maanantai, 25 huhtikuu 2016 08:35

”Boris” Kokko johti RoPSin viime hetken voitonmarssille

RoPSin voitonjuhlia vetää maalipyssy Aleksandr Kokko. Kannoilla Michal Mravec, Juha Pirinen, Juuso Hämäläinen, Eetu Muinonen ja Abdou Jammeh. RoPSin voitonjuhlia vetää maalipyssy Aleksandr Kokko. Kannoilla Michal Mravec, Juha Pirinen, Juuso Hämäläinen, Eetu Muinonen ja Abdou Jammeh. Pekka Aho

Se tipahti kuin taivaan lahjana Rovaniemen Palloseuralle. Ottelukello oli jo lisäajalla kun vantaalaisen PK-35:n kokematon maalivahti Samu Volotinen alkaa torjua toppari Konsta Rasimuksen palautuspalloa. Käsi osuu kohtalokkaasti palloon ja samassa soi päätuomari Antti Munukan pilli. Epäsuora vapaapotku RoPSille vain 8 metrin päässä maalista.

Epäsuoran vapaapotku kahdeksasta metristä PK-35:n verkkoon lisäajan ensimmäisellä minuutilla.Kuumana käyneet Shefki Kuqin joukot kieltäytyivät tulemasta lehdistötilaisuuteen.

Näissä tilanteissa ei tarvitse arpoa kuka sinipaidoista menee pallon taakse. Ne ovat joukkueen ykkösmoukarin Aleksandr Kokon paikkoja. Oluremi siirtää pallon sivuun ja Kokko löytää laukaukselleen sopivan reiän vantaalaisten lihamuurista. RoPS voittaa Veikkausliigaottelun 1-0 (0-0) ja nousee sarjan kärkikvartettiin.

RoPSin liki 1800 hengen yleisö pääsee lopulta riemuitsemaan kotivoitosta muuten hyvin levottoman esityksen päätteeksi.

Vantaalaisleirissä loppuratkaisu nosti höyryt painekattilassa kattoon asti. Monikansallinen rykmentti tuputtaa tuomaristolle pelin jälkeen vielä minuutteja. Kuumaverinen päävalmentaja Shefki Kuqi paiskaa liian lähelle tulleen Ylen toimittaja kännykän nurmeen ja käy hetkeä myöhemmin repimässä omiaan pois tuomarin puheilta.

Kuqin paineet eivät helpota edes varttitunti pelin jälkeen. Hän kieltäytyy tulemasta lehdistötilaisuuteen ja kieltää myös jo sovitun maalivahti Volotisen osallistumisen tilaisuuteen. Veikkausliigan ohjeistuksessa tilaisuudessa pitää olla molempien seurojen edustus, joten perästä todennäköisesti kuuluu.

Kuqilla on jo enemmälti kokemuksia toimitsijakielloista, joten tilaisuudesta pois jääminen saattoi olla jopa viisas ratkaisu.

PÄÄTUOMARI Antti Munukan viime hetken tuomio kuumensi PK-35:n joukot. Päävalmentaja Shefki Kuqi joutui hänkin erotuomariksi pitäessään omansa riittävän kaukana tuomaristosta. RoPSin Juha Malinen (oik.) seuraa menoa sivusta. (Kuva: Pekka Aho)

RoPSin leirissä kolme pistettä otettiin tyytyväisenä vastaan.

– Olo on helpottunut. Kauteen mahtuu yleensä paskoja pelejä ja kovia vääntöjä. Jos näistä saa pisteitä, niin hyvä on, summasi päävalmentaja Juha Malinen.

Hänkin myönsi, että ottelussa oli ”nollanollan” ainekset.

– Kun oli jo kerran kaudella kohdattu, molemmat pyrkivät viemään toiselta parhaat aseet pois.

RoPSin peli oli avausjaksolla levotonta ja ilman brassimaalivahti Ricardon kahta ”gamesaveria” vieraat olisivat voineet johtaa parillakin maalilla. Varsinkin Ricardon tuplatorjunta 27. minuutilla osui kohdalleen, sillä pallo kävi jo tolpassakin. Jakson lopulla hän torjui vielä argentiinalaisen Lucas Garcian läpiajon.

ROPSIN hyvin onnistuneelle brassivahti Ricardolle voitto oli herkkä hetki. Siihen osallistui myös miehen morsian. (Kuva: Jussi Leinonen)

RoPSin tuhlaajapoika oli oikean laidan kiituri Janne Saksela, joka pamautti pallon avausjaksolla myös tolppaan. Toisella jaksolla PK-vahti nosti Sakselan läpiajoa seuranneen vedon kulmaksi ja 75. minuutilla hän ei onnistunut vapaassa paikassa osumaan Aleksandr Kokon nappikeskitykseen.

– Pallolliseen peliin saatiin 2. jaksolla parannusta. Vaihdosta tuli kaksi taitavaa (Oluremi ja Eetu Muinonen) kaveria tilalle. Heidän kauttaan saatiin helppoja syöttöjä ja jopa syöttöketjuja aikaiseksi, Malinen huomioi.

RoPSin ja PK-35:n kohtaaminen oli odotetusti myös kontaktipeli. Kipeimmin kävi RoPSin keskikentän ankkurille Mika Mäkitalolle, jonka espanjalainen Fernando Linan jyräsi kyynärpäällä nurmelle. Mäkitalo palasi paikkailun jälkeen hetkeksi kehiin, mutta sai pian antaa paikkansa slovakkipeluri Michal Mravecille.

– ”Misalla” on vielä tekemistä meidän peliajatuksen ymmärtämisen kanssa, mutta hän on äijä ja pelaa kovalla tahdolla, Malinen arvioi.

RoPSin avauksessa oli myös liigadybytantti Akseli Kalermo oikean pakin tontilla. Homma käynnistyi kankeasti, mutta osumia alkoi tulla pelin vanhetessa.

– Akseli oli fyysisesti valmis kaveri, joka menee mielellään iholle - myös omissa harjoituksissa. Ihan hyvä debyytti, näki Malinen.

Erityiskiitoksen valmentaja antoi topparikapteeni Abdou Jammehille , joka oli katkontapelissä hereillä ensi minuutista alkaen.

Kari Pyykkö
© 2016 Lapin Kansa

Ratkaisija Kokko: ”Maalivahdin virhe”

RoPSin valmentaja Juha Malinen vakuutti pelin jälkeen, että epäsuorat vapaapotkut rankkarialueen sisältä eivät kuulu hänen laatimiin harjoitusohjelmiin.

– Ei niitä harjoitella. Pojat ovat tehneet niitä itsekseen. Muutamat kaverit ovat asiasta kiinnostuneita, Malinen kertoi.

Ottelun ratkaissut ”Boris” Kokko myönsi, että pitäisihän niitäkin harjoitella.

– Näitä tilanteita tosin tulee eteen noin kerran kaudessa. Nyt katsoin, että alhaalta löytyy tarvittava reikä pallolle.

Kokko näki, että maaliin johtanut tilanne meni kokemattoman maalivahdin piikkiin. – Hänen virheensähän se oli.

Voitto maistui nihkeän esityksen jälkeen jopa normaalia makeammalta.

– Saimme lopulta ison palkinnon. Hieno voitto. Paikkoja oli kyllä riittävästi, mutta niitä ei saatu sisään. PK piti nätisti palloa, mutta me olimme vaarallisia, analysoi Kokko, jolle maali oli kauden kolmas neljässä liigapelissä.