ROPSKAUPPA.FI                              
tiistai, 21 huhtikuu 2015 08:45

Kurkistus kirurgin pöydälle

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Olkaleikkaus kesti puolisen tuntia. Vammasta toipuminen kestää kuukausia. Olkaleikkaus kesti puolisen tuntia. Vammasta toipuminen kestää kuukausia. Kuva: Jussi Leinonen
Näin Tomer Chencinskin olkapää leikattiin.

Rovaniemen Terveystalon leikkaussali maanantaina iltapäivällä. Rovaniemen Palloseuran maalivahti Tomer Chencinski istuu nukutettuna verhojen ympäröimällä leikkauspöydällä. Ortopedi Risto Kemppainen leikkaa ja anestesiahoitaja Hanna Törmänen sekä instrumenttihoitaja Anne Nampajärvi avustavat. Chencinskin oikean olkapään niveleen on asennettu kamera. Kemppainen operoi seuraamalla monitorissa näkyvää kuvaa.

– Nykyisin leikkaukset tehdään etupäässä tähystämällä, jolloin toipuminen on nopeaa. Enää turvaudutaan harvoin avoleikkauksiin, Kemppainen kertoo.

Risto Kemppaiselle olkapäävammojen leikkaukset ovat arkipäivää, noin puolet hänen tekemistään leikkauksista ovat olkapääleikkauksia.

– Selvä tapaus. Tomerilla on sellainen vamma, joka nykytutkimuksen mukaan kannattaa leikata. Lopullinen varmuus saadaan vasta nyt tähystyksen yhteydessä. Magneettikuvauskaan ei ole sataprosenttinen, ortopedi toteaa.

– Olkapäätä ylösnostava jänne on repeytynyt irti olkaluusta. Nyt olkaluuhun kiinnitetään ankkuri, jossa on lankoja, joilla jänne kiinnitetään luuhun, Kemppainen selvittää samalla kun operoi kahdella instrumentilla maalivahdin lihaksikasta olkapäätä.

– Nuorella ihmisellä tämänkaltaiset vammat ovat harvinaisempia, koska jänteet ovat vielä vahvat. Tomer on vasta 30-vuotias, joten tarvitaan suuri vammaenergia, jotta jänne repeää. Iän karttuessa jänteet haurastuvat ja repeytymät ovat yleisempiä.

Chencinskin olkapää vaurioitui törmäyksessä HJK-tankki Mike Havenaarin kanssa.

RISTO KEMPPAINEN on kokenut ortopedi, joka on toiminut Rovaniemellä vuodesta 2007 asti. Huippu- urheilijat ovat hänelle tuttuja potilaita, muun muassa mäkihyppääjä Anssi Koivuranta on ollut Kemppaisen pöydällä.

– Rovaniemellä toimii viisi hyvää ortopedia, joista kuka tahansa olisi voinut tehdä tämän leikkauksen. Rovaniemi on urheilukaupunki ja urheiluvammoja hoidetaan täällä paljon. Esimerkiksi kollegani Toni Kesti leikkasi reilut kaksi vuotta sitten täällä Terveystalolla RoPSin Victor Turcioksen polven eturistisiteen.

JÄLJELLÄ on vielä tähystyshaavojen tikkaus, sitten operaatio on ohi. Aikaa meni vain vajaat puoli tuntia.

– Tomer on tärkeä jätkä. Rovaniemelle huippu-urheilukaupunkina on tärkeää, että voimme paikallisesti hoitaa vammat nopeasti. Urheiluvammojen hoidon ammattilaisina haluamme jokainen kantaa oman kortemme kekoon lappilaisen urheilun eteen, myös urheiluakatemian lääkärinä toimiva ortopedi summaa.

CHENCINSKILLÄ on edessään kuntoutus.

– Kirurgi on täysin riippuvainen fysioterapeutista. Huono fysioterapia pilaa hyvänkin leikkauksen, mutta hyvä fysioterapeutti voi joskus pelastaa haasteellisen leikkauksen ongelmat, Kemppainen painottaa.

Maalivahdin olkapää on neljä viikkoa kantositeessä.

– Sinäkin aikana rannetta ja kyynärpäätä voi jumpata. Neljän viikon jälkeen aloitetaan olkanivelen heilautusharjoitteet ja asteittain nostoharjoitteet. Tavoitteena on kahdessa kuukaudessa saavuttaa täysiliikkeinen olkanivel, jonka jälkeen siirrytään turvallisiin voimaharjoitteisiin, Kemppainen kertoo.

 Risto Kemppainen leikkasi RoPS-maalivahdin olkapään. (Kuva: Jussi Leinonen)

HERÄÄMÖ, reilu tunti leikkauksen jälkeen. Tomer Chencinski on väsynyt, mutta huojentunut.

– Kyllä minua jännitti ennen operaatiota. En ole koskaan ollut pahemmin loukkaantunut, joten leikkaus oli uusi kokemus.

Mies on erittäin päättäväinen.

– En toivo, että palaan elokuussa kentille, vaan tiedän palaavani silloin auttamaan joukkuettani.

Chencinski on kuntoutusajan Rovaniemellä, ja aikoo toteuttaa ohjelmansa tinkimättömästi.

– Haluan myös olla joukkueen mukana. Käyn katsomassa kaikki kotipelit ja seuraan harjoituksia, kunnes pääsen itse mukaan.

Hymykin nousee jo juuri leikatun urheilijan kasvoille.

– Palaan vahvempana, minun hatchtack on #COMEBACKKING, Tomer virnistää.

Markku Saukko© 2015 Lapin Kansa

 

Luettu 2758 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309