torstai, 04 kesäkuu 2015 11:23

Kokko kyykytti Kotkaa hattutempulla

KTP:n hollantilaistoppari Jordi Van Gelderen yritti pitää Aleksandr Kokkoa kaikin konstein, mutta turhaan. RoPS-toppari Obilor oli ottelun aatelia hallitsemalla ilmatilaa molemmissa päissä kenttää. KTP:n hollantilaistoppari Jordi Van Gelderen yritti pitää Aleksandr Kokkoa kaikin konstein, mutta turhaan. RoPS-toppari Obilor oli ottelun aatelia hallitsemalla ilmatilaa molemmissa päissä kenttää. Kuva: Raija Suopajärvi

Rovaniemen Palloseura lentää kovaa ja korkealla kun Veikkausliigasta on pelattu ensimmäinen kolmannes. Napapiirin sankareiden nykyvireen koki keskiviikkoiltana KTP Kotkasta, jotka ahdattiin yöjunaan 4-0 (1-0) tappion kera.

RoPS nousi liigan kärkikolmikkoon ensi kerran sitten 1990-luvun alun.

RoPS ponnisti voitolla liigakolmoseksi, jota ei ole tapahtunut aikoihin. Muistoissa piti peruutella aina 1990-luvun alkupuolelle, jolloin kentän puolella vaikutti eilen KTP:n toisena valmentajana RoPSin ryöpytystä seurannut Steven Polack.

– Hieno esitys RoPSilta, huikkasi tiukkailmeinen Polack matkalla pukukoppiin.

Kotkan poikien selätystä johti hattutempun viimeistellyt Aleksandr Kokko, joka nousi kuudella maalillaan jakamaan liigan maalipörssin kärkipaikkaa yhdessä HJK:n Demba Savagen kanssa.

– Ensimmäinen hattutemppuni sitten kauden 2008 jälkeen. Voitto oli tietysti tärkein asia, mutta myös henkilökohtainen onnistuminen lämmitti. Tässä menikin pari peliä ilman maalia, ”Boris” huomioi.

Kokko iski puhtaan hattutempun, sillä kaikki maalit syntyivät putkeen 2. jaksolla. ”Boris” on vaarallisimmillaan juuri boxissa ja valmista syntyi.

– Olen hyvä haistelemaan boxin tilanteet, Kokko totesi.

Ensimmäisen RoPSin ykköstykki teki 49. minuutilla Juha Pirisen vapaapotkun jäljiltä. Toinen oli illan komein kun Kokko vippasi Janne Sakselan keskityksen kantapäällään verkkoon 72. minuutilla. Hattutempun hän sinetöi rankkaripilkulta, kun Felipe Aspegren roikkui sääntöjen vastaisesti Kokon varusteissa. Hattutemppu valmistui 79. minuutilla.

KTP-vahti Jere Pyhärannan synkkä ilta alkoi jo avausjakson 14. minuutilla kun hän torjui vain puolittain Janne Sakselan maalille tulleen keskityksen. Juha Pirinen oli kärppänä paikalla ja hoiti irtopallon sisään, 1-0. Tilanteessa sähelsi ennen Pyhärantaa toppari Joel Mero.

Aleksandr Kokko nousi liigan maalipörssi jaetulla kärkipaikalle hattutempullaan. (Kuva: Raija Suopajärvi)

RoPSin brassimaalivahti Ricardo sai kärvistellä vesisateessa liki ilman töitä. Siitä piti viime kädessä huolta loistavasti pelannut RoPSin nigerialaistoppari Obilor , joka vei liki kaikki pääpallot ja oli fyysisyydessä valovuoden raitapaitoja edellä.

– Olimme aika pikkupoikia RoPSin toppareiden käsittelyssä, tunnusti KTP:n valmentaja Sami Ristilä.

Avausjaksoa Ristilä arvioi omiensa kohdalta kohtalaiseksi, mutta helppo maali harmitti.

– Toisella jaksolla peli hajosi ja RoPS tuli kyllä odotetun kovaa.

KTP:n puolustuksessa häärinyt Ilari Äijälä myönsi, että he jäivät RoPSin jalkoihin.

– Puolustuslinjaan tuli kova paine ja se näkyi tulostaululla.

RoPSin valmentaja Juha Malinen myhäili tyytyväinen, kun liigasta on takana 11 ottelua.

– Tilanteeseen pitää olla tyytyväinen ja myös siihen, että nyt kentällä toteutuvat harjoituksissa tehdyt asiat. Olen odottanut jo pitemmän aikaa, että peli lähtee tasapainoiseen suuntaan.

Malisen mukaan hyvä topparipari ja maalivahti ovat kaiken ”aa ja oo”.

– Toisella jaksolla ”Muksun” (Mika Mäkitalo ) rauhoittavien syöttöjen laatu parani ja tässä asiassa häntä pystyttiin käyttämään ensi kerran tällä kaudella. Tällä saatiin koko joukkue mukaan hyökkäyspeliin, Malinen näki.

Kotipelien yleisömäärät ovat Malisen mukaan ainoa harmittava asia alkukaudesta. Nyt puukatsomon lehtereillä oli 1014 katsojaa. Hän on odottanut kovasti toisenlaista ryntäystä ”kun kyseessä on sentään urheilukaupunki”.

Peliesitysten puolesta keskuskentälle kannattaa suunnistaa. RoPS on voittanut kahdeksasta viime pelistään seitsemän ja käänsi eilen myös maalieron plussalle.

Moni varmaa odottelee rakenteilla olevan stadionin valmistumista. Paikallaan on jo parikymmentä kuppipenkkiä, mutta valmista pitää vielä odotella. Noinkohan juhannuksen jälkeisellä kahden kotipelin viikolla kansa pääsisi ihastelemaan sinivalkoisia uudesta horisontista.