ROPSKAUPPA.FI                              
torstai, 17 heinäkuu 2014 09:22

”Ei europelejä osannut nuorena räkänokkana tarpeeksi arvostaa”

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Vesa Tauriainen (vas.) aistii europelitunnelmaa nyt RoPSin kakkosvalmentajan roolissa. Vesa Tauriainen (vas.) aistii europelitunnelmaa nyt RoPSin kakkosvalmentajan roolissa. Kuva: Jussi Leinonen

Vesa Tauriaiselle Marseillen ja Vllaznia Skhoderin kohtaaminen olivat uran kohokohtia.

Rovaniemen Palloseuran kakkosvalmentajalle Vesa Tauriaiselle europelit ovat tuttu juttu.

– Pelaajana pelasin noin parikymmentä europeliä, jotkut ovat jääneet mieleen hyvin, osa huonommin, niistä on niin helvetin kauan, ”Vesse” nauraa.

– Ei niitä silloin nuorena räkänokkana osannut tarpeeksi arvostaa, saati analysoida omaa onnistumistaan. Paljolti mentiin tunteella ja taistelulla.

Asteras Tripoliksen kohtaamista torstaina hän odottaa innolla.

– Kreikka on kova jalkapallomaa. Europelit ovat kaikille seurassa hieno suola. Kauden kohokohta ja palkinto viime vuonna tehdystä työstä ja Suomen Cupin mestaruudesta, valmentaja jatkaa.

– Pelaajat pääsevät mittaamaan oman tasonsa ja samoin joukkue. Onhan se myös pelaajille hieno näyttöpaikka ulkomaan kentille.

Pelaajaurallaan maaliahne hyökkääjä pelasi europelejä RoPSin, Helsingin Jalkapalloklubin ja Pietarsaaren Jaron paidassa.

– Kyllähän ne RoPSin pelit olivat mieleenpainuvimmat. Erityisesti Olympique Marseille ja Vllaznia Shkoder ovat jääneet mieleen. Marseille oli todellinen huippujoukkue, täynnä Ranskan maajoukkuemiehiä Jean-Pierre Papinin johdolla.

RoPS kohtasi seurat kausien 1987-1988 Cupvoittajien cupissa.


Toisen kierroksen albanialaisen Skhoderin kohtaaminen oli mieleenpainuva monella tapaa.

– Albania oli silloin täysin sulkeutunut maa. Ilman jalkapalloa en varmasti olisi päässyt kokemaan mitään vastaavaa. Olot olivat hyvin vaatimattomat. Kotiottelu Rovaniemellä marraskuussa oli ikimuistoinen. Otteluhan pelattiin jo kello 13 päivällä ja paikalla oli yli 8500 katsojaa, entinen huippuhyökkääjä muistelee.

RoPS meni jatkoon voittamalla molemmat ottelut 1-0. Molemmat maalit teki Steven Polack.


Skhoderia vastaan
Tauriainen kävi kovaa painiottelua albanialaistopparin kanssa molemmissa peleissä.

– Väänsimme rehdisti ja kovaa. Vierasottelun jälkeen hän lahjoitti minulle äijätyyliin pullon paikallista konjakkia. Menin vähän hämilleni, ja annoin kaverille pelipaitani, ”Vesse” muistelee.

– Pahaa se oli, isäukko pullon lopulta joi, Tauriainen nauraa.

Kolmannella kierroksella Marseille oli parempi yhteismaalein 0-4 ja pudotti napapiiriläiset jatkosta.

– Marseillen kotistadionilla pelaaminen oli upea kokemus! Tauriaisen nimissä on edelleen RoPSin yhden kauden maaliennätys Veikkausliigassa.

Kaudella 1991 hän ampui 15 kaappia.

– Sen ajan jalkapalloa ja nykypeliä ei ole välttämättä kovin järkevä vertailla.

– Pelaajat ovat nykyisin paljon taitavampia, mutta silloin pelikuri oli parempi. Minun aikanani RoPS tunnettiin älyttömän kovasta asenteesta ja joukkuepelaamisesta.


Peliurallaan Tauriainen viihtyi rangaistusalueella.

– Sieltä iskin maalini. Tauriainen toivoo varmasti, että Asteras-otteluissa nyky-RoPSista löytyy hänen veroisensa maalitykki.

Vesa Tauriainen
RoPSin kakkosvalmentaja ja Lapin Urheiluakatemian jalkapallovalmentaja
Syntynyt 1967, 46-vuotias.
Pääsarjaottelut/maalit  pelaajana: 239/60
Seurat pelaajana: RoPS, FC Oulu, HJK, FF Jaro, Kiruna FF(Ruotsi)
Saavutukset pelaajana: Suomen Cup, 2 SM pronssia.
Valmentanut Veikkausliigassa päävalmentajana FC KooTeePeeta, sekä toiminut kakkosvalmentajana Rovaniemen Palloseuran lisäksi
Myllykosken Pallossa, jossa voitti Suomen mestaruuden ja Suomen Cupin.

Markku Saukko
© 2014 Lapin Kansa

 

Luettu 1011 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309