ROPSKAUPPA.FI                              
perjantai, 15 tammikuu 2016 09:25

Turvapaikka RoPS:sta?

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Mohammed Khaitin otteista näki jo harjoituksissa, että hän on pelannut jalkapalloa varsin korkealla tasolla. Mohammed Khaitin otteista näki jo harjoituksissa, että hän on pelannut jalkapalloa varsin korkealla tasolla. Kuva: Pekka Aho

Rovaniemen Palloseuran Veikkausliigajoukkue harjoittelee Ounashallissa. Yksi uusista kasvoista on Mohammed Khait. Irakilaisen otteista näkee, että hän on pelannut varsin korkealla tasolla. Jalkapalloilija sijoittuu hyvin, keskitykset ovat tarkkoja ja kosketus palloon hyvä.

Jalkapalloammattilainen Mohammed Khait pakeni Irakista kidnappaajiaan. Mies harjoittelee nyt Rovaniemen Palloseuran kanssa ja toivoo perhettään Suomeen.– Olen pelannut ammatikseni kuusi vuotta, 27-vuotias laitapuolustaja kertoo.

Suomeen Khait tuli turvapaikanhakijana marraskuussa, joulukuussa hän liittyi RoPSin harjoitusvahvuuteen.

Khait on pelannut pitkään bagdadilaisessa Al-Sinaa Sport Clubissa. Ensin 2009-2010 toiseksi korkeimmalla sarjatasolla ja sarjanousun jälkeen 2010-2013 Irakin pääsarjassa. Al-Sinaasta Khait siirtyi amarahilaiseen pääsarjaseuraan Naft Missan Sport Clubiin kausiksi 2013-2015.

Jalkapalloilijan sopimusneuvottelut bagdadilaisen pääsarjaseuran Al Karkhin kanssa olivat parhaillaan meneillään, kun hän joutui pakenemaan kotimaastaan.

– Olen erittäin kiitollinen RoPSin valmentajille ja pelaajille, kun saan olla mukana. Jalkapallo on ihana asia, pelaajat ovat ystäviäni, Mohammed kiittelee.

– En ole ihan parhaimmillani vielä, olin neljä kuukautta harjoittelematta.

Harjoitustaukoon on hyvä syy. Elämä Irakissa on ollut levotonta jo pitkään, mutta vielä lokakuussa Khait oli onnellinen mies. Perheeseen syntyi esikoiset, kaksostytöt. Khait ehti nauttia vaimonsa kanssa pienokaisista vain pari päivää, kun koko elämä romahti.

– Minut kidnappasi yksi Bagdadin monista epävirallisista miliisiryhmistä. Minut siepattiin autoon ja pistoolin piippu painettiin ohimolleni. Miehet ehtivät sanoa, että minun on maksettava 50 000 Yhdysvaltain dollaria tai minut tai vaimoni ja lapseni tapetaan, Khait kertoo hiljaa.

Lähellä ollut poliisipartio oli huomannut tapahtuman ja saapui paikalle. Miliisit säikähtivät ja päästivät Khaitin vapaaksi.

– Silloin poliisi sattui paikalle, mutta he eivät todellakaan ehdi joka paikkaan. Militanttiryhmiä on Bagdadissa vaikka kuinka paljon. He kiristävät rahaa ostaakseen aseita.

Mohammed Khaitia ei valittu uhriksi sattumalta.

– Olen ammattilaisjalkapalloilija. Minulla oli hyvä palkka, ja miliisit tiesivät sen.

Mohammedilla ei kuitenkaan ollut suuria rahoja.

– Irakin tilanne on ollut sekasortoinen jo pitkään. Pankkeihin ei ole voinut luottaa. Olen sijoittanut varani kiinteään omaisuuteen. Ostin ison talon perheelleni ja auton. Lisäksi olen auttanut sukulaisiani monella tapaa ja ostanut kolmelle veljelleni asunnon.

Mohammed pelkäsi perheensä puolesta.

– Olen kestänyt ennenkin monenlaisia uhkauksia, mutta nyt minulla on perhe. Minun oli pakko paeta, tuskainen Mohammed painottaa.

Jalkapalloilijoita kidnapataan ja kiristetään Irakissa jatkuvasti. Moni huippupelaaja on lähtenyt pakolaiseksi.

– Jopa Irakin maajoukkueen kapteenia kiristettiin, mutta hän ei taipunut, ja pääsi vapaaksi. Hän uskalsi pysyä lujana, koska hänellä ei ole perhettä, Mohammed tietää.

Kaksoset olivat vain seitsemän päivää vanhat, kun isä pakeni Irakista Turkkiin, josta veneellä Välimeren yli Kreikkaan. Matka bussilla ja junalla läpi Itä-Euroopan kesti 18 päivää. Lopulta Khait saapui Suomeen ja koki olevansa turvassa.

– Perheeni on edelleen Bagdadissa. Vaimo ja kaksoset eivät liiku ollenkaan ulkona. Veljeni huolehtivat heistä.

– En voi palata Irakiin. Miliisit sieppaavat minut heti ja tappavat minut tai perheeni, kun en voi maksaa lunnaita.

Khait ei pysty hankkimaan miliisien kiristämiä rahoja. Asuntoja nyky-Bagdadissa on mahdoton myydä. Ja kiristäjät pyytäisivät aina vain lisää.

Jalkapallo-isä on joka päivä videopuhelinyhteydessä perheeseensä. Tällä hetkellä he voivat hyvin. Mohammed näyttää puhelimesta kuvia pienistä vauvoistaan ja vaimostaan.

– Bagdadissa tehdään pommi-iskuja koko ajan ja kaduilla ammuskellaan. Pelkään heidän puolestaan.

Pakolaiseksi alle neljän kuukauden ikäisten vauvojen kanssa ei voi lähteä. Mohammed on pyrkinyt kaikin keinoin saamaan perheensä Rovaniemelle viranomaisteitse. Kukaan ei kuitenkaan tiedä, milloin mies saa perheensä turvaan.

– Asiat Suomessa etenevät todella hitaasti. Kukaan ei osaa sanoa, koska perheeni pääsee tänne.

RoPSin päävalmentaja Juha Malinen on luvannut Khaitille kuukauden testijakson.

– Jalkapallo on laajempi asia kuin yksikään uskonto. Uskonnot aiheuttavat ongelmia, jalkapallo auttaa ymmärtämään, että olemme kaikki ihmisiä – we are one!, päävalmentaja painottaa.

– Tässä pakolaiskriisissä meidän on mietittävä, miten voimme auttaa heitä, ja toisaalta miten turvapaikanhakijat voivat auttaa meitä. Mohammedin tapauksessa molemmat asiat voivat toteutua.

Mohammedin päivä on pitkä. Hänet on sijoitettu Apukan vastaanottokeskukseen, lähes 20 kilometrin päähän Ounasvaarasta. Hän tulee aamulla bussilla Ounasvaaralle ja palaa vasta illalla kahden harjoituksen jälkeen. Muita bussivuoroja ei kulje.

– Minulla on mennyt täällä hienosti. Toivon, että RoPSilla olisi minulle käyttöä.

Lumi ja kylmyys eivät ole säikäyttäneet Khaitia.

– Pohjois-Irakissa olen tottunut lumeen ja pakkastakin voi olla lähes 10 astetta.

Mohammed haluaisi harjoittaa ammattiaan, mutta vielä paljon tärkeämpää olisi saada perhe turvaan.

– Rahalla ei ole mitään merkitystä, haluan elämän yhdessä perheeni kanssa.

Markku Saukko
© 2016 Lapin Kansa

 

Luettu 407 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309