ROPSKAUPPA.FI                              
perjantai, 02 lokakuu 2015 12:34

Yleisömäärät: Jalkapalloliiga on kuronut jääkiekkoliigaa kiinni

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
ROVANIEMEN Palloseuran Juha Pirinen saateltiin heinäkuiseen RoPS-HJK-otteluun liki 5000 hengen yleisön eteen. ROVANIEMEN Palloseuran Juha Pirinen saateltiin heinäkuiseen RoPS-HJK-otteluun liki 5000 hengen yleisön eteen. Kuva:Pekka Aho

Jalkapalloliigan katsojakeskiarvo on noussut selvästi. Sarjanousijat ovat näyttäneet suuntaa ilmiölle: HIFK, Ilves ja KTP ovat HJK:n jälkeen liigan suurimmat yleisömagneetit. Jääkiekon SM-liigan otteluiden yleisökeskiarvo on pudonnut kahdessa vuodessa noin 5 000:sta noin 4 000:een.

Jääkiekko- ja jalkapalloliigojen yleisömääriä piirtävät käyrät menevät eri suuntiin. Jääkiekossa melkein kaikkien liigaseurojen katsojakeskiarvot ovat laskeneet ja jalkapallossa melkein kaikkien liigaseurojen katsojamäärät nousseet.


Keväällä päättyneellä jääkiekon SM-liigakaudella katsojakeskiarvo jäi 15 prosenttia pienemmäksi kuin edellisellä kaudella. Alkaneella kaudella suuntaus on jatkunut. Alkukauden peleissä keskimääräinen yleisömäärä on ollut 8 prosenttia alhaisempi kuin viime kaudella. Kahdessa vuodessa SM-liigan katsojakeskiarvo on pudonnut noin 5 000:sta noin 4 000:een.

Osittain laskusuhdanne johtuu Jokerien lipeämisestä KHL-liigaan vuonna 2014. Jokereilla oli perinteisesti SM-liigan korkein yleisökeskiarvo.

Se ei kuitenkaan yksistään selitä ilmiötä. Fakta on, että viime kaudella liigassa pelanneista joukkueista yleisökeskiarvoaan ovat pystyneet nostamaan tänä syksynä vain SaiPa ja HPK. Niistäkin HPK:n nousu on vain 8 katsojaa per peli.

Liigajoukkueet ovat reagoineet yleisökatoon eri tavoin. Pelaajabudjetteja leikattiin täksi kaudeksi monessa seurassa. Espoon Bluesille sekään ei riittänyt.

Keskiviikkona uutisoitiin Bluesin antaneen joukkueen kovapalkkaisimpiin pelaajiin kuuluneelle Olli Malmivaaralle lähtöpassit säästösyistä. Malmivaara ei välttämättä jää viimeiseksi lähtijäksi Bluesista.

Pääsylippujen alennusmyyntejäkin on nähty. Reippain kampanja oli Porissa: kesällä Ässät myi kausikortteja seisomakatsomoon 99 euron hintaan eli 3,30 euroa per kotipeli. Nyt Ässät kauppaa kolmen ottelun lippupaketteja istumakatsomosta 39 euron hintaan.

Jalkapalloliigan ottelukohtainen katsojakeskiarvo on noussut viime kaudesta 24 prosenttia – ja kauden huipennus on vielä edessä. Peleissä on käynyt keskimäärin 2 531 katsojaa.

Nousun vetureina ovat nousijajoukkueet HIFK, Ilves ja KTP. Ne sijoittuvat jalkapalloliigan yleisömääriä mittaavassa taulukossa sijoille kaksi, kolme ja neljä. Vain HJK on kerännyt sarjanousijoita enemmän yleisöä.

Jalkapalloliigassa on nähty tällä kaudella sellainenkin harvinaisuus kuin loppuunmyyty ottelu. Täydelle stadionille on pelattu Rovaniemellä, Tampereella ja Helsingissä. Kaikki kolme Helsingin paikallisottelua vetivät Töölön jalkapallostadionille yli 10 000 katsojaa, ja tunnelma oli aina eteläeurooppalainen.

Tämä onkin merkittävä käänne kahden valtalajin keskinäisissä voimasuhteissa: aiemmin Suomen latautuneimmat paikallisottelut käytiin Jokerien ja HIFK:n välillä jääkiekossa, nyt HJK:n ja HIFK:n välillä jalkapallossa.

Tapio Neva
© 2015 Lapin Kansa

 

Luettu 359 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309