ROPSKAUPPA.FI                              
torstai, 24 heinäkuu 2014 10:17

”Se olisi ollut henki pois!”

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Jouko Kiistala on lähdössä katsomaan RoPSin 14:ttä euro-ottelua Kreikan Tripoliin. Jouko Kiistala on lähdössä katsomaan RoPSin 14:ttä euro-ottelua Kreikan Tripoliin. Kuva: Jouni Porsanger

Rovaniemen Palloseuran entinen toimitusjohtaja Jouko Kiistala on nähnyt euroreissuilla monenlaista.Ulkomaan pelireissuilla ehdittiin välillä tutustua myös nähtävyyksiin.

Rovaniemen Palloseuran entinen toimitusjohtaja Jouko Kiistala ehti kiertää seuran mukana muutakin kuin tahkoa.

1980-luvun lopun ja 1990-luvun alun aikana tie vei monenlaiseen paikkaan. Mieleenpainuvinta europeliä ei tarvitse kauaa pohtia.

– Hankalin paikka oli Albanian Shkodër. Albania oli silloin suljettu valtio, joten reittien ja muiden suunnittelussa oli oma hommansa.

RoPS lensi ensin Kroatiassa olevaan Dubrovnikin kaupunkiin. Sieltä joukkue matkasi bussilla Pohjois-Albaniaan, missä vierasjoukkue tuli hakemaan rovaniemeläiset rajan yli.

– Ei sinne muulla tavalla olisi päässyt.

Dubrovnikin hotelli tuntui muuttuneen kolmen Shkodërissä vietetyn yön jälkeen 5 tähden luksushotelliksi.

– Shkodërissä oltiin suurin piirtein bunkkereissa. Oli se käsittämätön tunne, kun tulimme niin hyvään hotelliin takaisin, Kiistala nauraa.

Albanian reissulla sattui myös pieni kommellus, kun reissulta tehtiin paluuta koti-Suomeen. Seuran jalkapallojaoston puheenjohtaja Oskari Jänkälällä hävisi lentolippu ennen paluulentoa.

– Sitä selvitettiin ennen lähtöä ja virkailijat näkivät tiskillä, että miehellä on lippu olemassa, mutta koska fyysisesti sitä ei ollut, niin lennolle ei päästetty. Se tuntui aika hullulta.

Jänkälälle piti hankkia uusi lippu ja lento, joka tuli Suomeen muuta joukkuetta myöhemmin.

– Se oli varmaan Oskarille hieman paha paikka, kun hän ei oikein osannut kieliä, Kiistala arvelee.


Kiistalan mieleen on jäänyt Albanian reissun lisäksi Pohjois-Irlannin Glentoran. Kiistala kertoo, että alueella oli tuolloin terrorismia, mikä näkyi myös RoPSin joukkueen hotellissa.

– Hotelli oli sähköaidattu. Helikopteri lensi koko ajan meidän yläpuolella suojaamassa kulkemista, kun liikuimme bussilla.

 Tämän lisäksi poliisi seurasi bussia ja saatoimme lähteä yht’äkkiä ajamaan vastavirtaan ja muut autoilija vain väistelivät. Se oli aika isoa touhua.

Pohjois-Irlannin kiihkeät fanit näyttivät hurjan luonteensa myös Kiistalalle.

– Istuin vaihtoaitoissa pikkuisen syrjempänä. Kun teimme maalin, niin nousin tuulettamaan ja heiluin kädet pystyssä. Sitten pääni yli lensi helvetinmoinen betonimöykky. Jos se olisi osunut, se olisi ollut henki pois.

Euroopan pelireissuilla tutustuttiin toisinaan myös nähtävyyksiin. Kiistala sanoo, että ajatuksena oli katsoa maailmaa.

– Menimme Israelin Tel Aviviin leirille Marseille-pelin yhteydessä. Me lensimme Egyptiin Kairoon ja sieltä tulimme Niilin yli. Samalla näimme vähän maailmaa, Kiistala myhäilee.


Ennen reissuja ei pystynyt tekemään internetin ihmeellisessä maailmassa.

– Onneksi oli kuitenkin puhelin, sillä ne reissut aika pitkälti hoidettiin. Täällä oli yksi pieni matkatoimisto joka järjesti reissut.

RoPS teki kaksi europelireissua omalla charter-lennolla

– Muistelen, että Italian Leccen reissu (toim.huom. RoPS pelasi Olympique Marseille-otteluparin kotiottelun Leccessä) maksoi noin tuhat markkaa per henkilö.

Kiistala sanoo, että tällaiset reissut olivat edullisempia kuin reittilennot.

– Se olisi maksanut ainakin kaksinkertaisen hinnan.

Kiistala kertoo, että euroreissuja tulee muisteltua silloisten pelaajien ja seuraihmisten kanssa melko harvoin.

– Mutta luulen, että ne olivat kaikille varmasti aika ikimuistoisia reissuja.

Ex-seurapomo tekee jalkapalloreissuja ulkomaille syksyisin vaimonsa kanssa.

– Viime vuonna kävimme Pariisissa katsomassa Paris Saint Germainin pelin. Sitä ennen olimme Istanbulissa ja Barcelonassa. Suomessakin tulee aika paljon kierrettyä katsomassa pelejä.

Jouko Kiistala
Rovaniemen Palloseuran pitkäaikainen toimitusjohtaja.
Pelasi myös itse RoPSissa maakunta-, suomensarja- ja mestaruussarjatasolla 1964-81 lukuunottamatta armeijavuotta 1970 jolloin pelasi HJK:ssa. Oli RoPSin edustusjoukkueen pitkäaikainen kapteeni. Pelasi lisäksi 2 poikien ja 3 nuorten maaottelua.
Tuli RoPSiin markkinointipäälliköksi Urheilu Koskelasta 1978. Nimitettiin seuran toimitusjohtajaksi 1987 ja manageriksi 2003.
Jätti tehtävät sopupelikohun myötä maaliskuussa 2011.

Mikko Kinisjärvi
© 2014 Lapin Kansa

 

Luettu 1054 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309