sunnuntai, 14 elokuu 2016 16:22

SJK katkaisi RoPS:n putken

Eetu Muinonen teki RoPSin ainoan osuman Seinäjoella. Eetu Muinonen teki RoPSin ainoan osuman Seinäjoella. Kuva: Oona Sarajärvi

Rovaniemen Palloseura oli porskuttanut Veikkausliigassa voittamattomana sitten viime toukokuun. RoPS:n edellisen tappion Rovaniemen Keskuskentällä aiheutti SJK. Myös eilen lauantaina SJK oli uudella OmaSP Stadionillaan väkevä isäntä. SJK voitti selvänumeroisesti 3-1 (2-1).

Janne Sakselan ollessa sivussa edellisessä ottelussa saamansa kantapääkolhun vuoksi, oli Juha Malinen valinnut RoPS:n oikeaan laitaan Jarkko Lahdenmäen ja Eetu Muinosen. Vasemmassa laidassa aloitti Juha Pirinen ja Robert Taylor. Kärjessä kiisi William Oluremi John. Uusi kärkihyökkääjä Albert Prosa aloitti vaihtopenkiltä.

RoPS oli takaa-ajajana käytännössä läpi koko ottelun. SJK siirtyi pikavauhtia 1-0 johtoon jo vajaan neljän minuutin kohdalla. Roope Riskin ristipallo löysi Teemu Penninkankaan, jonka laukauksen Antonio Reguero vielä torjui. Irtopallon viimeisteli verkkoon Seinäjoen toinen laitapuolustaja Richard Dorman.

Takaiskun jälkeen rovaniemeläiskannattajat huoli syveni vajaan puolen tunnin pelin jälkeen. Kapteeni Antti Okkonen loukkasi pallontavoittelutilanteessa Matti Klingan kanssa ikävän näköisesti vasenta jalkaansa. Tilanteessa ei ollut rikettä, mutta huoltotoimenpiteiden jälkeen Okkonen joutui jättämään kentän. Vamman laatu selviää Rovaniemellä. Okkonen kuitenkin yritti jatkaa peliä ja pystyi poistumaan kentältä omin jaloin.

RoPS joutui odottamaan tasoitusta avausjakson lisäminuuteille saakka. Näyttävän syöttökombinaation päätteeksi Oluremi havaitsi laidasta nousevan Jarkko Lahdenmäen. Lahdenmäen matala keskitys löysi maalille juosseen Eetu Muinosen.

Ilo tasoituksesta jäi minuutin mittaiseksi. SJK:n Jussi Vasara siirsi isännät 2-1 johtoon heti seuraavasta hyökkäyksestä.

Toiselle puoliajalle kentälle juoksi pelillisesti piristynyt RoPS:n. Reilun tunnin kodalla nähtiin odotettu vaihto Albert Prosan tullessa kentälle Michal Mravecin tilalle. Prosa siirtyi luonnollisesti kärkeen Oluremin tippuessa keskikentälle.

Paremmasta pelillisestä otteesta huolimatta RoPS ei onnistunut päätösjakson aikana luomaa todellisia vaaratilanteita. SJK sen sijaan kasvatti johtoaan Jussi Vasaran illan toisella maalilla. Tucon keskityksestä Vasaralla oli edessään täysin tyhjä maali. Reguero oli voimaton.

Kahden väsyneen joukkueen ottelu ei tarjonnut pelillisiä hienouksia. Silti SJK vei pisteet ansaitusti. Tappiosta huolimattakin RoPS jatkaa Veikkausliigassa kolmantena hyökkäysetäisyydellä edellään olevista HJK:sta ja IFK Mariehamnista.

Malinen: Meille kävi vanhanaikaisesti

Rovaniemen Palloseuran päävalmentaja Juha Malinen ei käynyt jossittelemaan Seinäjoen Jalkapallokerholle kärsittyä 3-1 -tappiota.

