ROPSKAUPPA.FI                              
sunnuntai, 25 lokakuu 2015 10:38

Hyökkääjälegenda pitää peukkuja RoPSille

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Ismo Lius iskee yhden RoPS-maaleistaan. Vieressä seuraavan kauden maalikuningas Matti Hiukka. Ismo Lius iskee yhden RoPS-maaleistaan. Vieressä seuraavan kauden maalikuningas Matti Hiukka. Kuva: Pekka Aho

Viimeksi näin RoPSin pelaavan HJK:ta vastaan syyskuussa. Yleensä Sonera Stadionilla HJK hallitsee palloa, hakee murtautumista ja lopulta onnistuu. Nyt ihmettelin, mitä on tapahtunut. RoPS oli täysin ylivoimainen ja pallo pyöri koko ajan HJK:n kenttäpuoliskolla.

Ismo Lius muistelee lämmöllä RoPSia ja ”lentolippu”-sopimusta.Näin kertoo Ismo Lius, yksi kaikkien aikojen parhaimmista suomalaisista maalintekijöistä. Marraskuussa viisikymppisiään juhliva kanuuna on tehnyt kolmanneksi eniten maaleja pääsarjatasolla.

Hän on myös tehnyt eniten hattutemppuja Veikkausliigan historiassa ja myös eniten ”knalleja” yhdellä kaudella. Lius on voittanut neljä Suomen mestaruutta ja neljä maalikuninkuutta.

Viideskin oli lähellä. Kaudella 1997 Lius teki kymmenen maalia, ja hävisi kuninkuuden yhdellä osumalla tuolloin HJK:ta edustaneelle FC Lahden legendalle Rafaelille.

– Viimeisessä pelissä Muurinen (HJK:n päävalmentaja Antti Muurinen ) antoi ”Rafun” ampua pilkun, jotta hän voittaisi kuninkuuden. Samalla viimeisellä kierroksella pelasimme TP-Seinäjokea vastaan. Olin avopaikassa, kun minut työnnettiin nurin. Tuomari ei tuominnut pilkkua vaikka tilanne oli päivän selvä. Ilman kaatamista olisin viimeistellyt varmasti, Lius muistelee.

Lius pelasi tuolloin Rovaniemen Palloseurassa.Lius on yksi nimekkäimmistä kotimaisista pelaajista, joka on koskaan edustanut RoPSia. Lius ja hänen ”lentolippusopimuksensa” on tarunhohtoinen.

– Kyllä se sopimus paikkansa pitää, hyökkääjälegenda nauraa.

Lius päätyi RoPSiin 31-vuotiaana, jo kaiken Suomessa voittaneena.

– Olin ilman jengiä, kun RoPSin päävalmentaja Ari Rantamaa otti yhteyttä. Hän oli minulle tuttu aiemmin HJK:n kakkosvalmentajana.

Sopimus syntyi merkillisten vaiheiden jälkeen.

– Kevät oli jo pitkällä. Emmin, koska asuin perheineni Lahdessa ja poika oli juuri aloittanut koulun. RoPS oli lähdössä leirille Turkkiin. Rantamaa ehdotti, että lähtisin leirille ja mietittäisiin sitten. Lopulta lensin Rovaniemelle ja hyppäsin suoraan Turkin koneeseen.

Lius viihtyi leirillä ja Jouko Kiistala halusi miehen RoPSiin.

– ”Jokke” tarjosi sopimusta, jossa sain vapaat kädet kulkea lentäen kodin ja Rovaniemen välillä. Käytännössä kausi meni sitten niin, että olin alkuviikon kotona Lahdessa. Lensin puolen viikon maissa viimeistelyharjoituksiin ja peliin Rovaniemelle. Matsin jälkeen lensin tuomareiden kanssa samalla lennolla takaisin kotiin, Lius muistelee naureskellen.

– Se toimi hyvin ja sopi kokeneelle pelaajalle. Alkuviikon treenasin kakkosdivarin Lahden Työväen Palloilijoiden kanssa. Usein matkustin vieraspeleihin suoraan kotoa.

Lius viihtyi Rovaniemellä ja RoPSissa.

– Joukkueessa oli minulle tuttuja kavereita, kuten Ilkka Mäkelä ja Ari Tegelberg. Vapaa-ajalla viihdyin myös sambialaisten Zeddy Sailetin, Mordon Malitolin ja Harrison Tembon kanssa. Pelien jälkeen kävimme usein Lapponian yökerhossa parilla oluella.


RoPSin kausi oli vaiherikas. Alkukausi oli tahmea ja RoPS putosi viimeiseksi.

