ROPSKAUPPA.FI                              
keskiviikko, 29 lokakuu 2014 13:41

Kulma: Malisen lukuvuositodistukseen kasi miinus

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)

Veikkausliigakauden päätteeksi on aika arvostella RoPSin päävalmentajan työtä perinteisessä lukuvuositodistuksessa. Lupailin Juha Malisen arvosanan nousevan kesän välitodistuksen kahdeksan miinuksesta kiitettäväksi, jos joukkue sijoittuu liigassa kahdeksan joukkoon ja esiintyy kunniakkaasti eurokentillä. Jälkimmäinen kriteeri toteutui, ensimmäinen ei.

Niinpä annan Malisen ensimmäisen RoPS-kauden kokonaisarvosanaksi kahdeksan miinus.

Eihän yhdeksänneksi sijoittuneen RoPSin ero kahdeksanteen sijaan ollut kuin piste, mutta tuloksellinen romahdus elokuulta alkaen on niin suuri, ettei arvosanaa voi viilata ylemmäs. Loppukausi oli kokonaisuudessaan niin huono, että paineita numeron laskuunkin oli, mutta nyt arvioin kokonaisuutta pitkällä aikajänteellä ja pidän kiinni luvatusta.

Arvioinnin tekee haasteelliseksi tulosten hurja heittely. Alkukauden lähtökohdista lopputulos on hyvinkin säällinen, mutta toinen kolmannes oli RoPSilta huikean hyvä, seuran Veikkausliigahistorian parhaita, ja joukkue tunki kohti europelejä. Asetelmien menettäminen ja loppukauden konttaaminen oli raskas takaisku.

Sijoittuminen yhdeksänneksi on pettymys. Seuran virallinen tavoite oli sijoittua kuuden joukkoon. Malisen ilmoittama oma tavoite oli olla sarjan paras parantaja. Sekään ei toteutunut.

Tärkeimmän RoPS kuitenkin saavutti: Se ei ole enää hissijoukkue! Lisäksi europeleissä RoPS nousi samaan kehään kivikovan Asteraksen kanssa. Kreikkalaiset ovat osoittaneet tasonsa menestyksellään Eurooppa-liigan kuolemanlohkossa.

Malisen onnistuneesta pelaajien roolittamisesta olen kirjoittanut ennenkin, mutta toistan lyhyesti kaksi esimerkkiä: Jarkko Lahdenmäen hän kärräsi jo hylkytavaralavalta liigapelaajaksi, Ville Saxman nousi laitapuolustajana liigaeliittiin.

Miinuspuolelle lasken loppukauden puolustuspelin organisoinnin. Loukkaantuneen Lahdenmäen korvasi Ndukaku, mutta ei jalkapallokaan voi liikaa yhtä miestä kaivata. Järkälemäinen keskuspuolustaja on kuitenkin aiemmin edustanut erinomaisella menestyksellä RoPSia jo kaksi kautta, ja viime kauden päätteeksi muutkin liigaseura havittelivat miestä riveihinsä. Malinen ei onnistunut täysin Ndukakun sisäänajossa joukkueen pelitapaan.

Malisen RoPS on erittäin aloitteellinen joukkue. Tulosten kannalta suureksi ongelmaksi nousi lopulta pallokontrollin heikko kapitalisoituminen maaleiksi. RoPS hävisi usein otteluita, vaikka se hallitsi pelivälinettä selvästi.

Tiiviisti puolustava vastustaja koitui usein RoPSin surmaksi. Napapiiriläiset pimputtelivat palloa jopa hyökkäyskolmanneksella ilman vaarallisia maalipaikkoja ja lopulta vastustaja kävi ryöstöretkellä RoPSin maalilla. Malisella olisi pitänyt olla vaihtoehtoisia pelisuunnitelmia takataskussaan.

Joka tapauksessa Juha Malinen on tismalleen oikea luotsi pohjoisen jalkapallon lippulaivalle. Hän on tuonut toimintaan pitkäjänteisyyttä ja uutta vetovoimaa. RoPSin näkyvyys valtakunnallisestikin on ”Media-Mourinhon” toimesta lisääntynyt huomattavasti. Malisen avauskausi ei ollut tuloksellisesti odotetunlainen, mutta ensi kausi todennäköisesti on.

Isossa kuvassa RoPSin tilanne on erinomainen ja kokonaisuus liigaseurana vankempi kuin kertaakaan tällä vuosituhannella.

Markku Saukko
© 2014 Uusi Rovaniemi

 

Luettu 987 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309