- Tuloksen takana on tietenkin monia asioita, mutta kyllä meillä kävi myös vanhanaikaisesti, Malinen myönsi.

- Alkuviikosta voitimme kaksi ottelua helpohkosti 2-0 ja 5-0. Hyvät tulokset ja tunnistamaton hyvän olon tunne yhdistettynä siihen, että joukkue on väsynyt, on kuitenkin vaarallinen yhdistelmä. Valmentajana minunkin on mietittävä, miten olisimme voineet valmistautua toisin.

SJK hallitsi hienokseltaan koko avausjaksoa. RoPS nousi rinnalle vasta lisäajalla syntyneestä tasoituksesta.

- Olimme jokaisessa tilanteessa vähän jäljessä. Taistelua kyllä oli, mutta pelirohkeuden puute näkyi. Kukaan ei halunnut palloa, Malinen arvioi.

- Kesti 45 minuuttia, että pystyimme tekemään oikeita asioita. Pelaamista jalkaan, pelaamista taskuun, sentteri tuli vastaan. Saatiin aikaiseksi erittäin hieno kombinaatio ja tehtiin yksi kauden hienoimmista maaleista.

Iloa tasoituksesta kesti tasan minuutti ja kymmenen sekuntia. SJK vei avausjakson todellisella pukukoppimaalilla 2-1.

- Kentältä puuttui johtajuus ja määrätietoisuus täysin. Molemmissa SJK:n avausjakson maaleissa meillä oli miehiä aivan tarpeeksi oikeilla paikoilla. Ei vain seurattu loppuun saakka, ei menty tilanteeseen ihan täysillä, Malinen kritisoi.

Toisella jaksolla nähtiin määrätietoisempi Rovaniemen Palloseura.

- Puoliajalla päällimmäisin sanoma pelaajille oli pelirohkeus. Peliin täytyy heittäytyä tiukemmin. Täytyy uskaltaa pyytää palloa, täytyy uskaltaa pelata palloa. Silloin me olemme vahvempia, Malinen paljasti puheistaan.

Katsoja saattoi kiinnittää huomiota, kuinka RoPS:n kokoonpanossa oli ainoastaan kolme vaihtopelaajaa. Kokoonpanosta pudotettiin viime hetkellä Ransford Osei ja Mamut Saine. Miehet eivät olleet loukkaantuneina.

Palloliiton ns. homegrown-säännöstön mukaan joukkueen kokoonpanosta vähintään puolet täytyy olla kotimaisia pelaajia. RoPS:n avauksessa oli seitsemän kotimaista pelaajaa, mutta kaikki viisi vaihtomiestä olivat ulkomaalaisia. Asia onneksi huomattiin ennen ottelua, eikä sillä ollut vaikutusta avauskokoonpanoon.

- Siinäkin merkkasimme vähän virheellisesti maalivahdin kokoonpanoon. Oli todella lähellä, ettenkö olisi ottelun lopussa laittanut Ricardoa kentälle. Ricardo oli ottamassa jo lämmintä, ja olisi varmasti vaihdettu, jos joku olisi vähänkin loukkaantunut, Malinen saattoi jo naureskella.

SJK katkaisi RoPS:n liki kahden ja puolen kuukauden tappiottoman putken. Malinen ei tulosta kuitenkaan synkistellyt.

- Tällä viikolla saimme kolmesta ottelusta kuusi sarjapistettä, joka tarkoittaa kahden pisteen keskiarvoa. Kahden pisteen keskiarvolla ollaan Veikkausliigassa perinteisesti melko korkealla, päävalmentaja huomautti.

Rovaniemen Palloseuran seuraava ottelu on ensi lauantaina PS Kemin vieraana. Ottelu alkaa kello 16.00. Peliä voi seurata suorana Ruutu+ ja IS Extra -palveluista, sekä Rovaniemellä Keskuskentällä RoPS:n edustustiloissa.

Teksti: Pasi Pikkupeura
Kuva: Oona Sarajärvi