ROPSKAUPPA.FI                              
lauantai, 14 kesäkuu 2014 12:21

”Kuukauden päästä parempi joukkue"

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
EI HÄTÄÄ. RoPSin päävalmentaja Juha Malisella on joukkueen kanssa kahden vuoden mittainen sopimus, ja hän sanookin tekevänsä töitä joukkueen eteen pitkällä tähtäimellä. EI HÄTÄÄ. RoPSin päävalmentaja Juha Malisella on joukkueen kanssa kahden vuoden mittainen sopimus, ja hän sanookin tekevänsä töitä joukkueen eteen pitkällä tähtäimellä. Kuva: Jussi Leinonen

Juha Malinen uskoo RoPSin nousuun uransa vaikeimman alkukauden jälkeen

Rovaniemen Palloseuran päävalmentaja Juha Malinen. Veikkausliiga on takana reilu kolmannes. Miten vedät yhteen joukkueesi alkukauden?

”Työteliästä on ollut. Uusi valmentaja, uusi ideologia, uusia pelaajia ja siihen päälle koko urani pahin loukkaantumisten määrä. Kun olemme saaneet jostakin ideasta kiinni tai pelaajan oikealle pelipaikalleen, on joku pudonnut rivistä, ja olen joutunut etsimään uusia ratkaisuja. Tuloksiin en voi olla missään nimessä tyytyväinen.”

Miten arvioit omaa toimintaasi ja olisitko tehnyt jotakin toisin? Esimerkiksi olisiko pelaajia pitänyt kierrättää raskaalla alkukaudella enemmän?

”Harjoituskausi oli pettymys. Olosuhteet olivat hyvät, mutta tasokkaita harjoitusvastustajia emme saaneet riittävästi. Etenkin viimeiset neljä viikkoa ennen sarjan alkua olisimme kaivanneet kovia pelejä, sillä emme olleet valmiita liigavauhtiin. Jatkossa tämä on mietittävä uudelleen. Köykäisten vastustajien ja pienen hallin perusteella tein joitakin vääriä analyysejä joukkueesta ja pelaajista. Se on myönnettävä. Ehkä pelaajia olisi myös pitänyt kierrättää alkukaudella hieman enemmän, mutta silloin pelitavan sisäänajo ajoi priorisoinnissa edelle.”

Entä kauden aikana?

”Olen elänyt normaalia valmentajan arkea joka päivä. Tilanne on ollut vaikea, mutta olemme säilyneet koko ajan energisenä joukkueena. Joitakin tiukkoja pelejä olisimme varmasti voineet kääntää toisenlaisilla ratkaisuilla. Vaihtoehdot ovat olleet kuitenkin hyvin vähissä.”

Miten näet RoPSin tilanteen kokonaisuutena, edustusjoukkueen ja koko seuran osalta?

”Näen oikein rehevän ja antoisan työympäristön. Kun valmentajan kanssa tehdään kahden vuoden sopimus, on ensimmäinen vuosi sellainen, jolloin katsotaan keiden pelaajien kanssa työtä jatketaan myös seuraavana vuonna. Minulla on hyvä keskusteluyhteys puheenjohtaja Risto Nivan ja urheilu- ja markkinointijohtaja Jari Ilolan kanssa ja heidän selkeä tukensa. RoPS pyrkii seurana vakiinnuttaman asemansa liigassa, taistelemaan sijoituksista kuuden joukossa ja ajamaan sisään yhä enemmän pohjoissuomalaisia pelaajia ja omia kasvatteja. Ymmärrän, että fanit ja yleisö kritisoivat menestystämme, mutta näen asiat pitemmällä tähtäimellä.”

Keitä haluaisit nostaa pelaajistosta esiin erityisesti?

”Antti Okkonen, Niki Otaru ja Mika Mäkitalo ovat tehneet todella tasokasta työtä. Antti Peura on nostanut rooliaan kovasti, samoin Ville Saxman. Oma osastonsa ovat topparipari Ndukaku ja Obilor ja heidän assistenttinsa Jarkko Lahdenmäki. Heille aktiivisempi pelitapa ei ollut kirkossa kuulutettu. ”Japi” on tehnyt lähtökohtiinsa nähden hurjan nousun. Aiempina vuosina hänen esityksensä tällä tasolla olivat huvittavuuden rajamailla, mutta nyt hän haastaa ykköstopparit aidosti.

Ulkomaalaispelaajat ovat hyvin sitoutuneita, ja Jamal Gay on kolmen ahkerimman pelaajan joukossa ja voittaa 70 prosentin varmuudella pallot toppareilta. Häneltä tarvitaan vielä lisää vaarallisuutta.”

Entä nuorisokaarti?

”Mukaan on noussut omia kasvatteja ja pohjois-suomalaisia pelaajia. Simo Roiha on erittäin tunnollinen kaveri, Santeri Kumpula on tulevaisuuden nimi ja Lassi Nurmos on osoittanut olevansa liigatason puolustaja. Olli Pöyliö on saanut vastuuta, mutta on mietittävä, onko hän vielä sillä tasolla, että pelaisi säännöllisesti joukkueessa, joka taistelee sijoituksista kuuden joukkoon.”

Mikä on joukkueen pelillinen tilanne?

”3–6 viimeistä tappiollista peliä olisi voinut jo kääntyä meille pienillä asioilla. Puolustusmoraali on kiitettävällä tasolla. Pallon voittamisen jälkeen tarvitsemme vielä hieman malttia ryhmittyäksemme kunnolla hyökkäysmuotoon. Tätä kautta saamme lisää vaarallisuutta peliimme.”

Miten näet joukkueen kauden jatkuvan ja tulevat europelit?

Näen kehityssuunnan erittäin hyväksi. Kauden toisella puoliskolla keräämme enemmän pisteitä kuin ensimmäisellä ja olemme kuukauden päästä paljon parempi joukkue. Sarjan viimeinen kolmannes on meille tuloksellisesti paras. Europeleistä lähdemme hakemaan mahdollisimman hyvää ottelusarjaa.”

Lopuksi, oliko pelitapamuutos liian iso ja kunnianhimoinen?

”Mielestäni ei, pelaajat haluavat pelata, hallita pelejä ja kehittyä.”

Markku Saukko
© 2014 Uusi Rovaniemi

Veikkausliigan ottelu RoPS–FC Inter Turku ke 18.6. klo 18.30 Keskuskentällä. Liput 15/13/10/7 e.

Luettu 891 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309