Rantamaa sai potkut, ja puikkoihin hyppäsi sittemmin seuralegendaksi noussut Kari Virtanen.

–  ”Karo” oli minulle tuttu jo pelaajana A-maajoukkueesta. Häneltä tuli kaikki pelilliset asiat pelimiehen selkäytimestä.

RoPS pelasi kahdeksan peliä putkeen ilman tappiota ja oli lopulta kaksi kierrosta ennen sarjan päätöstä kiinni pronssissa.

Lopullinen sijoitus oli kuudes. Niin korkealle RoPS ei ole sen jälkeen sijoittunut ennen tämän kauden huippumenestystä.

 Ismo Lius (vas.), Ari Tegelberg ja Kari Virtanen juttutuokiossa RoPSin harjoituksissa 1997.

Maalitykki viihtyi myös kentällä.

– ”Tegen” ja Zeddyn kanssa meillä synkkasi hyvin. ”Tege” löysi minut laidalta hyvin, ja Zeddy oli loistava keskellä. Myös vasemman laidan Vasili Karatajev tarjosi hyviä syöttöjä. Nautin pelaamisesta siinä porukassa!

Rovaniemi tarjosi muutenkin parastaan.

– Se oli lämmin kesä. Treenasimme Susivoudissa ja menimme aina harjoitusten jälkeen Kemijokeen uimaan.


Lius muistelee lämmöllä myös seuran suoraa ja rehtiä toimintatapaa.

– Kiistala oli suora mies, vanhan ajan patruuna. Hän ei kierrellyt vaan sanoi asiat suoraan. Kaikki toimi loistavasti. Aina, kun oli tarve mennä kotiin, kävelin vain matkatoimistoon ja pyysin tytöiltä liput.

Suoraan Kiistala esitti myös sen, ettei Liuksen sopimus ainakaan lentolippumuodossaan jatku.

– Ennen viimeistä kotipeliä olin kusella siinä vanhassa pukukoppirakennuksessa. ”Jokke” tuli rännille samoille asioille ja sanoi, että kuule ”Ispi”, ne sinun lennot maksoivat niin hitosti, ettei me voida jatkaa samalla sopimuksella. Myös minulle se sopi, se oli yksi jakso urallani, ja ajattelin sen vaiheen riittävän hyvin.


Yksi vuosi RoPSissa jätti seuran pysyvästi Liuksen sydämeen.

– Minulla on liigassa kolme rakasta seuraa HJK, jossa pelasin pitkään, FC Lahti, koska olen lahtelainen ja RoPS.

RoPSin tämän kauden menestys on lämmittänyt hyökkääjäsuuruuden mieltä.

– HJK on voittanut niin paljon, että pidän ehdottomasti peukkuja RoPSin mestaruuden puolesta.

Sunnuntain ratkaisevassa ottelussa FC Lahtea vastaan ”Ispi” on myös RoPSin puolella.

– Vaikka toimin vielä viime kaudella FC Lahden valmennustiimissä, kannatan tässä tilanteessa ehdottomasti RoPSia.

Ismo Lius

Syntynyt 30.11. 1965 Lahti.

Seurat: Kuusysi (Lahti) useaan otteeseen, Beveren (Belgia), Old Boys (Sveitsi), Örgryte (Ruotsi), HJK, RoPS, MyPa, FC Lahti, FC Hämeenlinna.

Ottelut Mestaruussarjassa ja Veikkausliigassa/maalit: 335/188 (3. kaikkien aikojen tilastossa).

A-maaottelut/maalit: 36/4.

Saavutukset: 4 Suomen mestaruutta, 2 Suomen Cupia, 2 hopeaa, 3 pronssia. 4 maalikuninkuutta, eniten hattutemppuja Veikkausliigassa (6), eniten hattutemppuja yhdellä kaudella (3).

Aktiiviuran jälkeen Lius on toiminut valmentajana FC Lahdessa, KuPSissa, FC Hämeenlinnassa, FC KooTeePeessä ja FC Kuusysissä. Lius toimi pitkään Kuusysin valmennuspäällikkönä.

Asuu Helsingissä, jossa on toiminut muun muassa SPL:n Helsingin piirin seuravalmennuksen kehittäjänä ja Käpylän Pallossa juniorivalmentajana.

 Ismo Lius toimii nykyään Helsingin piirin seuravalmennuksen kehittäjänä ja Käpylän Pallon juniorivalmentajana. (Kuva: ESS-arkisto)

Markku Saukko
© 2015 Lapin Kansa

 

Luettu 789 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309