ROPSKAUPPA.FI                              
tiistai, 09 elokuu 2016 23:07

“Minua ja RoPSia on potkittu päähän, siksi me sovimme hyvin yhteen” – Kokon RoPS-vuodet

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
NO BORIS, NO PARTY - Ei juhlia ilman Borista. RoPS-kannattajien värkkäämän lakanan lause jäi elämään. Aleksandr Kokko tuuletteli lakanan kanssa Suomen Cup -voiton jälkeen Helsingissä syyskuussa 2013. Aleksandr Kokko aloitti RoPSissa keväällä 2012 ja pelaa toistaiseksi viimeisen ottelunsa sinipaidoissa Kemiä vastaan. Tuona aikana hänestä tuli RoPS-historian merkittävin hyökkääjä, joka on tähän mennessä pommittanut 70 maalia. NO BORIS, NO PARTY - Ei juhlia ilman Borista. RoPS-kannattajien värkkäämän lakanan lause jäi elämään. Aleksandr Kokko tuuletteli lakanan kanssa Suomen Cup -voiton jälkeen Helsingissä syyskuussa 2013. Aleksandr Kokko aloitti RoPSissa keväällä 2012 ja pelaa toistaiseksi viimeisen ottelunsa sinipaidoissa Kemiä vastaan. Tuona aikana hänestä tuli RoPS-historian merkittävin hyökkääjä, joka on tähän mennessä pommittanut 70 maalia. Kuva: Jussi Leinonen

Australiaan siirtyvä Aleksandr Kokko pelaa toistaiseksi viimeisen ottelunsa RoPS-paidassa keskiviikkona jänkäderbyssä PS Kemiä vastaan.

Hän korostaa “toistaiseksi”, koska sekä seura että pelaaja ovat sanoneet, että takaportti paluulle RoPSiin pysyy auki. RoPSin ja “Boriksen” keväällä 2012 alkanut yhteinen taival on ollut vaiherikas.

Kooste arkistojutuista.

 11.4.2012. RoPS voitti PS Kemin 8-0 Rovaniemen keskuskentällä harjoitusottelussa. Ensimmäinen puoliaika oli maaliton, mutta toisella puoliajalla RoPS sai pelata myötätuuleen. Kokko teki kaksi maalia. (Kuva: Jussi Leinonen)

1.4.2012 “Aleksandr Kokko RoPS-paidassa”

Rovaniemen Palloseura pelasi 1–1 (0–1) tasapelin lauantaina Ruotsin 1. divisioonan eli kolmanneksi korkeimman sarjatason IFK Luleån kanssa harjoitusottelussa Luulajassa.

RoPSin maalin viimeisteli Tuomas Tyystälä. Maalin syötti RoPSin riveissä ensi esiintymisensä tehnyt hyökkääjä Aleksandr Kokko.

Aleksandr Kokko oli päävalmentaja Kari Virtasen mukaan pallollisena hyvä.

– Pallottomana liike ei ollut kummoista, mies ei ole parhaassa kunnossa.

– Toki on muistettava, että hän tuli vasta eilen junalla.

Jalkapallotoimittaja Markku Saukko kirjoittaa, että Aleksandr “Boris” Kokon ilmaantuminen RoPSin joukkueen vahvuuteen oli mieluisa yllätys.

– Jos hyökkääjä on edes lähelläkään Ykkösen edellyttämää fyysistä kuntoa, kannattaisi seuran tyrkätä sopimuspaperi miehen allekirjoitettavaksi, Saukko kirjoitti.

– Kari Virtasen kuntokoulussa lahjakas hyökkääjä voi nousta entiseen loistoonsa, jos häneltä vain löytyy vielä tarvittavaa intohimoa ja nöyryyttä. Vastaavat kotimaiset nimet ovat tässä vaiheessa kautta kiven alla.

4.6.2012 “RoPSin Aleksandr Kokko roihusi Seinäjoella”

Rovaniemen Palloseura vankisti otettaan jalkapallon Ykkösen kärjessä, kun se kaatoi kotonaan pelanneen sarjanousija Seinäjoen Jalkapallokerhon maalein 1-3 (0-1). Voittajien sankareita lakeudella olivat puolustuslinjaa virheettömästi johtanut Faith Friday Obilor sekä kaksi ensimmäistä maalia tehnyt Aleksandr Kokko.

– Samanlainen voitto tämä oli kuin edellisetkin. Luotetaan puolustukseen ja isketään sitten kovalla hyökkäyskalustollamme ne ratkaisevat pari maalia, Kokko totesi.

