perjantai, 24 kesäkuu 2016 17:30

RoPS:lle historiallinen Lapin derbyn voitto

RoPSin pelaajat kävivät ottelun jälkeen kiittämässä kannattajiaan, joita oli tullut runsaasti Sauvosaareen seuraamaan Lapin derbyä. (Kuva: Oona Sarajärvi) RoPSin pelaajat kävivät ottelun jälkeen kiittämässä kannattajiaan, joita oli tullut runsaasti Sauvosaareen seuraamaan Lapin derbyä. (Kuva: Oona Sarajärvi) Kuva: Oona Sarajärvi

Uusittu Sauvosaaren kenttä toimi liki täydellisenä näyttämönä ensimmäiselle todelliselle Lapin derbylle yli neljännesvuosisataan.

Jänkäderbyyn saapunut nelituhatpäinen kotiyleisö joutui pettymään ainoastaan lopputulokseen Rovaniemen Palloseuran hakiessa pisteet PS Kemiltä 0-2 (0-0).

Rovaniemen Palloseuran lähtökohdat otteluun olivat vähintäänkin haastavat. Jean Fridolin Nganbe Nganben pelikiellon lisäksi joukkuetta vaivaavat pienet vammat. Päävalmentaja Juha Malinen sai juuri ja juuri raavittua aloituksellisen verran terveitä miehiä kasaan.

- Eihän tämä optimaalista ole, että joukkue vaihtuu koko ajan, Malinen myönsi.

- Nimesimme aloituskokoonpanon eilen. Ennen ottelua siitä oli vaihtunut kaksi pelaajaa, ja ottelun alkupuolella jo kolmas. Onneksi meillä oli vielä yksi ehjä kaveri vaihtopenkillä.

Malinen viittasi Juha Pirisen vaihtoon noin puolen tunnin kohdalla. Laitapuolustajan tontilla ontuneen Pirisen tilalle jouduttiin ottamaan Akseli Kalermo.

Uudet miehet saivat vastuuta, mutta raadollisesti sanoen toisen epäonni on toisen mahdollisuus. Michal Mravec ja Jarkko Lahdemäki olivat jo toisessa ottelussa perätysten vähintäänkin aloituskokoonpanon arvoisia. Antonio Reguero palasi maalille je esitti kauden varmimman ottelunsa. Eetu Muinonen laidalla oli kentän parhaimmistoa.

Joukkue oli täynnä onnistujia. Kun viimeisetkin krempat saadaan hoidettua, on Malisella uusi positiivinen ongelma aloituskokoonpanon nimeämisessä.

Ottelun ensimmäinen puoliaika oli vahvaa Rovaniemen Palloseuran suorittamista. Riskittömästi pelannut RoPS kontrolloi palloa, eikä päästänyt Kemiä hyödyntämään juoksuvoimaansa. Vasta puoliajan viimeisen viiden minuutin aikana isännät saivat painetta RoPS:n maalille. David Bitsindoun pusku kilpistyi Antonio Regueron reaktiotorjuntaan.

Juha Malinen oli tyytyväinen joukkueensa esiintymiseen.

- Meidän peliin kuuluu erilaiset puolustamisen asteet. Pyrimme nimenomaan säilyttämään pallokontrollin, ettei se olisi meiltä pelkkää juoksemista, Malinen selvensi.

- Nyt tuli hetkiä, jolloin pidettiin rauhassa palloa ja sitä kautta löydettiin vaaran paikkoja. Tämä oli meiltä yksi kauden tasapainoisimmista esityksistä.

Toisella puoliajalla peli avautui. Kemin keskitykset tosin kilpistyivät järjestään RoPS-maalivahti Regueron päättäväisiin ulostuloihin.

Ottelun parhaana palkittu Michal Mravec oli mukana RoPS:n molemmissa osumissa.

Avausmaalissa Eetu Muinonen karvasi pallon Kemin Saku Kvistiltä ja tiputti Mravecille. Mravecin oikea-aikainen pystysyöttö löysi juoksuun lähteneen Muinosen, joka pääsi karkuun Kemin puolustukselta. Ottelun loppunumerot 0-2 Mravec puski Janne Sakselan kulmapotkusta 70. minuutilla.

Kemi painoi avauspuoliajan tavoin viimeiset minuutit vieraiden päätyyn. Uhrautuva puolustus, tolpat ja Regueron torjunnat pitivät RoPS-maalin puhtaana.

Vaikka Sauvosaareen ennätysyleisö joutui poistumaan vaitonaisena juhannuksen viettoon, saavat kemiläiset olla ylpeitä paitsi omasta joukkueestaan myös siitä työstä, jota Kemissä on olosuhteiden eteen tehty. PS Kemin juhliessa liiganousua viime lokakuussa, oli vaikea uskoa, että sillä areenalla todella pelattaisiin puolen vuoden kuluttua Veikkausliigaa.

Niin vain pelattiin ja vähintäänkin kelvollisissa olosuhteissa. Valmis Sauvosaari ei ole. Osa ratkaisuistakin oli vielä improvisoidun oloisia mutta toimivia.

Ottelun kuuluttamo oli rahtikontin päälle nostettu rahtikontti, jonka kylkeen oli leikattu selostamoikkunan mentävät aukot. Pääkameran paikka oli viritelty rakennustelineillä ja kakkosnelosilla ylimmäisen rahtikontin päälle. Sopi Sauvosaareen, eikä soraääniä kuulunut. Kemi on satamakaupunki. Paljon saa Isohaarassa vettä virrata, ennen kuin Sauvosaaren yleisö alkaa vaatimaan pienpanimo-oluita tai tofuburgeretia.

Kiitoksensa Kemille ja otteluun saapuneelle yleisölle esitti myös Juha Malinen.

- Tämä ottelu osoitti selkeästi, että jalkapallo on Lapissa iso asia. Tämä on jalkapallomaakunta. Ja mikä parasta, tätä kehitystä tapahtuu vieläpä monella paikkakunnalla.

- Yleisö sytyttää joukkueet, joten ottelutapahtumastakaan ei voi tulla huono. Veikkaan, että seuraavassa derbyssä Rovaniemellä lähennellään taas yleisöennätyksiä, Malinen uskoi.

Rovaniemen Palloseura vetäytyi parin päivän juhannusvapaille. Kausi jatkuu tiiviinä jo ensi viikolla RoPS:n kohdatessa tulevana torstaina Eurooppaliigan ensimmäisellä karsintakierroksella dublinilaisen Shamrock Roversin. Vierasottelu alkaa Suomen aikaa kello 22.00.

Teksti: Pasi Pikkupeura
Kuva: Oona Sarajärvi