maanantai, 08 elokuu 2016 16:57

VPS uiskenteli RoPS:in katiskaan

Australiaan matkaava Aleksandr Kokko oli pitelemätön VPS:n puolustukselle. "Boris" iski ottelun 11. minuutilla 2-0 maalin, joka jäi ottelun loppunumeroiksi. Australiaan matkaava Aleksandr Kokko oli pitelemätön VPS:n puolustukselle. "Boris" iski ottelun 11. minuutilla 2-0 maalin, joka jäi ottelun loppunumeroiksi. Kuva: Oona Sarajärvi

VPS:n päävalmentaja Petri Vuorinen myönsi ottelun jälkeen tienneensä jo etukäteen, mitä Napapiirillä tulisi olemaan vastassa. Silti Raitapaidoille ei jätetty mahdollisuuksia. RoPS:n katiska oli asetettu prikulleen oikeaan suuntaan ja syvyyteen. Veikkausliigan kärkikamppailussa pisteet jäivät Napapiirille avausjakson maaleilla 2-0 (2-0).

RoPS joutui otteluun ilman pelikieltoaan kärsivää Janne Sakselaa. Laitapuolustajiksi Juha Malinen oli asettanut Jarkko Lahdenmäen sekä Juha Pirisen. Keskikentän laidoilla olivat Eetu Muinonen ja Jean Fridolin Nganbe Nganbe. Aleksandr Kokko aloitti odotetusti kärjessä.

Ottelun avausmaali oli koko ensimmäisen puoliajan kuva. VPS:n nopea hyökkäys pysähtyi heti keskialueelle. Aatu Laatikainen joutui Robert Taylorin prässissä pelaamaan alas maalivahti Evgeny Kobozeville saakka. Kobozevin hätäinen avaus päätyi suoraan Eetu Muinoselle, joka löysi pystypalloa hakeneen Aleksandr Kokon.

Kokon VPS-puolustus onnistui hoitamaan. Kakkospallolle tullut Jean Fridolin Nganbe Nganbe oli vaikeampi. RoPS:lle tuomittiin vapaapotku aivan rangaistusalueen rajalta. Kapteeni Antti Okkosen vielä asetellessa omiaan muuriin Robert Taylor laukoi kierteisenä vasempaan yläkulmaan. Kobozev ei nähnyt eikä ennättänyt kunnolla reagoimaan.

Toista maalia juhlittiin vain kolme minuuttia myöhemmin. Robert Taylor oli jälleen prässäämässä VPS-puolustusta. Vieraiden Mikko Viitikko joutui siivoamaan pallon sivurajan yli. Sivurajaheitosta pallo palautettiin Eetu Muinoselle, joka haki toistamiseen Aleksandr Kokkoa rangaistusalueen sisällä. Tällä kertaa Kokko sai pyrähdettyä itselleen tilaa, eikä maalikuningas erehdy, mikäli jalka on "boksin" sisällä vapaana.

VPS:n todelliset maalipaikat jäivät avausjaksolla Anthony Clennonin puskuun. VPS oli saanut luotua yhden harvoista pitkistä hyökkäyksistään, jota ei palautettu takaisin omalle kenttäpuoliskolle, vaan pelattiin RoPS-päätyä kohden. Eero Tammisen erinomainen keskitys löysi Anthony Clennonin, jonka pusku seitsemästä metristä kilpistyi Antonio Regueron reaktiotorjuntaan.

RoPS ei tarvinnut enempää. Toiselle jaksolle Juha Malisen suojatit saattoivat laskea prässiään, eikä VPS:lle edelleenkään löytynyt tilaa ottelun aivan viimeistä kymmentä minuuttia lukuun ottamatta. Raitapaitojen ainoa osuma lisäajan viimeisellä sekunnilla tuomittiin paitsioksi.

Malinen kiitteli pelaajiensa aktiivisuutta

Ottelun jälkeen RoPS-luotsi Juha Malinen oli odotetun tyytyväinen. Tätä peliä oli Napapiirillä odotettu pitkään.

- Vaikka VPS:lla oli meidän tapaan alla pari kuukautta ilman tappioita, näin tässä ottelussa mahdollisuudet suureen voittoon, Malinen myönsi.

- VPS:lla on alhaalta pelaava systeemi. He ovat toki erittäin hyviä siinä, mitä he tekevät, mutta me onnistuimme järkyttämään heitä. Saimme heidät koukkuun. Prässäsimme korkealta viidellä-kuudella kaverilla, kuten jo ennen peliä lupasin. Pojat myös toteuttivat meidän suunnitelmaa isolla sydämellä.

RoPS oli valmistautunut kärkikamppailuun huolellisesti. Ottelusta ennakoitiin taktista. Silti 30 vuotta päävalmentajana täyteen saanut Malinen ei halunnut ottaa voitosta itselleen suurta kunniaa.

- Voitto oli meidän pelaajien aktiivisuuden tulosta. Ei ollut kyse vastapuolen pelkäämisestä tai kunnioittamisesta. Ei edes taktisen nerokkaista ylivoimatilanteiden luomisista.

- Tänään voitto oli kiinni asenteesta, prässäämisestä ja pelaajien rohkeudesta. Minä haen sitä, että suomalaisten joukkueiden kannattaa olla rohkeita. Tämänhetkiselle miehistölle tämä meidän rohkea pelityyli sopii, Malinen kiitteli.

Varsinkin ensimmäisellä puoliajalla vastapuoli VPS:n hyökkäykset pysähtyivät toistuvasti ennen viimeistä kolmannesta. RoPS sai tukittua aukot. VPS joutui palauttelemaan jopa maalivahti Evgeny Kobozeville.

- Silloin kun meidän oman pään pelaaminen onnistuu, siellä ei ole yhtään vapaata miestä, Malinen kehaisi.

- Sitäkin me voidaan jatkossa vielä kehittää. Lisäksi tiesimme, että heillä on maalivahti, joka ei ole luontaisesti erityisen hyvä jalalla. Halusimme ottaa ylhäältä kiinni ja painostaa virheratkaisuihin.

Puolustuspelaamisen yhteydessä puheisiin nousi Aleksandr Kokon siirto Australiaan Newcastel Jetsin riveihin. Kokon maalitehot tiedetään, mutta hänellä on tärkeä rooli myös RoPS:n prässipelaamisessa sekä erikoistilanteiden puolustamisessa. Kokko pelaa Suomessa vielä ylihuomenna PS Kemiä vastaan.

- Kokon lähdöllä on iso merkitys monelta kantilta. Hän on sisäistänyt meidän pelitavan. On vaikea löytää korvaavaa kaveria, joka osaa sekä prässätä että tehdä maaleja, Malinen tunnusti maalikuninkaan merkityksen.

Aleksandr Kokon jäähyväisottelu, ja samalla yli 25 vuotta Rovaniemellä odotettu Lapin paikallisottelu, RoPS vastaan PS Kemi pelataan tulevana keskiviikkona 10.8. klo 18.30. Otteluun ennustetaan ruuhkia. Ennakkolipunmyynti on käynnissä 10.8. klo 17.15 saakka Ticketmasterin palvelupisteissä, Rovaniemellä RoPS:n Bingo, Prisma ja Osviitta, sekä netissä osoitteessa www.ticketmaster.fi

Teksti: Pasi Pikkupeura
Kuva: Oona Sarajärvi