torstai, 25 elokuu 2016 12:48

RoPS:lle kelpo tulos vaikealta Tammelan stadionilta

Juha Pirinen pelasi vasempana laitalinkkinä ja sai pelin jälkeen kehut päävalmentaja Juha Maliselta. Juha Pirinen pelasi vasempana laitalinkkinä ja sai pelin jälkeen kehut päävalmentaja Juha Maliselta. Kuva: Oona Sarajärvi

Rovaniemen Palloseura taisteli 1-1 (0-0) tasapelin Tammelan stadionilla Tampereen Ilveksen vieraana. Kahden edellisen ottelun valossa pistejako oli kelvollinen tulos. Asetelmat mitalitaistelussa pysyivät liki muuttumattomina.

Tammelan on tällä kaudella ollut vaikea paikka lähes jokaiselle Veikkausliigan joukkueelle. Ainoastaan IFK Mariehamn on onnistunut voittamaan Ilveksen vieraissa. Tämäkin poikkeus tapahtui Ilveksen ensimmäisessä kotipelissä huhtikuussa. Ennen RoPS-ottelua Ilves oli päästänyt kymmenessä kotiottelussaan ainoastaan neljä maalia.

RoPS joutui otteluun ilman kolhua saanutta keskuspuolustaja Juuso Hämäläistä. RoPS:n topparikaksikon muodostivat Jarkko Lahdenmäki sekä Abdou Jammeh. Vasempana laitapuolustajana aloitti avauskokoonpanoon palannut Ville Saxman. Juha Pirinen oli saanut odottamansa noston laitalinkiksi.

Avausjakso oli hallinnallisesti Ilveksen. Kotijoukkueen painaessa RoPS kuitenkin livahti johtoon ottelun 22. minuutilla. Juha Pirisen matala keskitys otti kimmokkeen Marco Matronesta. Pallo pomppi ohi voimattoman Ilves-vahti Mika Hilanderin.

Välillä tikattavanakin käynyt Juha Pirinen sekä laajalla säteellä aktiivisesti peliin osallistunut Albert Prosa olivat erityisesti avausjaksolla RoPS:n hahmoja. Puolen tunnin kohdalla Albert Prosa haisteli loistavasti Pirisen keskityksen, mutta veto päätyi tällä erää niukasti maalipotkuksi.

Avausjakson loppuminuuteilla Ilves tasoitti. Abdou Jammeh oli pakotettu kaatamaan rangaistusalueen sisällä pystypallon perään juosseen Jaakko Juutin. Jammeh tuomittiin varoituksella. Mikael Soisalo viimeisteli pilkulta viileästi 1-1.

Toiselle puoliajalle RoPS joutui vaihtamaan Jean Fridolin Nganbe Nganben puolustajan tontilla uurastaneen Ville Saxmanin tilalle. Nganbe Nganbe siirtyi keskikentän laitaan Juha Pirisen tippuessa jälleen pakiksi.

Tauon aikana päävalmentaja Juha Malinen oli saanut heräteltyä miehistönsä uuteen iskuun. Avausjakson Ilves-painostuksen jälkeen RoPS otti ottelussa selkeän hallinnan.

Viiden minuutin pelin jälkeen kulman jälkitilanteesta Nganbe Nganbe, Janne Saksela sekä Albert Prosa pääsivät kukin yrittämään johtomaalin sivaltamista. Pallo ei löytänyt maaliviivaa eikä ylärimaa lähemmäksi.

Pelin näyttäessä jo tasoittuvan kehiteltiin viimeiselle kymmenelle minuutille ylimääräistä jännitystä Abdou Jammehin jouduttua toistamiseen kaatamaan karkuun livahtavan Ilves-pelaajan. Lauri Ala-Myllymäki oli tullut läpi jo Robert Taylorista sekä Jarkko Lahdenmäestä. Ala-Myllymäen peippailut pysähtyivät Jammehiin hiukan ennen rangaistusalueen viivaa. Päätuomari Marko Grönholm näytti toista varoitusta ja ulosajoa.