– Omalta kohdalta lähti apina selästä, kun pystyin kuudennessa pelissä tekemään ensimmäiset maalit. Ensimmäinen maali tuli hyvän nopean hyökkäyksen päätteeksi ja toisessa osumassa pääsin puskemaan pallon verkon perille tiukan vääntämisen jälkeen, Kokko jatkoi.

– SJK oli hyvä ja tämä oli tiukka kamppailu selvistä lukemista huolimatta. Seinäjokelaisten hyvyyttä kuvastaa myös se, että tuo heidän tekemänsä maali oli ensimmäinen meille tehty pelitilannemaali tänä vuonna, Aleksandr Kokko muisteli.

 29.8.2012. Aleksandr Kokko maalinteossa KooTeePee:tä vastaan. (Kuva: Pekka Aho)

11.7.2012 “Maalikuningas Aleksandr Kokko on saanut uransa uuteen lentoon RoPSissa”

Keväällä, ennen kauden alkua, Veikkausliigan kauden 2008 maalikuningas Aleksandr Kokko solmi Rovaniemen Palloseuran kanssa vuoden mittaisen sopimuksen. Läheskään kaikki RoPSin kannattajat eivät olleet innostuneita. “Entinen tähti, sehän on jo ylipainoinenkin, aina klesana”- kommentit toistuivat fanien jutusteluissa ja netin keskustelupalstoilla.

Tällä hetkellä on helppo sanoa epäilijöiden olleen väärässä. Kokko on paukuttanut jo viisi maalia, vaikka ei ole eri vammojen takia pystynyt pelaamaan läheskään täysiä minuutteja. Mies on syöttänyt tukun osumia ja isokokoinen, taitava sekä vahva kohdehyökkääjä rytmittää mestarillisesti Ykkösen sarjajohtajan hyökkäyksiä. Pelikäsitys on korkeaa luokkaa edelleen, luonnollisesti.

“Boris” on palannut huipulle ja fysiikkakin on loistoaikojen tasolla.

– En todellakaan tiedä mitä vuonna 2009 tapahtui, Kokko ihmettelee toista, maalikuninkuuden jälkeistä kauttaan Hongassa.

– Ehkä se oli toisen kauden kirous, olin kaksikymppinen jätkä, joka oli iskenyt edellisellä kaudella 13 kaappia. Odotukset oli varmaan liian suuret, enkä osannut käsitellä niitä.

Sitten seurasi loukkaantumisia, eikä Kokko päässyt harjoittelemaan kunnolla. Kaudella 2010 FC Honka vuokrasi “Boriksen” miehen kotikaupungin Porin Palloilijoihin. Maalitykki ei ollut parhaassa fyysisessä tikissään, mutta ampui kuitenkin viisi maalia seitsemässä pelissä.

Seuraavaksi kaudeksi hän palasi liigaan Vaasan Palloseuran riveissä. Miehen rooli “Vepsun” hyökkäyspelissä oli merkittävä, vaikkei maaliverkko soinut odotetusti.

Täksi kaudeksi Kokko etsi seuraa pitkään. RoPSin tarjoukseen oli lopulta helppo tarttua.

– Suomessa seuravaihtoehtoja oli vähän. RoPSilla on pelaajien keskuudessa hyvä maine. Palkat maksetaan ajallaan ja seura pyrkii liiganousuun.

Kokko on viihtynyt Kari “Karo” Virtasen vaativassa valmennuksessa.

– Hän on “old school”-mies, jolla homma toimii. Olen aina tykännyt treenata, mutta on pakko myöntää, etten ole ollut helpoin valmennettava. Nyt olen aikuistunut, Kokko juttelee.

– Rovaniemi ja RoPS on minulle oikea ympäristö.

Kokko olisi rellestänyt kentällä vieläkin vakuuttavammin ilman jatkuvia pikkuvammoja.

– Kun olen yhdestä päässyt, on toinen paikka brakannut. Milloin on vaivannut akilles, joskus taas kantapää. Neljä viikkoa olen käytännössä mennyt treeni viikossa tahtia.

Virtasen luotto on silti riittänyt, ja Kokko on heitetty lauteille ratkomaan pelejä.

– Vammat alkavat olla takanapäin ja pääsen treenaamaan täysillä, Kokko luottaa.

RoPSin meno sarjan kärjessä on ollut vakuuttavaa.

– Liiganousu on ainoa tavoite. Meitä vastaan on niin vaikea tehdä maaleja, että jopa tappioton kausi on mahdollinen. Minulle on kuitenkin aivan sama vaikka häviäisimme seitsemän peliä, kunhan nousemme liigaan, eli fokus on siinä. Ei tilastoissa.

