ROPSKAUPPA.FI                              
keskiviikko, 16 heinäkuu 2014 10:45

Pitkä tie Kemijärveltä europeleihin

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
SINIPAITA. Jarkko Lahdenmäki otteli kesäkuussa RoPSin riveissä HJK:ta vastaan. SINIPAITA. Jarkko Lahdenmäki otteli kesäkuussa RoPSin riveissä HJK:ta vastaan. Kuva: Jussi Leinonen

Jarkko Lahdenmäki istuu tyytyväisenä Keskuskentän puukatsomossa RoPSin harjoitusten jälkeen. Edessä on Oulussa pelattava Eurooppa-liigan toisen karsintakierroksen ottelu. Lahdenmäki on todennäköisesti jopa avauskokoonpanossa. Miltä tuntuu?

”Onhan se hienoa kokeilla miten joukkue pärjää, ja kuinka henkilökohtaisesti suoriudun todella kovasta testistä”, keskuspuolustaja hymyilee.

Lahdenmäki on pelannut tällä kaudella 16 Veikkausliigapeliä ja niistä avauksessa peräti 15. Moni ei olisi ennen kauden alkua tätä uskonut, ei välttämättä Lahdenmäki itsekään.

”Kieltämättä tuntuu hyvältä, että nyt on tullut vastuuta ja kokemusta. Tämä on jo viides kauteni RoPSin edustusjoukkueessa, ja välillä kolmostopparina on jo mietityttänyt, tuleeko tästä mitään”, ”Japi” kertoo.

Lahdenmäki sai tilaisuutensa, kun nigerialaisjärkäle Ndukaku loukkaantui. Päävalmentaja Juha Malinen antoi vastuuta 23-vuotiaalle Lahdenmäelle, joka on pystynyt vastaamaan huutoon. Enää ei ole selvää, että Ndukaku kävelee terveenäkään avaukseen ”Mourinhon” papereissa.

Lahdenmäki näkee kehitykselleen selvän syyn.

”Kaksi edellistä kautta meni kolmostopparina. Talvella päätin harjoitella vielä kovemmin.”

Lahdenmäki teki runsaasti voimaharjoittelua ja onkin saanut lisää ”jerkkua” pitkään varteensa. Juha Malisen aloitti syksyllä RoPSin päävalmentajana, ja myös se antoi lisävirtaa Lahdenmäen harjoitteluun.

”Kun uusi valmentaja tulee joukkueeseen, niin pelaajatkin latautuvat uudelleen ja haluavat antaa itsestään hyvän kuvan. Malinen teki selväksi, että kaikki saavat näyttömahdollisuuden. Onneksi olen saanut olla terveenä, eikä ainoatakaan treeniä ole jäänyt väliin”, Lahdenmäki virnistää.

JARKKO LAHDENMÄKI on fiksu pelaaja, joka ei ota turhia riskejä, eikä yritä sellaista, mitä ei osaa. Nuori hujoppi nousi jo 2010 RoPSin Ykkösen edustusmiehistöön. Silloinen päävalmentaja John Allen antoi nuorukaiselle luottoa Etchu Taben rinnalla Stephen Kundan ollessa loukkaantuneena tai pelatessa keskikentän pohjalla.

”Sain tosi ison vastuun nuorena. Meillä oli Ykkösessä kova joukkue, mutta sitten seuraavalla kaudella liigassa sillä nopeasti kyhätyllä hätätilaryhmällä kyyti oli kylmää ja henkilökohtaisestikin harppaus oli liian iso”, Lahdenmäki muistelee ja viittaa vedonlyöntivilppisotkun jälkeiseen vaikeaan sesonkiin.

RoPS putosi takaisin Ykköseen ja Obilorin ja Ndukakun tultua seuraan ”Japi” putosi vaihtopenkille.

”Pelasin paljon farmissa TP-47:ssa Kakkosta ja siellä kuin sain usein parhaan pelaajan pystin, niin tiesin miksi olen RoPSin mukana. Se antoi uskoa.”

Lahdenmäki on noussut liigapelaajaksi armottomalla harjoittelulla, josta moni juniori saa ottaa oppia. Hän on myös osoittanut, että vielä reilusti yli kaksikymppisenä voi kehittyä isoin askelin.

”En ole koskaan pelannut poikamaajoukkueissa ja lähes kaikki kaverini pelasivat piirijoukkueissa, minä en. Urheilulukioonkin pääsin varasijalta.”

LAHDENMÄKI ON Kemijärven Pallo -55:n kasvatti. Hän aloitti jalkapallon pelaamisen kuusivuotiaana, ja alkoi kulkea KP:n treenien lisäksi Rovaniemellä harjoittelemassa 14-vuotiaana. Ensin FC Lynxin ja sitten RoPSin harjoituksissa. Rovaniemelle piti ajaa monena iltana viikossa, koska Kemijärvellä ei ole jalkapallohallia.

”Kuljin kahden kaverin kanssa Rovaniemellä. Meidän vanhempamme kuskasivat kimppakyyteillä meitä treeneihin. Olihan se joskus rankkaa. Jos emme päässeet Rovaniemelle, teimme omatoimisia treenejä ja 15-vuotiaaksi asti pelasin myös jääkiekkoa.”

”Japin” päästyä peruskoulusta Lahdenmäen perhe muutti Rovaniemelle ja poika pääsi Ounasvaaran urheilulukioon.

Kovan harjoittelun ohessa toppari sai valkolakin päähänsä kolmessa vuodessa.

Lukion jälkeen hän on keskittynyt jalkapalloon ja pyrkinyt Jyväskylän yliopiston liikuntatieteelliseen tiedekuntaan. Haaveena on jalkapallouran jälkeen liikunnanopettajan ammatti.

VAHVUUDEKSEEN Lahdenmäki näkee ulottuvuuden, pääpelin ja riistopelaamisen.

”Erityisesti minun pitää kehittää nopeutta ja kääntymistä.”

Liigatasolle nousu on ollut yksi suuri unelma, mutta tavoitteita on vielä jäljellä.

”Koen että kehityn vielä koko ajan, ja jossakin vaiheessa olisi hienoa pelata ulkomailla.”

orstaina kemijärveläisellä on edessään uransa tähän asti suurin ottelu ja seuraavalla viikolla hän matkaa Kreikkaan.

”Pikkuisen jännittää, mutta niin pitääkin aina ennen pelejä.”

Jarkko Lahdenmäki
■ RoPSin keskuspuolustaja.
■ Syntynyt 1991 Kemijärvellä.
■ Pituus: 193 cm.
■ Virallisia otteluja RoPSissa yhteensä 75.
■ Veikkausliigaottelut/maalit: 44/1.

Markku Saukko
© 2014 Uusi Rovaniemi

RoPS – FC Asteras Tripolis. Eurooppaliigan toisen karsintakierroksen 1.osaottelu Oulussa Raatin stadionilla torstaina 17.7. klo 19.

 

Luettu 1557 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309