Ylivoimasta huolimatta Ilves ei enää yltänyt yhtä kaukolaukausta lähemmäksi. Ottelussa päädyttiin molemmat jaksot yhteen laskien oikeutettuun tasatulokseen.

Malinen: Tasapeli vieraissa hyväksyttävä tulos

Rovaniemen Palloseuran päävalmentaja Juha Malinen ei ollut Ilves-ottelun jälkeen suoranaisen riemukas, mutta puheesta ei kaikunut iso pettymyskään. RoPS raapi vieraissa Ilvekseltä sentään tasatuloksen. Sekin on Tammelassa OK.

- Jos huomioidaan, että Ilves taistelee meidän kanssa samoista sarjasijoituksista eli Veikkausliigan mitaleista, niin siinä suhteessa tasapeli vieraissa on ihan hyväksyttävä, Malinen arvioi.

Ottelu oli selkeän kaksijakoinen. Huolimatta siitä, että maalit olivat ensimmäisellä puoliajalla tasan, oli Ilves avausjaksolla tyly isäntä RoPS:n ollessa päätösjaksolla ikävä vieras.

- Tällä hetkellä joukkueessa on hieman epäselvää käsitystä siitä, miten meidän tulisi pelata. Kun vastassa oli Ilveksen kaltainen aktiivinen vastustaja, se aiheutti meille vaikeuksia, Malinen myönsi.

Tauon aikana kurssi muuttui. Pukukopissa joukkue oli kertaillut päävalmentajan johdolla juuri oikeita muistiinpanoja.

- Avausjaksolla puolustuspäässä oli tietynlaista päättämättömyyttä, joka aiheutti sen, että keskikentällä menetettiin palloja eikä päästy tarpeeksi eteenpäin. Tuli kierre, jossa jouduttiin juoksemaan vastustajan perässä.

- Oli reagoitava nopeasti. Tiedettiin kyllä, miten ja miksi asiat paranevat. Oli positiivista, kuinka keskustelujen jälkeen pystyimme petraamaan ja sitouduimme taas yhteiseen tekemiseen, Malinen kiitteli.

Avausjakson kokonaiskuvasta kunnia kuuluu myös kotijoukkue Tampereen Ilvekselle. Ilves ei aiheetta ole ollut kotonaan liki voittamaton.

- Ilves lähti viemään peliä intohimoisesti, aktiivisesti ja ennakkoluulottomasti. Meidän piti valitettavasti käydä alkuun 45 minuutin oppitunti siitä, kuinka sellaista käsitellään, Malinen antoi tunnustusta.

- Ilves pelasi periaatteessa saman tyyppistä aggressiivista häirintäpeliä, mitä mekin olemme syöttäneet muille jo vuositolkulla. Onneksi kuitenkin löysimme tauon aikana sitä vastaan oikeita toimintatapoja.

RoPS oli niskan päällä toisen puoliajan, mutta myös avausjaksolle kertyi maalin lisäksi muutama potentiaalinen lisäpaikka. Juha Pirinen vasemmassa laidassa ja Albert Prosa kärjessä esiintyivät lupaavasti.

- Pirinen laitalinkkinä oli tosi onnistunut juttu. Meidän hyökkäyspeli vaati selkeän ennakkoluulotonta miestä, Malinen kehui.

- Piriä valmisteltiin tähän siirtoon pari päivää, ja erittäin mielellään hän lähti savottaan mukaan. Hän muodosti Albertin kanssa vaarallisen parivaljakon. Minun papereissani he olivat meidän onnistujat, Prosa ja Pirinen.

Rovaniemen Palloseuran seuraava ottelu on tulevana lauantaina. RoPS kohtaa kotonaan FC Lahden kello 16.00. Liput edullisemmin ennakkoon RoPS:n Bingolta, Prismasta, Osviitasta sekä netistä www.ticketmaster.fi

Teksti: Pasi Pikkupeura
Kuva: Oona Sarajärvi