Omasta suuresta panoksestaan kentällä Kokko kiittää joukkuekavereita.

– Ympärilläni pelaa loistojätkiä. Fraasi “kun joukkue pelaa hyvin, pelaavat yksilötkin hyvin”, ei ole paskapuhetta.

 6.10.2012. Aleksandr Kokko voitti Ykkösen maalikuninkuuden. RoPS nousi Veikkausliigaan. (Kuva: Jussi Leinonen)

 29.5.2013. Aleksandr Kokko vauhdissa Myllykosken pallloa vastaan. (Kuva: Veli-Jukka Mustajärvi)

7.9.2012 Ykköspyssy teki kahden vuoden jatkopahvin liiganousijan kanssa.

Hyökkääjä Aleksandr Kokko on tehnyt kahden vuoden jatkosopimuksen Veikkausliigaan palaavan Rovaniemen Palloseuran kanssa. Tällä kaudella jo 14 maalia iskenyt Kokko on ollut huippuvedossa; kesällä hän paukutti pallon häkkiin yhdeksässä perättäisessä ottelussa ja mies johtaa Ykkösen maalintekijätilastoa.

– Minun täytyy olla tyytyväinen, että saan jäädä RoPSiin, “Boris” kertoo tyytyväisenä.

Kokko ja RoPS ovat neuvotelleet jatkosta jo pitkään.

– Perussettiä sopimusneuvotteluissa, ei mitään ihmeellistä. Ainahan se on vähän vääntämistä, mutta uskoin koko ajan sopimuksen syntyyn. Tärkeintä on nyt, että sain diilin, jolla voin jatkaa pelaamista täysipainoisesti ammatikseni.

Kokolle oli tärkeää kaksi vuotta kestävä kontrahti.

– Haluan rauhoittua paikalleni ja keskittyä futikseen ja RoPSiin. Turhaan muuttaisin pois sieltä missä todella viihdyn.

Kokko iloitsee myös “kotirintaman” asioiden järjestymisestä.

– Tyttöystävä lähtee duunipaikastaan Porissa ja muuttaa tammikuussa kanssani Rovaniemelle. Eiköhän töitä löydy hänellekin. “Boris” uskoo pelin kulkevan kentällä, kun asiat ovat hyvällä mallilla kentän ulkopuolella.

– Tilanne on loistava. Kokko on Suomen kenttien parhaita hyökkääjiä, RoPSin toimitusjohtaja Antti Hietakangas iloitsee ja kertoo seuran jatkavan neuvotteluja nykymiehistön sopimuksettomien runkopelaajien kanssa.

28.1.2013 “Boris” Kokko palaa RoPSiin

Rovaniemen Palloseuran hyökkääjä Aleksandr “Boris” Kokko palaa maanantaina Rovaniemelle, ja liittyy joukkueen harjoitusvahvuuteen todennäköisesti tiistaina.

– Jos vain flunssa hellittää, nuhainen Kokko kertoo.

Kokon testijakso Puolassa päättyi perjantaina, eikä pääsarjaseura Polonia Varsovan kanssa syntynyt pelaajasopimusta. “Boris” palaa kuitenkin hyvillä mielin RoPSiin.

– Minulla on tosi hyvä fiilis, ja on mahtavaa alkaa rauhassa valmistautua liigakauteen.

Kokolle ei jäänyt mitään hampaankoloon Turkin ja Puolan reissuilta.

– Jos olisin välttämättä halunnut ulkomaille pelaamaan, olisin saanut sopimuksen Turkkiin. En kuitenkaan katsonut sitä urani kannalta oikeaksi vaihtoehdoksi.

7.4.2013 RoPS jatkoon Suomen Cupissa Boriksen rankkarimaalilla

Rovaniemen Palloseuran ja turkulaisen FC Interin Suomen Cupin 5. kierroksen ottelu huipentuu rangaistuspotkukilpailuun. RoPSin neljä ensimmäistä ampujaa ovat onnistuneet, ja Interin yksi vetäjä on ampunut pallon ohi.

Ratkaisun avaimet ovat viimeisen ampujan Aleksandr Kokon leveillä harteilla. Maalikuningas pitää päänsä kylmänä ja lataa pallon verkkoon ohi Magnus Bahnen. RoPS on jatkossa maalein 7-5 rp. (2-1, 1-1).

18.8.2013 RoPS teki kuudessa minuutissa kolme maalia ja pelaa cupin finaalissa.

Neljä – nolla. Sellaisia lukemia ei ole totuttu tänä kesänä Rovaniemen keskuskentällä näkemään, mutta niin vain eilen nähtiin. Rovaniemen Palloseura marssi lauleskellen Suomen cupin finaaliin. Aivan kuten joukkueen fanit marssivat perjantaisiin harjoituksiin soihtukulkueessa laulamaan kannustuslauluja.

