ROPSKAUPPA.FI                              
tiistai, 13 lokakuu 2015 11:13

”Kehitys loppuu tyytyväisyyteen”

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Tuomas Könönen hoitaa yleensä harjoitusten lämmittelyt ja venyttelyt esimerkkiä näyttäen. Tuomas Könönen hoitaa yleensä harjoitusten lämmittelyt ja venyttelyt esimerkkiä näyttäen. Kuva: Pekka Aho

Hyvin on kieltämättä mennyt, täytyy toivoa, että näin jatkuu loppuun asti, Rovaniemen Palloseuran liigajoukkueen fysioterapeutti ja fysiikkatiimin jäsen Tuomas Könönen naurahtaa ja koputtaa puuta.

Fysiikkavalmennus yksi RoPSin menestyksen kulmakivistä. Tuomas Könöstä harmitti HJK-kollegan kohtelu: ”Eivät loukkaantumiset koskaan ole yhden ihmisen syy, yhtä vähän kuin niiden välttäminen olisi yhden ansio.”Yksi Rovaniemen Palloseuran huikean menestyksen salaisuuksista on ollut loukkaantumisten vähäisyys. Esimerkiksi elintärkeä maalinsylkijä Aleksandr ”Boris” Kokko on pelannut ehjän kauden.

– Jo talvella ”Boris” tuli joukkueeseen paremmassa kunnossa kuin koskaan. Olemme funtsineet yhdessä hänen henkilökohtaista harjoitteluaan, ja sen hän on tunnollisesti toteuttanut. Erityisesti olemme hienosäätäneet rasituksen ja levon suhdetta. ”Boris” on pelaaja, joka joutuu kentällä poikkeukselliseen kovaan fyysiseen painiin ja saa paljon iskuja.

Toki Jean Fridolin Nganbe Nganbe ja Tomer Chencinski kokivat pahat loukkaantumiset, mutta erityisesti tavallisia lihasvammoja, jotka pitävät pelaajia sivussa tiheään, on ollut vähän.

– Kyse on onnistuneesta kokonaisuudesta, Könönen korostaa.

– Yhteistyö minun ja toisen fysiovastaavan Vesa Tauriaisen sekä päävalmentaja Juha Malisen välillä toimii. Olemme onnistuneet hyvin harjoittelun kokonaiskuormituksen säätelyssä.


Könönen toimii neljättä kautta RoPSin fysiona.

– Kehitys loppuu tyytyväisyyteen, tästä on hyvä jatkaa eteenpäin. Minun aikanani toiminta on pyritty nostamaan vähillä resursseilla mahdollisimman ammattimaiseksi. Seurajohto on tehnyt oikeita satsauksia, esimerkiksi hierojaJami Myllymäen merkitys on todella iso. Toinen merkittävä asia on, että olemme matkustaneet lentäen aiempaa enemmän.

Tällä kaudella loukkaantumiset ja joukkueiden fysiikkavalmennus ovat nousseet erityisesti esille, sillä super-HJK on kärsinyt käsittämättömästä loukkaantumissumasta. HJK:n kannattajat vaativat HJK-RoPS -ottelussa äänekkäästi fysiikkavalmentaja Jaakko Piensohon eroa.

– Se tuntui pahalta. Eivät loukkaantumiset koskaan ole yhden ihmisen syy, yhtä vähän kuin niiden välttäminen olisi yhden ansio, Könönen puuskahtaa.

– Jotakin HJK:ssa kieltämättä meni pieleen.Suurin osa fysiikkaharjoittelusta tehdään harjoituskaudella. Talvella treeni tapahtuu pääosin levytangolla, vastuskuminauhoilla ja kehon omalla painolla.

– Jokainen on huomioitava yksilönä. Etenkin ulkomaalaispelaajat tulevat usein täysin erilaisesta treenauskulttuurista.

Varsinaisen sesongin aikana keskitytään huoltavaan, ylläpitävään ja ennaltaehkäisevään harjoitteluun. Loukkaantumisista toipuville Könönen vetää henkilökohtaisia harjoitteita.

Fysioterapeutti nostaa pelaajien oman rooliin keskiöön.

– Myös kasvaminen urheilijana on tärkeää. Ravinnon, levon ja palautumisen merkitys on iso.


RoPSin fysiikkatiimin mentorina toimii kokenut ja arvostettu Jari Alamäki.

– Olen oppinut häneltä valtavasti, Könönen kiittelee.

Alamäen valmentamalla Santa Clausilla on iso rooli RoPS-pelaajien kuntoutuksessa.

– Toipuvat pelaajat hakevat Santasta tuntumaa. Kontaktit ovat kevyempiä kuin yhteenotot Obilorin kanssa, Könönen virnistää.

RoPSin tähtitoppari ei ole RoPS-urallaan ollut poissa peleistä loukkaantumisen takia.

– Fyysisesti ”Obi” on poikkeuslahjakkuus. Lisäksi hän pitää itsestään huolta ja elää urheilijan elämää. Hän pelaa, vaikka probleemia olisikin, teippi on tullut hänelle tutuksi.

Mitalitaistelussa RoPS tarvitsee fysiikkatiimiään, nyt sota kaipaa jokaista miestä.

Tuomas Könönen

Syntynyt 1983.

Fysioterapeutti AMK.

RoPSin fysioterapeutti ja fysiikkatiimin jäsen, fysioterapeuttina Fysio- ja Lääkäripalvelut ACL Oy:ssä.

Aiemmin Rovaniemen Kiekon fysioterapeutti.

RoPSin fysiikkatiimi: Tuomas Könönen, Vesa Tauriainen, mentori Jari Alamäki. Lääkäri Markku Kerola. Ortopedi Risto Kemppainen, Suomen Terveystalo Oy.

Muuta: Könönen pelasi jääkiekkoa A-nuorten SM-sarjassa Tampereen Tapparassa ja Suomi-sarjaa Rovaniemen Kiekossa. Alkaneella kiekkokaudella hänet on nähty Rollon Poikien kokoonpanossa Lappiliigassa.

Markku Saukko
© 2015 Lapin Kansa

 

Luettu 371 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309