ROPSKAUPPA.FI                              
torstai, 21 heinäkuu 2016 08:24

RoPSin kapteeni Antti Okkonen: “Illalla ei ole enää edes kuuma”

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
RoPS-pelaajien itseluottamus on korkealla pitkän tappiottoman putken ansiosta. Rovaniemeläisten seuraava rasti on torstai-illan europeli NK Lokomotiva Zagrebia vastaan. RoPS-pelaajien itseluottamus on korkealla pitkän tappiottoman putken ansiosta. Rovaniemeläisten seuraava rasti on torstai-illan europeli NK Lokomotiva Zagrebia vastaan. Kuva: Anssi Jokiranta

Rovaniemen Palloseuran pelaajat ovat saaneet maistaa Zagrebin hellettä nyt parin päivän ajan. Joukkue harjoitteli keskiviikkona illalla kuudelta ja mittarissa oli mukavat 28 astetta plussaa. Toimittajalla tuli hiki pelkästä harjoitusten katselemisesta, mutta pelaajat kirmasivat paahteessa ilman sen suurempia murheita.

RoPSin kapteenin Antti Okkosen mukaan helle ei ole pelaajille minkäänlainen ongelma.

– Helle on nostettu liikaa esille. Meistä jokainen on pelannut joskus kovassa helteessä. Eikä illalla pelin aikana ole enää edes kuuma, mies toteaa vitsaillen.

Torstaiksi luvattu lähemmäs 30 asteen lämpötila takaa hikiset sen, että hiki virtaa. Varsinkin, jos samalla täytyy tehdä äärimmäisen raju 90 minuuttia kestävä urheilusuoritus.

– Ravintotankkauksen pitää olla kunnossa. Tietysti silloin, jos mennään jatkoajalle niin rasitus kasvaa suureksi, Okkonen toteaa.

Lisäksi torstai-illan euro-ottelussa on varmasti enemmän vauhtia kuin Veikkausliigan keskiverto pelissä.

– Palloa pitää pystyä hallitsemaan, ettemme juokse itseämme puhki ensimmäisen 45 minuutin aikana, Okkonen sanoo.

RoPS-laituri Jean Fridolin Nganbe Nganbe on kuin kotonaan kovassa helteessä. Miehen mukaan keli saisi olla vieläkin kuumempi.
 
– Olen kotoisin Kamerunista ja olen tottunut kovaan helteeseen. Itse pelaan mieluummin 35 asteen lämmössä kuin Suomen säässä.

Hän toteaa, että jokainen joukkuetoveri ei välttämättä jaa hänen mieltymystään sopivimmasta kelistä pelata jalkapalloa.

– Me olemme ammattilaisia ja meidän täytyy vain sopeutua jokaiseen säähän.

Nganbe Nganben mukaan peliin ei tarvitse helteestä huolimatta valmistautua mitenkään erikoisin konstein.

– Nyt täytyy venytellä paljon sekä nauttia runsaasti vettä ja hedelmiä.

Vaikka joukkueen ilopilleri viihtyy helteessä, hän myöntää, että jossain vaiheessa peliä raskas keli vaatii veronsa.

– 70-75 minuutin jälkeen tulee koko ajan vain kuumempi ja kuumempi. Silloin kroppa alkaa väsymään ja pelin loppu on enemmän ja vähemmän selviytymistä, mies naurahtaa.

Hän on Antti Okkosen kanssa samaa mieltä siitä, että RoPSin pitää pystyä pitämään palloa kroatialaisia vastaan.

– Pelissä täytyy käyttää järkeä. Emme voi juosta itseltämme jalkoja alta avauspuoliajalla.

Kovassa helteessä urheilijat kuluttavat selvästi enemmän energiaa ja nesteen tarve on huomattavasti kovempi kuin “normaalissa” säässä.

– Nestettä pitää yksinkertaisesti saada menetetyn tilalle ja vesi on tärkein juoma. Sitä pitää nauttia tiheästi pieniä määriä, RoPSin lääkäri Sakari Unga avaa.

Helteeseen voi totuttautua ajan kanssa. Tämä oli syy siihen, miksi RoPS matkusti Zagrebiin jo maanantaina.

– Olemme täällä periaatteessa yhden extrapäivän ja jo sekin auttaa kehoa sopeutumaan. Ideaalitilanne olisi toki se, että olisimme täällä kaksi viikkoa, mutta se ei tietysti ole mahdollista, RoPSin fysioterapeutti Tuomas Könönen sanoo.

Könösen mukaan joukkueen ei kannata tehdä otteluun valmistautumisessa minkäänlaisia normaalista poikkeavia asioita.

– Menemme samalla kaavalla kuin kotona. Tietysti järki on mukana ja kovassa helteessä ei kannata harjoitella määräänsä enempää.

Könönen on varma siitä, että torstaina kentällä nähdään väsyneitä miehiä molemmissa joukkueissa.

– 90 minuuttia kestävä peli on kova suoritus. Keho joutuu tekemään normaalia enemmän töitä kovassa helteessä, silloin kun väsymys iskee.

Lihaksiston väsyminen näkyy myös yläkerran konehuoneessa eli päässä.

– Pelin lopussa nähdään huonoja syöttöjä ja muita huonoja ratkaisuja, kun elimistö on väsynyt ja kaiken lisäksi on todella kuuma.

Mikko Kinisjärvi
© 2016 Lapin Kansa

 

Luettu 456 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309