ROPSKAUPPA.FI                              
keskiviikko, 28 lokakuu 2015 08:25

Kulma: Maliselle kymppi!

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)

Huikea jalkapallokausi on päättynyt ja Rovaniemen Palloseura on saavuttanut historiallisen hopeamitalin. Perinteisessä RoPSin päävalmentajana lukukausitodistuksessani arvioin Juha Malisen tehneen täyden kympin työtä!Malinen on Veikkausliigan kokenein valmentaja. Hän on luotsannut peräti 457 ottelua pääsarjatasolla ja on kaikkien aikojen tilastossakin toisena Antti Muurisen jälkeen.

Tämän kauden menestyksen salaisuutena oli pitkälle päävalmentajan erinomainen onnistuminen tehtävässään. Kuten jo monessa yhteydessä on todettu, teki Malinen oikeita johtopäätöksiä jo viime kauden jälkeen. Viime sesonki oli pettymys, ja oululaisvelho paneutui perusteellisesti epäonnistumisen syihin. Hän myös tukeutui vahvasti tilastoihin ja muuhun dataan, jota jalkapallosta on runsaasti tarjolla. Hän osoitti voivansa vielä, jo kypsällä iällä ja ammatikseen neljännesvuosisadan valmentaneena, omaksua uusia toimintatapoja. Malinen rakensi joukkueen, seurajohdon siunauksella toki, sellaiseksi kuin halusi, jotta välttäisi aiemmat epäonnistumiset. Pitkälti hän sai ryhmäänsä sellaiset pelaajat kuin halusi.

Kaikkia kauden vaiheita ei ole enää tässä yhteydessä syytä toistaa. Korostan vielä kertaalleen kuitenkin päävalmentajan kykyä tehdä oikeita päätelmiä alkukauden vaikeuksista. Malinen tunnetaan itsepäisenä jääränä, jonka päätä on liki mahdoton kääntää. Malinen kasvoi alkukaudella valmentajana, ja otti taka-askeleen. Luopumalla idealistisesta kolmen miehen alakerrastaan ja palaamalla perusasioihin hän loi RoPSista sen tappokoneen, joka hävisi seuraavasta kuudestatoista pelistään vain yhden.

Nostetaan vielä esille Malisen pedagogiset kyvyt. Ongelmateini Mosa kasvoi vastuunkantajaksi ja menestyksen tukipylvääksi. Malinen ymmärsi antaa luonnonlapselle pieniä vapauksia, eikä toiminut hänen suhteensa kategorisesti. Lopulta Mosa antoi kaikkensa RoPSille. Samoin muut vahvat persoonat, kuten "Boris" Kokko ja Obilor ottivat vielä yhden askeleen ylöspäin upeilla urillaan Malisen "kansakoulussa."

Myös kauden vaikeilla hetkillä, loppukesän pelikieltorumban keskellä Malinen näytti osaamisensa minimoimalla vahingot. RoPS onnistui raapimaan tärkeitä tasapelipisteitä, vaikka kentällä oli monta Kakkosen tasoista pelaajaa.

Malisen ura oli jo vuosia ainakin jonkinasteisessa laskusuhdanteessa. Nyt, 57-vuotiaana, hän on parempi valmentaja kuin koskaan. Taktisesti Malinen on ollut aiempaa selkeästi monipuolisempi. Olisi huutava vääryys, jos "Suomen Mourinhoa" ei valittaisi Veikkausliigan vuoden valmentajaksi. Malisen intohimo jalkapalloon ja halu oppia uutta on loppumaton. Hän tulee kehittymään vielä entisestään.

Markku Saukko
© 2015 Uusi Rovaniemi

Luettu 286 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309