RoPS iski kuin sininen salama. Ensin Aleksandr Kokko käytti hyväksi epäsuoran vapaapotkun, jonka RoPS sai viidestä metristä.

Joukkue tuuletti avausmaalia railakkaasti, mutta tämä oli vasta alkusoitto.

Heti perään RoPS hyödynsi kaksi rajaheittoa. Ndukaku Alison ja Mika Lahtinen pääsivät iskemään maalit Emeniken pitkistä heitoista.

 27.9.2013. Aleksandr Kokko tykittää RoPSin 1-0 johtoon rankkarista Suomen Cupin finaalissa. (Kuva: Jussi Leinonen)

29.9.2013 “Rovaniemen jalkapallojumala” – RoPS voitti Suomen Cupin

Pallo rangaistuspilkulla. Vastakkain kaksi miestä, RoPSin hyökkääjä, Veikkausliigan ja Ykkösen maalikuningas Aleksandr “Boris” Kokko ja KuPS maalivahti Mika Hilander. Suomen Cupin finaalia Helsingin Sonera Stadiumilla on pelattu 78 minuuttia, tilannen on 0–0. Maalitykki ei epäröi, vaan ampuu pallon voimalla häkin yläkulmaan. Tuuletus on hurja, “Boris” on vienyt RoPSin lähelle unelmaa.

Rovaniemen Palloseura voitti dramaattisen cupin loppuottelun lukemin 2–1 (0-0). Kokko iski rangaistuspotkuosuman jälkeen heti seuraavalla minuutilla toisen kaapin.

– Minut on palkattu RoPSiin tekemään maaleja, ottelun sankari Kokko riemuitsi pelin jälkeen.

– Tulin RoPSin Ykköseen ja uskoin jo silloin, että tulemme menestymään. Uskoin myös siihen, että nousen takaisin huippuhyökkääjäksi.

– Minua ja RoPSia on potkittu päähän, siksi me sovimme hyvin yhteen, Kokko virnuili.

 1.11.2013. Marraskuu koitti ja Movember alkoi. Rovaniemellä Tuomas Hartikainen siisti Aleksandr Kokon leukaa, jotta hän pääsisi kasvattamaan kunnon kalapuikkoviikset. (Kuva: Jussi Leinonen)

19.6.2014 Ykköstykki Aleksandr Kokko palasi avauskokoonpanon ja RoPS avasi maalihanat.

Rovaniemen Palloseuran kannattajien Suomen Cupin finaalissa esittelemä lakanateksti “No Boris – No party”- ei voisi olla osuvampi. Veikkausliigan ja Ykkösen maalikuningas Kokko palasi pitkän taon jälkeen avauskokoonpanoon Veikkausliigan ottelussa FC Interiä vastaan, pohjusti ottelun avausosuman ja iski toisen itse. RoPSin tuskainen maaliton korpivaellus päättyi ja joukkue palasi voittokantaan komeasti.

“Boris” kantoi kapteeninnauhaa käsivarressaan Antti Okkosen ollessa pelikiellossa.

– Oli ihana pelata fudista kotiyleisön edessä, ja joukkue tarvitsee meikäläistä. Teimme kaksi pelitilannemaalia ja yhden erikoistilanneosuman ja pidimme nollan omissa, joten siinä mielessä täydellinen ottelu, “Boris” säteili matsin jälkeen.

 24.7.2014. Kokko Eurooppa-liigan ottelussa Kreikassa Asteras Tripolisia vastaan. Kokko ei saanut maalihanaansa auki Kreikassa. (Kuva: Jussi Leinonen)

10.1.2015 “Boris” Kokko Oslon talvi-turnauksen arvokkain pelaaja

Rovaniemen Palloseuraa kolme edellistä kautta edustanut hyökkääjä Aleksandr “Boris” Kokko esiintyi loistavasti torstaina Norjassa Oslossa pelatussa sopimuksettomien jalkapalloilijoiden neljän maan turnauksessa. Oslon Winter Tournamentiin osallistuivat Suomi, Norja, Irlanti ja Ruotsi. Kokko valittiin turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi. Kärkipelaaja teki turnauksessa kaksi maalia ja onnistui myös suorituksessaan rangaistuspotkukilpailussa.

– On aina ihana tehdä maaleja, “Boris” hehkuttaa.

