ROPSKAUPPA.FI                              
torstai, 14 heinäkuu 2016 01:40

Pysäyttääkö RoPS kroatialaiset taiturit?

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Lokomotiva Zagrebin valmentaja Mario Tokic pallotteli rennosti joukkueensa harjoituksissa Rovaniemen keskuskentällä. Lokomotiva Zagrebin valmentaja Mario Tokic pallotteli rennosti joukkueensa harjoituksissa Rovaniemen keskuskentällä. Kuva: Pekka Aho

Mikä peli: RoPS – NK Lokomotiva Zagreb, Eurooppa-liigan toisen karsintakierroksen ensimmäinen osaottelu Keskuskentällä torstaina 14.7. klo 19.00

Asetelma: RoPSin eurosaaga jatkuu toisella karsintakierroksella. Vastustaja Lokomotiva Zagreb murskasi ensimmäisen kierroksen andorralaisen kääpiön UE Santa Colonan yhteismaalein 7 – 2. Tuota tulosta ei tarvitse tuijottaa, mutta joka tapauksessa viime kauden Kroatian pääsarjan nelonen on kova nippu ja luokkaa tai kahta Shamrock Roversia parempi ja täysin erilainen. Joukkue on nuori ja täynnä nousevia Kroatian U21-maajoukkuepelaajia, joista monet ovat yhteistyöseura Dinamo Zagrebin kasvatteja tai lainapelaajia. Dinamo on Kroatian superseura ja se on voittanut 11 edellistä mestaruutta ja on eurokenttien kestomenestyjä. Viime kaudella Dinamo pelasi Mestarien Liigan lohkovaiheessa. Todennäköisesti nyt Rovaniemellä pelaavia Lokomotivan nuoria lupauksia nähdään tulevaisuudessa Euroopan suurseuroissa ja Kroatian kivikovassa A-maajoukkueessa.

RoPS lähtee ottelupariin lievänä altavastaajana, mutta kahdesta ottelusta napapiiriläisillä on silti realistiset saumat edetä jatkoon. Zagrebin esitykset ovat nuorelle joukkueelle tyypillisen ailahtelevaisia. Viime kauden sarjassa joukkue voitti 16 peliä, hävisi 16 ja pelasi ainoastaan 4 tasan. Lokomotiva aloittanee rajulla tempolla ja yrittää iskeä tärkeän vierasmaalin heti alkuun ja ottaa RoPSilta luulot pois. RoPSin on keskityttävä omaan peliinsä, tiiviiseen puolustukseen ja pelattava kylmäpäisesti. RoPS on kokenut joukkue, ja osaa pelata kovaa ja ilkeästi, ja voi kovilla otteillaan suistaa kroaattien pallollisen pelin ja jopa keskittymisen raiteiltaan. Kokematon joukkue on horjutettavissa, ja RoPSilla on hyvät mahdollisuudet vahvuuksillaan pelaten ja vastustajan heikkouksiin iskien.

Seuraa näitä: Lokomotivan peliä leimaa voimakas kroatialaisen jalkapallon dna. Se on nopea pallonhallintaan ja lyhytsyöttöpeliin nojaava joukkue. Zagreb pyrkii syöttöpelillään muodostaman alueellisia ylivoimia ja syöttökolmioita joilla sahaa murtokohtia vastustajan puolustuslinjaan. Laitapuolustajat nousevat vahvasti ja rohkeasti hyökkäyksiin.

Lahjakkaasta joukosta voi nostaa esiin Lokomotivan pelaajan prototyyppinä esimerkiksi 20-vuotiaan kymppipaikan taitavan Ivan Fiolicin. Fiolic on Dinamon kasvatti, joukkueen kapteeni ja pelannut 26 maaottelua Kroatian nuorten maajoukkueissa. U 21 ikäluokassa hän on pelannut 3 ottelua.

Pelaako Jarkko “Euro-Japi” Lahdenmäki? “Euro-Japi” on ollut RoPSin euromenestyksen talismaani ja nyt jo seurahistorian kaikkien aikojen maalintekijä eurokentillä. Lahdenmäki pelasi erinomaiset Rovers-pelit fyysistä ja paljon ilmassa pelaavaa vastustajaa vastaan. Nyt vastaan tulee nopeita ja taitavia väkkäröitä, jotka pelaavat maata pitkin. “Japi” joutuu väistämättä pois mukavuusalueeltaan. Aloittaako hän, vai jääkö Lahdenmäki tarpeelliseksi reserviksi loppuhetkien mahdolliseen puolustustaisteluun tai loppukiriin ja erikoistilanteiden kyttäämiseen?

Oho: Lokomotivan päävalmentajan paikka on erityisen tuulinen. Mario Tokić on kuudes päävalmentaja reilun vuoden sisällä.

Oho 2: Kroatian sarja alkaa 17.7. eli RoPS-otteluparin välissä, ja Lokomotiva kohtaa avauskierroksella juuri Dinamon.

Poissaolot: RoPS:n Ville Saxman on loukkaantuneena, Mika Mäkitalon pelaaminen on epävarmaa.

Arvio: RoPS taistelee, rikkoo ja repii. Jos kotijoukkue saa tukittua kroaattien syöttömyllyn, kaikki on mahdollista. Vierasmaali olisi tärkeä estää, ja maaliton tasapeli tai niukka kotivoitto antaisivat erinomaiset lähtökohdat Zagrebin Kranjčevićeva-stadionille. Ottelupari tuskin repeää ratkaisevasti avausosassa.

 Avauskokoonpanot

Markku Saukko
© 2016 Lapin Kansa

 

Luettu 399 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309