ROPSKAUPPA.FI                              
torstai, 28 huhtikuu 2016 12:54

Akseli Kalermo hakee paikkaa avauskokoonpanoon

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Akseli Kalermo. Akseli Kalermo. Kuva: Oona Sarajärvi

Takana on hientäytteinen talvikausi, satoja treenitunteja ja uhrauksia, mutta tällä hetkellä näyttää, että työ kantaa hedelmää. Akseli Kalermo suoritti debyyttinsä Veikkausliigassa viime sunnuntaina kotiottelussa PK-35 Vantaata vastaan.

Vielä viime kesänä Akselin uralla näytti hetken aikaa synkemmältä. Lievät loukkaantumiset keskeyttivät hyvin alkaneen koejakson Italiassa. Edessä oli paluu Suomeen ja aluksi viikkojen tauko harjoittelusta. Jo syksyllä mies oli kuitenkin asettanut tavoitteekseen murtautua RoPS:n pelaavaan kokoonpanoon.
 
Tavoite täyttyi eikä sisääntulo olisi voinut olla paljoa onnistuneempi. Heti avausottelussa Akseli sai täydet 90 minuuttia, oma maali pysyi puhtaana ja kaiken kruununa omille saaliina kolme tärkeää sarjapistettä.
 
- Jos minulta olisi kysytty, niin olisin ollut valmis avaukseen jo talvella, Akseli naurahtaa.
 
- Tarkoituksena oli vain pelata tarpeeksi yksinkertaisesti ja puolustaa järkevästi. Halusin saada hyvän pelin alle ja kelvollisen startin RoPS:n paidassa. Mielestäni myös onnistuin. Voin olla ihan tyytyväinen avauspeliini.
 
Kun Kalermoa huhuiltiin viime kesänä Rovaniemelle, miestä oltiin ensimmäisissä puheissa sijoittamassa keskuspuolustajan tontille. Keskuspuolustajaa Akseli onkin pelannut käytännössä koko tähänastisen uransa. Nyt paikka oli laitapuolustajana Janne Sakselan alapuolella.
 
- Minun unelma on, että Janne saisi jatkossakin pelata oikeana laiturina ja minä pelaisin oikeana pakkina, Akseli virnistää.
 
- Sehän olisi minun kannalta unelmakuvio, mutta valmentajahan ne päättää, ketkä pelaa ja missä pelaa.
 
- Laitapuolustajan paikka sopii minulle hyvin. Kun siirrytään junioripeleistä aikuisten peleihin, on ihan luonnollistakin, että samalla siirrytään topparin tontilta laitapuolustajaksi, jos vain pelaajan ominaisuudet riittää.
 
Ottelussa PK-35 Vantaata vastaan ei yleisölle esitelty hienouksia. Toisaalta oma maali pysyi pitkästä aikaa puhtaana. Yhteistyö Sakselan kanssa tulee Kalermon mukaan parantumaan vielä merkittävästi.
 
- Vantaa-peli oli sen tyyppinen, että siinä oli hankala rakentaa näyttäviä syöttökombinaatioita. Prässi puolustuslinjaa kohden oli kovaa ja avaaminen tosi vaikeaa.
 
- Sen puolesta ei ehkä ihan parasta päästy esittämään, mutta tiedän todella hyvin, minkä tyyppinen pelaaja Janne on. Uskon kyllä, että jatkossa pystymme työskentelemään laidassa hyvin yhteen, Akseli luottaa.
 
RoPS:n päävalmentaja Juha Malinen on kuvannut Kalermoa säälimättömäksi pelaajaksi, joka tulee harjoituksissakin häikäilemättä iholle. Vuodet Ruotsissa ja Italiassa ovat koulineet Kalermosta kovaotteisen liigapuolustajan, jolla on suunta kohti ulkomaita.
 
- Nuorempana minut tunnettiin pehmeänä pelaajana. En hirveästi tykännyt kontakteista ja pääpalloista, vaan pelasin mieluummin jalalla. Olin paremminkin avaava pelaaja, Akseli kertoo.
 
- Silloin olin puolustajatyyppinä erilainen kuin muut. Ruotsissa se erilaisuus vielä osittain toimikin, mutta kun lähdin Italiaan, niin siellä iski realiteetit vastaan.
 