– Tosi hieno juttu, että tällaisia turnauksia järjestetään meille joilla ei ole sopimusta. Oli tärkeää saada heti vuoden alussa kaksi kovaa peliä alle ja omalta kohdaltanihan turnaus meni tosi hyvin.

4.6.2015 Kokko kyykytti Kotkaa hattutempulla

Rovaniemen Palloseura lentää kovaa ja korkealla kun Veikkausliigasta on pelattu ensimmäinen kolmannes. Napapiirin sankareiden nykyvireen koki keskiviikkoiltana KTP Kotkasta, jotka ahdattiin yöjunaan 4-0 (1-0) tappion kera.

RoPS ponnisti voitolla liigakolmoseksi, jota ei ole tapahtunut aikoihin. Muistoissa piti peruutella aina 1990-luvun alkupuolelle, jolloin kentän puolella vaikutti eilen KTP:n toisena valmentajana RoPSin ryöpytystä seurannut Steven Polack.

Kotkan poikien selätystä johti hattutempun viimeistellyt Aleksandr Kokko, joka nousi kuudella maalillaan jakamaan liigan maalipörssin kärkipaikkaa yhdessä HJK:n Demba Savagen kanssa.

– Ensimmäinen hattutemppuni sitten kauden 2008 jälkeen. Voitto oli tietysti tärkein asia, mutta myös henkilökohtainen onnistuminen lämmitti. Tässä menikin pari peliä ilman maalia, “Boris” huomioi.

 10.7.2015. Aleksandr Kokko survoi pallon HJK:n maaliin ja oli lähellä menettää hampaansa keskuskentän uuden katsomon virallisissa avajaisissa. Hampaat säilyivät ja RoPS voitti. (Kuva: Raija Suopajärvi)

23.6.2015 “Boris” teki taas hattutempun

Rovaniemen Palloseura palkitsi kauden ennätysyleisönsä (2086) muhkealla 4-1 (3-0) voitolla tamperelaisesta FC Ilveksestä keskuskentän uuden katsomon kastajaispelissä maanantai-iltana.

Ilveksen ilonpilaaja oli RoPSin maalitykki Aleksandr Kokko, joka tehtaili avausjaksolla kaksi maalia ja sinetöi kauden toisen hattutemppunsa 57. minuutilla Antti Okkosen täsmäkeskityksestä. Kokko nousi yhdeksällä maalillaan jakamaan liigan maalipörssiin kärkipaikan. Tasoissa Kokon kanssa on VPS:n Juho Mäkelä, joka iski maanantaina kaksi osumaa.

Nyt Kokon päähän löytyi myös knalli, joka puuttui edelliskerralla.

26.10.2015 “Tämä on Suomen jalkapallohistorian voitetuin hopea”

Aleksandr “Boris” Kokko niittaa pallon rangaistuspotkusta verkon perukoille. Rovaniemen jalkapallojumala juoksee kohti Lahden kisapuiston RoPSin kannattajakatsomoa. Taululla on numerot 1–3, RoPSin historiallinen hopeamitali näyttää jo varmalta ja “Boriksen” osuma nostaa hänet kiinni maalikuninkuuteen.

Paikalla on arviolta tuhat RoPSin kannattajaa.

Katsomon ja kentän välinen aita kaatuu kannattajien ja joukkueen juhliessa. Sininen savupommi räjähtää, RoPS valloittaa Lahden.

Vielä ottelun lisäajalla Kokko ampuu itsensä yksin maalikuninkaaksi ja RoPSin seurahistorian merkittävimmäksi hyökkääjäksi. Peräti 17 maalia Veikkausliigakaudella on kaikkien aikojen RoPSin ennätys. Ottelu päättyy 1–4. Mestaruutta ei tullut, mutta tuli hopeaa.

– Aivan upeaa. Olen voittanut Hongassa kahdesti aiemmin hopeaa, mutta tämä menee paljon niiden edelle. Tämän merkitys RoPSille ja rovaniemeläisille on niin iso, “Boris” huutaa yleisön pauhun yli.

“Boris, Boris, sinä veit maalikuninkuuden”, yleisö laulaa J.Karjalaisen Doriksen sävelillä.

– Sellainen olo kuitenkin jäi, että ensi kaudella meidän on voitettava mestaruus!, Kokko painottaa.

RoPSin päävalmentaja Juha Malinen on ottelun jälkeen liikuttunut.

 26.10.2015. Aleksandr Kokko juhlimassa hopeaa Rovaniemen keskuskentällä päässään liigan maalikuninkaan hattu. (Kuva: Veli-Jukka Mustajärvi)

© 2016 Lapin Kansa

 

Luettu 664 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309