on kasassa erinomainen valmennustiimi, jonka kanssa jakaa vastuuta. Sellainen ei tosiaankaan synny Suomen resursseilla sormia napsauttamalla, vaan vaatii aikaa.

Jokaisella on oma roolinsa, eikä minun tarvitse olla mukana joka paikassa, vaan huolehtia kokonaisuudesta. Haluan jatkaa täällä, mutta jatkan vain, jos muutkin tahot seurassa aidosti niin haluavat.”

Markku Saukko
© 2016 Uusi Rovaniemi

 

Luettu 532 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309