Atalantan juniorikoulu opetti rankalla kädellä, millaista on olla puolustajana eurooppalaisissa sarjoissa. Ketään ei säälitä, loukkaantuneet nostetaan kylmästi sivuun ja harjoitukset jatkuu. Aluksi Kalermolla ja italialaisella valmennusjohdolla ei ollut edes yhteistä kieltä, vaan joukkuetoverit tulkkasivat valmentajan huutamiset kentän laidalta.
 
- Ensimmäiset pari kuukautta oli raakaa koulutusta, miten kovaa tilanteisiin mennään. Siellä opetettiin, että jos olet puolustaja, niin sinun tehtävä on tapella, taistella ja riistää.
 
- Pelitapani muuttui aggressiivisemmaksi. Kaikki ympäristön paine ja vaatimukset muokkasivat sitä. Loppukaudesta olinkin jo melkein viikoittain käsirysyssä jonkun toisen pelaajan kanssa, Kalermo muistelee.
 
- Enkä minä siitä ota, jos harjoitusten aikana tulee jonkun toisen pelaajan kanssa sanomista. Ei sitä enää pukukopissa mieti. Se kuuluu peliin.
 
- Kokonaisuutena olen tyytyväinen siihen muutoksen, mitä tällä lyhyellä uralla olen jo saanut peliasenteeseeni. Nykyään pidän itseäni kohtuullisen kovapäisenä. Minulla on luja tahto voittaa palloja ja taklata kovaa, Akseli kertoo.
 
Valitettavasti Kalermon kohdalla äkkinäinen muutos harjoittelun intensiteetissä tuntui myös kropassa. Selkä alkoi vihoittelemaan. Taustalla oli paitsi nuoruuden kasvupyrähdys, myös vääränlainen harjoittelu. Aivan kaikkeen ei oltu osattu kiinnittää huomiota.
 
- Suomeen palattuani menimme kiropraktikolle ja siitä kuvauksiin. Selvisi, että selkärankaan oli syntynyt rasituskaari.
 
- Kuvauksissa huomattiin myös, että ulkoiset vatsalihakset olivat kunnossa, mutta sisäisiä ei ole ollenkaan. Mikään ei kannatellut keskivartaloa. Se yhdistettynä kovaan rasitukseen, niin lopputuloksena selkä ei enää kestänyt.
 
- Jos olisin nyt juniori ja vastaavassa tilanteessa, jossa pituutta tulee nopeasti lisää eikä lihakset pysy mukana, niin kysyisin rohkeasti apua asiantuntijoilta. Harjoitteleminen on tarkkaa hommaa, ja jos harjoittelet väärin, niin maksat siitä myöhemmin, Akseli neuvoo.
 
Rovaniemellä Kalermon talven harjoitusohjelmasta ja ruokavaliosta vastasi arvostettu fysioterapeutti Jari Alamäki. Alamäki on jo vuosia toiminut RoPS:n fysiikkatiimin taustalla. Myös lähipiiristä löytyy tarvittaessa apua. Akselin isä Timo Kalermo on pitkän linjan yleisurheilumies ja maratoonari.
 
- Isäkin on koko elämäni ajan jauhanut harjoittelun ja ravinnon merkityksestä. Jos pienenä ei kaikkea ymmärtänyt, niin nyt on alkanut hahmottamaan, mitä on oikeasti olla urheilija ja mitä kehittyminen vaatii.
 
- Olen iloinen, että jaksoin painaa töitä koko raskaan jakson läpi. Ensin uralla oli ollut nostetta ja yhtäkkiä kaikki mureni alta. Mutta nyt tuntuu hyvältä, motivaatio harjoitteluun oli tosi kova, Akseli päättää.
 
Seuraavan kerran Akseli on mahdollista nähdä kentällä kenties jo tänään keskiviikkona. Rovaniemen Palloseura kohtaa vieraissa FC Interin Turun Veritas Stadionilla klo 18.30. Ottelua voi seurata suorana Ruutu+ ja IS Extra -palveluissa.

Teksti: Pasi Pikkupeura
Kuva: Oona Sarajärvi
© 2016 RoPS

Luettu 1570 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309