ROPSKAUPPA.FI                              
perjantai, 15 huhtikuu 2016 18:47

Juha Malisen haastattelu HJK-ottelun jälkeen

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Juha Malinen Juha Malinen Kuva: Oona Sarajärvi

Eilen Rovaniemen Keskuskentällä nautittiin viihdyttävästä jalkapalloillasta Rovaniemen Palloseuran ja HJK:n jakaessa pisteet 2-2. Ottelussa RoPS:n aktiivinen prässi oli myrkkyä Helsingin Jalkapalloklubille. Voitto Napapiirille ei olisi ollut huutava vääryys, mutta HJK on joukkue, jolle ei kannata virheistä paikkoja luovuttaa.Maalivahti Ricardolle ei kertynyt koko ottelussa kuin yksi torjunta, josta seuranneesta irtopallosta Alfredo Morelos nosti HJK:n tasoihin. Jälkikäteen Ricardo tunnustikin, kuinka hänellä oli suuria vaikeuksia pysyä edes lämpimänä. Sää Keskuskentällä oli hyytävän kylmä.

Rovaniemeläiskannattajien mieleen jäi erityisesti Robert Taylorin ja Aleksandr Kokon taituroima 1-1 -tasoitus. Myös Juha Pirisen millintarkasta kulmapotkusta Oluremin puskema 2-1 johto-osuma oli kuin erikoistilanteiden oppikirjasta. 

Tilanteiden valossa tasapeli saattaisi tuntua karvaaltakin, mutta päällimmäisenä käteen jäi tyytyväisyys RoPS:n pelillisestä ilmeestä. Vaikean kevään jälkeen kentällä nähtiin väläyksiä siitä joukkueesta, joka taisteli viime kaudella jopa mestaruudesta.

RoPS:n päävalmentaja Juha Malinen saapui ottelun jälkeen haastateltavaksi.

RoPS lähti otteluun erittäin rohkealla prässillä. Osassa katsomoa oltiin jo 10 minuutin kohdalla huolestuneita, että noinkohan pojat juoksevat itseltään jalat alta.

”Prässääminenhän ei ole raskasta. Vetäytyminen on raskasta, kun joutuu aina juoksemaan omalle maalille ja yrittää sieltä taas edetä 80 metriä kohti vastustajan maalia.

Mutta toki. Yllätys oli minullekin, että me pystyttiin näin valmista peliä pelaamaan.”

Hyökkäyspelissä ilmeisesti onnistui pitkälle ne kuviot, mitä on haettukin? Hyviä ristipalloja ja tarkkoja keskityksiä.

”Hyökkäyspelissä reunojen pelaaminen on avainasemassa. Nganbe Nganbe ja Pirinen löytävät hiljalleen toisensa entistä aktiivisemmin. Toisella reunalla Oluremi ja Janne Saksela eivät vielä niin hyvin. Se on yksi oleellinen asia hyökkäyspelissä.

Lisäksi Kokko tekee kovaa töitä ja taistelee vastustajan vahvojen toppareiden kanssa. Tästä on ihan tilastojakin, kuinka viimeisen kahden vuoden aikana Kokko on puurtanut juuri sitä tänäänkin nähtyä likaista työtä. Tappelee ykköspalloista, taistelee kakkospallot joukkueelleen. Sen päälle hän pystyy vielä taitaviin suorituksiinkin, kuten se 1-0 maali.

Hyökkäyspelin kannalta olennaista on, että keskikenttä alkaa toimimaan. Siinä me ollaan pikkuisen hapuiltu. Tänään palattiin siihen, että meillä on tuttuja pelaajia keskikentän sydämessä. Pelaajia, jotka tietävät meidän pelisysteemin. Tietävät milloin prässätään, milloin vetäydytään. Tietävät milloin pelataan nopea hyökkäys ja milloin ei.

Ja nimenomaan tänään oli potentiaalia myös hitaille hyökkäyksille. Mika Mäkitalo ja Ville Saxman pystyivät pitämään palloa. Peli oli monipuolista ollakseen vasta kauden kolmas peli. Se oli ehkä päivän parasta antia.”

Vaikka materiaali on suhteellisen leveä, niin ilmeisesti keskikentän pohjalla Antti Okkosen loukkaantumista oli silti hankala paikata?

