ROPSKAUPPA.FI                              
keskiviikko, 04 maaliskuu 2015 13:13

Maalivahtien tekijä

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
TUKEA JA VASTUUNKANTOA. ”Aikuiselle huippuvahdille on tarjottava tukea ja kannettava vastuu siitä, että harjoitukset ovat edelleen kehittäviä, vaikka urheilija on jo huipulla”, sanoo RoPSin maalivahtivalmentaja Ossi Koskela. TUKEA JA VASTUUNKANTOA. ”Aikuiselle huippuvahdille on tarjottava tukea ja kannettava vastuu siitä, että harjoitukset ovat edelleen kehittäviä, vaikka urheilija on jo huipulla”, sanoo RoPSin maalivahtivalmentaja Ossi Koskela. Kuva:Pekka Aho

”Sellainen härkäviikon tavallinen päivä alkaa kahdeksalta urheiluakatemian harjoituksilla, sitten kymmeneltä on RoPSin edustusjoukkueen treenit, ruokatauko ja taas kahdelta RoPSin harjoitukset. Neljästä kahdeksaan on junnujoukkueiden treenejä ja vielä kahdeksalta Santa Clausin harjoitukset”, Ossi Koskela laskee.

Ossi Koskela valmentaa RoPS-vahteja pikkujunnuista liigaveskareihin.

”Parhaimmillaan 6–7 treeniä päivässä.”

Ossi Koskela aloitti Rovaniemen Palloseuran maalivahtivalmentajana marraskuussa. Pelkästään maalivahtivalmennukseen keskittyvän puolipäiväisesti seuran palkkalistoilla olevan valmentajan pestaaminen on yksi esimerkki RoPSin seuraorganisaation kehittämisestä. Koskela ei paistattele julkisuuden valokeilassa, mutta tekee rajusti töitä rovaniemeläisen futiksen eteen.

Koskela opiskelee Lapin ammattikorkeakoulussa liikunnan ja vapaaajan koulutusohjelmassa työnsä ohella. Akatemiatreenit kuuluvat hänen työharjoitteluunsa.

”Maalivahdit tarvitsevat erityistä pelipaikkakohtaista valmennusta. Tehtävänäni on poimia maalivahdiksi haluavat lahjakkuudet veskarivalmennuksen piiriin. Juniorin on hyvä pelata kenttäpelaajana maalivahtina toimimisen ohella 11–12 -vuotiaaksi, josta eteenpäin on jo hyvä keskittyä veskarin hommiin”, Koskela kertoo työstään.

”Suurin tavoitteeni on tietenkin se, että rovaniemeläinen maalivahti pelaisi Veikkausliigassa tai ulkomailla.”

ROVANIEMELTÄ EI ole pitkiin aikoihin noussut kansallisen tason huippuveskareita. Matti Vikmanin ja Jani Meriläisen ajat ovat jo kaukana takanapäin. Myös vanhempien junioreiden joukkueissa on vuosikausia ollut pula maalivahdeista.

”Uskon, että muutaman vuoden päästä tilanne on aivan toinen”, valmentaja vakuuttaa.

Ossi Koskelan valmennuksessa on yhteensä 23 maalivahtia. Nuorimmat 7–8-vuotiaita, ja putken toisessa päässä on edustusjoukkueen kokenut kolmekymppinen huippuveskari Tomer Chencinski. Vaikka Chencinski on nähnyt jopa Mestarien liigan, on hän edelleen valmis kehittymään.

”Aikuiselle huippuvahdille on tarjottava tukea ja kannettava vastuu siitä, että harjoitukset ovat edelleen kehittäviä, vaikka urheilija on jo huipulla. Esimerkiksi Tomer haluaa aina kuulla näkemykseni asioista”, maalivahtivalmentaja kertoo.

 VESKARIVALMENTAJA. Ossi Koskelan valmennettavana on yhteensä 23 maalivahtia. (Kuva:Pekka Aho)

ERO JUNIOREIDEN valmennukseen on iso.

”Lapsille ja nuorille on luotava valmiudet kehittyä eteenpäin. Tärkeintä on pitää kipinä yllä ja motivoida. Lasten valmentaminen on aivan eri tavalla haastavaa kuin aikuisten. Tunti junnujen kanssa vastaa ainakin kahta vanhempien parissa”, Koskela nauraa.

Usein maalivahdeiksi valikoituu pikkujuniorina ne pelaajat, jotka eivät oikein pärjää kenttäpelaajina eivätkä aina ole edes kovin urheilullisia. Tilanne on nurinkurinen, sillä veskarin pitää huipputasolla olla joukkueen atleettisin ja kovin urheilija.

”Juuri tätä epäkohtaa yritän korjata. Lahjakkaalle pelaajalle pitää tehdä maalivahdin pelipaikka houkuttelevaksi.”

Koskelan mukaan hyvä maalivahti on henkisesti vahva.

”Pelipaikka on vaativa, sillä virheet näkyvät tulostaululla konkreettisesti. Huippuveskari on nopea, fyysisesti vahva, ulottuva, rohkea ja tietenkin hyvä torjuja. Jalalla pelaaminen on tärkeää, pitää pelata melkein kuin libero alimpana miehenä.”

Kenestä sitten voi tulla huippumaalivahti?

”Melkein kenestä vain. Viime kädessä kuitenkin asenne ratkaisee.”

KOSKELA MATKAA viikoksi Englantiin Brightoniin imemään oppia Championship-seuran toiminnasta. Brighton & Hove Albion FC:n maalivahtivalmentajana toimii Suomen A-maajoukkueen pitkäaikainen ykköstorjuja Antti Niemi.

”Tietenkin siellä on aivan eri resurssit kuin täällä, mutta paljon sellaistakin, mitä voi soveltaa Rovaniemellä.”

Ossi Koskelan työ on alussa, mutta palaute kentältä on jo nyt ollut erinomaista.

”Ossi tekee todella hyvää työtä, ja merkitys koko seuran valmennustyölle on iso. Nyt juniorivahtien valmennuksessa on selvät suunnitelmat ja osaava vastuuhenkilö”, RoPSin poikajalkapallon valmennusvastaava Matti Kilpelä kiittelee.

KUKA?
Ossi Koskela
■ Syntynyt 1990 Helsingissä.
■ RoPSin maalivahtivalmentaja, liikunnanohjaajaopiskelija amk.
■ Pelaajaura juniorina: Kontulan Urheilijat, Tikkurilan Palloseura, AC Allianssi ja Atlantis, jossa A-nuorten SMsarjaa.
■ Maalivahtivalmentaja: PK-35 Vantaa, RoPS.

Markku Saukko© Uusi Rovaniemi

 

Luettu 2342 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309