ROPSKAUPPA.FI                              
torstai, 31 maaliskuu 2016 08:43

”Idioottimaisimpia asioita, mitä olla voi”

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
TÄLLAINEN maalijuhlinta voi käydä liigaseuroille kalliiksi alkavalla kaudella. TÄLLAINEN maalijuhlinta voi käydä liigaseuroille kalliiksi alkavalla kaudella. Kuva: Jussi Leinonen

Alkavalla Veikkausliigakaudella tarkennetaan sääntöä, joka kieltää kannattajia poistumasta katsomosta ja esimerkiksi juhlivan maalia tai voittoa kentän aidan vieressä, edes aidan sisäpuolella. Rovaniemen Palloseuran kannattajilla on tapana juosta alas Keskuskentän vanhasta puukatsomosta aidan viereen, johon pelaajat ryntäävät juhlimaan maalia kannattajien kanssa ja heittelemään ”ylävitosia”.

Sääntötäsmennys pätkii seuroille sakkoja, jos kannattajat juhlivat kentän aidan vieressä.Säännön rikkomisesta seura saa jatkossa sakot.

– Idioottimaisimpia asioita mitä olla voi, RoPSin puheenjohtaja Risto Niva lataa tuohtuneena.

– Onko sääntöjen tarkoitus tuhota jalkapallokulttuuria? Tämä on täysin järjetöntä. Meillä tuosta ei ole ollut mitään ongelmia. Pitääkö meidän sanoa Bingo Boysille (RoPSin kannattajaryhmä), että saatte te nousta seisomaan, mutta älkää liikkuko, ettei seura saa sakkoja?


Niva miettii jo seurauksia.

– Jos voitamme vaikka 4-0, ja kannattajat käyvät joka maalin jälkeen aidan takana, niin kyllä tulee voitolle hintaa.

Rovaniemellä yleisö on tottunut myös seuraamaan peliä aidan takaa puukatsomon vierestä. Tämäkin perinne loppuu.

– Sääntö on ollut voimassa ennenkin, nyt sitä vain täsmennetään ja tehdään selväksi, että katsomo on katsojia varten ja muut alueet kentästä muita toimijoita varten, Suomen Palloliiton kilpailupäällikkö Petteri Lindblom tarkentaa.

Sääntöä ei ole aiemmin valvottu, eikä seuroja rangaistu.

– Sääntö on selvä, ja sen rikkomisesta seuraa sanktio.

Lindblomin mukaan kyse on turvallisuudesta.

– Tilanne on ongelmallinen katsomoissa, joihin tullaan etukautta. Katsomoon pyrkivä voi jäädä rynnäköivien kannattajien jalkoihin tai samoin voi käydä vaikka pallopojille. Meidän on opittava uutta kulttuuria, tämä on päivän selvä asia muualla Euroopassa.

Edes erotuomarit eivät ainakaan heti näe sääntöjen kiristämistä tarpeellisena.

– En ole kyllä huomannut tuon perinteen olevan Rovaniemellä mitenkään vaarallinen, kokenut kansainvälisen tason valioerotuomari Antti Munukka kertoo.


RoPSin päävalmentaja Juha Malinen pitää sääntökiristystä naurettavana.

– Suomen jalkapallo yrittää olla UEFA:lle (Euroopan jalkapalloliitto) mallikansalainen. Jo soihtujen kieltämisessä on menty liian pitkälle ja tämä katsomossa pitäminen on jo tyypillinen suomalaisen holhousyhteiskunnan tuote.

Malinen kehittelee ajatusta pidemmälle.

– Jos sääntöä ei noudateta, liitto määrää varmasti turvavyöt kuppipenkkeihin. Sitten ennen peliä kuulutetaan: Please, fasten your seatbelts! Onhan tämä naurettavaa!

Markku Saukko
© 2016 Lapin Kansa

 

Luettu 546 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309