”Tarina on vähän pidempi. Viime vuonna, kun pelasimme erinomaisia viimeisten kierroksen otteluita, siinä oli Moshtagh Yaghoubi, Okkonen sekä osaltaan myös Tomas Hradecký. Nyt kaikki heistä on poissa. 

Me varauduttiin siihen, että Mosa lähtee, ja sen mukaan hankittiin uutta miehitystä. Sitten loppumetreillä Okkonenkin lähti, niin nyt se sama prosessi vain jatkui.

Siihen nähden, että pelattiin vasta kauden kolmas ottelu, keskikenttä toimi jo ihan mukavasti. Mäkitalon siirto alemmas selkeästi auttoi.”

Yleisöraadissa katsottiin Robert Taylorin peliä sillä silmällä, että IS-raadin 3 tähteä meni melkein väärälle pelaajalle?

”Robertissa on sellainen poikkeus, mitä en ole suomalaisessa pelaajassa liian monta kertaa nähnyt, että sieltä uskalletaan laukoa. Laukova pelaaja. Niitä syöttömyllyjen uhreja kentillä alkaa olla loputtomiin, mutta sellainen ei koskaan pääty mihinkään.

Mutta Robert Taylor tietää, että jos jalka on vapaa, niin silloin pitää potkaista. Ja kun pallon kanssa on oltu koko ikä nuoresta pojasta lähtien, niin silloin niitä vaaratilanteita saadaan syntymään. Robertilla ensimmäinen maali tuli heti alkukaudesta ja nyt nerokas syöttö Kokolle selustaan.”

Tänään pelissä nähtii tukku onnistumisia. Tällainen luo varmasti itseluottamusta joukkueelle.

”Täytyy silti muistaa, että meillä on vielä aivan älyttömästi töitä tekemättä. Tänään oli hyvä päivä, mutta töitä on silti hirveästi jäljellä.

Mutta pakkohan se on myöntää, että tänään me olimme todella hyvä joukkue. Pojilta todella miehekäs suoritus.”

Mika Lehkosuolta kysyttiin aiemmin, että yllättikö RoPS:n peli, mutta yllättikö sinua Klubissa mikään?

”Siellä on taitavia pelaajia. Sitten kun ne pääsevät prässistä läpi, niin varsinkin Atomu Tanakan liike on hyvä, johon on lisättävä yhteispeli Alferdo Moralesin kanssa.

Kun he pääsivät ensimmäisestä prässistä ohi, niin he pääsivätkin aika syvälle meidän alueelle. Se oli toisaalta meidän heikkoutta, mutta myös heidän hyvyyttä. Silti liian pitkälle he minun mielestä liian usein pääsi.

Ja virheitä tulee aina, mutta niitä pitää vain vähentää. Kolmessa pelissä kuusi päästettyä maalia on aivan liikaa.”

Jos katsotaan seuraavien viikkojen ohjelmaa, niin tuleeko ylimääräinen tauko Ilves-ottelun siirryttyä hyvään paikkaan?

”Vaikea sanoa. Juuri nyt on hyvä fiilis, ja silloin haluaisi vain pelata lisää.

Toisaalta rasitus liigassakin on kova. Tänäänkään en halunnut liiemmin tehdä vaihtoja, koska kaikki pelaajat ei vielä ole tällaiseen valmiina.

Toivottavasti tuleva cupin peli antaa mahdollisuuden siihen, että me pystyttäisiin hiukan kierrättämään pelaajia. Se helpottaisi. Mutta siitä voi myös tulla todella vaikea ottelu, jolloin se menee taas rasituksen puolelle.”

Kun sanoit, etteivät kaikki pelaajat ole vielä valmiita, niin onko siinä yksi syy, miksi Mamut Sainea ei nähty kuin penkillä?

”Ei tällaiseen, kun pelataan Suomen nimekkäintä joukkuetta vastaan. Vielä tähän hän ei ollut valmis hyppäämään. Sama tilanne Osei Ransfordin kanssa. 

He ovat silti hyviä pelaajia. Kun he ovat hiukan valmiimpia, niin heitäkin voidaan alkaa kierrättämään.

Mutta koko joukkueen kannalta en olisi etukäteen uskonut, että meidän peli olisi näyttänyt näinkin valmiilta.”


Teksti: Pasi Pikkupeura
Kuva: Oona Sarajärvi

Luettu 1189 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309