perjantai, 10 kesäkuu 2016 14:46

RoPS ja IFK Mariehamn maalittomaan tasapeliin

Kuvassa ensimmäisen täyden ottelun pelannut Jarkko Lahdenmäki. Kuvassa ensimmäisen täyden ottelun pelannut Jarkko Lahdenmäki. Kuva: Oona Sarajärvi

Rovaniemen Palloseura onnistui eilen katkaisemaan kolmen ottelun tappioputkensa IFK Mariehamnia vastaan. Keskuskentällä jäätiin tilanteisiin nähden kenties oikeutettuun tasatulokseen 0-0.

Ennustettu kesämyrsky ei lopulta iskenytkään Rovaniemelle likimainkaan täydellä voimallaan. Vielä torstaiaamuna maa oli valkoisena, mutta iltaottelu saatiin käydä kelvollisissa, joskin sateisen kosteissa olosuhteissa.

RoPS:n päävalmentaja Juha Malinen oli tehnyt miehistöönsä pieniä tarkennuksia. Keskikentän kolossi Michal Mravec sekä maalivahti Ricardo olivat palanneet avauskokoonpanoon. Samoin Jarkko Lahdenmäki sai nyt kauden ensimmäisen komennuksensa avaukseen oikean laitapuolustajan tontille Janne Sakselan alapuolelle.

Ottelun jälkeen Malinen oli tyytyväinen miesten ottamasta vastuusta.

- Ricardolta varma peli. Hän oli keskittynyt hyvin, liimasi vetoja ja oli ilmapalloissa vakuuttava. Nyt meillä on kaksi hyvää maalivahtia käytössä, Malinen kiitteli ottelun jälkeen.

- Lahdenmäki oli varsinkin ensimmäisellä jaksolla erinomainen. Ennen ottelua kertasimme hänen kanssaan, että pelaa siten, ettei hänen ympärilleen tule ongelmia. Toisella jaksolla alkoi jo hiukan maitohapot painamaan.

Vierailija IFK Mariehamnilla Albin Granlund pelasi nyt odotetusti kauden ensimmäisen täyden ottelunsa. Rovaniemen Palloseuraa usean kauden edustanut Granlund aloitti Lahdenmäen tapaan oikeana laitapuolustajana.

Ottelun ensimmäinen puoliaika oli hienokseltaan RoPS:n hallintaa.

Robert Taylor pääsi pariinkin otteeseen yrittämään maalintekoa Mika Mäkitalon ja Michal Mravecin rakenteluista. Ensimmäisessä maarianhaminalaiset pelasti ylärima. Mravecin korkean keskityksen Taylor laukoi suoraan ilmasta IFK:n maalivahti Walter Viitalan syliin.

Taylor oli vahvasti mukana myös RoPS:n lopuissa maalipaikoissa. Taylorin pitkä vapaapotku löysi Mravecin kautta Aleksandr Kokon, jonka matala keskitys liukui senttien päästä ohi Mika Mäkitalon nappulakengän kärjistä.

Ville Saxmankin pääsi yrittämään kauden kolmattaan Taylorin riistettyä pallon Albin Grandlundilta. Saxmanin ulkokierteinen kuti rangaistusalueen sisältä leijaili niukasti ohi takatolpan.

Juha Malinen oli kohtalaisen tyytyväinen ensimmäisestä puoliajasta. Varsinkin Robert Taylor ja Ville Saxman nousivat pelaajina esille.

- Robertilta vahva peli. Ville Saxman taas ei enää yllätä. Hän on ollut koko kauden kovassa vireessä. Yllätys oli paremminkin, ettei hän tehnyt kauden kolmatta maaliaan.

Heti toisen puoliajan alkuun RoPS suoritti ensimmäisen vaihtonsa. Kärkeen Aleksandr Kokon tilalle tuli Ransford Osei. Kokon pelaaminen oli ollut jo ennen ottelua hiukan epävarmaa.

Ransfordin tuomaa energisyyttä ei kuitenkaan onnistuttu hyödyntämään. IFK Mariehamn vetäytyi tehokkaasti, eikä RoPS enää onnistunut maalipaikkojen luonnissa. Malinen ei kuitenkaan nähnyt, että Maarianhamina olisi niinkään muuttanut taktiikkaansa, vaan löysi syyn omasta pelaamisesta.

- Vaikka kentällä tapahtuisi mitä, niin Maarianhamina luottaa samoihin asioihin. Toisella jaksolla meidän peli meni liian levottomaksi. Pelaajilla tuli voittamisen tuskaa. Kentällä oli vaihtojen myötä tuoreita pelaajia, mutta olimme silti liian hätäisiä, Malinen näki.

- Olisimme voineet pitää palloa vähän pidempään eikä lähteä välittömästi pystyyn. Olisimme tarvinneet maltillisemman keskikentän, jolloin Ransfordkin olisi voinut löytyä kärjestä paremmin.

Vielä ottelun lisäajalle saatiin kiistanalainen tilanne Albin Granlundin jyrättyä rangaistusalueen sisällä keskitystä hakeneen Janne Sakselan. Ottelun päätuomari Dennis Antamo oli tilanteesta sivussa, mutta taklausta ei huomannut myöskään avustava. Tällin seurauksena Sakselan oli vaikea pysyä ottelun viimeiset hetket enää edes jaloillaan.

- Siinä menetettiin täysin selkeä rangaistuspotku. Saksela kaadettiin puhtaalla lonkkataklauksella. Sen ymmärrän, että päätuomari ei sitä nähnyt, mutta avustava oli samalla linjalla, Malinen kritisoi.

- Mutta silti - näitäkin tapahtuu peleissä.

Rovaniemen Palloseura ei ennätä kovin pitkään tätä tasapeliä sulattelemaan. Veikkausliiga jatkuu täydellä kierroksella jo sunnuntaina, ja jo viimeistään lauantain palaverissa on katse suunnattava kohti seuraavaa vastustajaa Helsingin Jalkapalloklubia. RoPS kohtaa HJK:n Sonera Stadiumilla jalkapallon EM-kisojen vuoksi poikkeuksellisen aikaisin kello 13.30.

Teksti: Pasi Pikkupeura
Kuva: Oona Sarajärvi