ROPSKAUPPA.FI                              
lauantai, 10 touko 2014 22:30

RoPS aikataulussa, ja onneksi ”Lada” jatkaa!

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)

Rovaniemen Palloseuran Veikkausliigakausi käynnistyi yskähdellen. Etenkin neljästä kotiottelusta kerätyt neljä pistettä ovat pettymys, mutta lauantain vierasvoitto Turussa oli makea. Turun Palloseuraa vastaan RoPS oli avausjakson aivan purjeessa, mutta Juha Malisen rippisaarna ja onnistuneet manööverit puoliajalla käänsivät ottelun.

Tämän kirjoittamisen jälkeen RoPS pelaa vielä vieraissa Kuopion Palloseuraa vastaan, ja voitto Savon sydänmailta korjaisi kurssia vielä reippaasti paremmaksi. RoPS on aikataulussa ja pystyy taistelemaan tavoitteensa mukaisista sijoituksista kuuden parhaan joukossa. Jotta tämä olisi mahdollista, on joukkueen saatava pelinsä parempaan balanssiin ja taso vakiintumaan. Nyt taso heittelee pelien välillä ja otteluiden sisälläkin liikaa.

RoPSin päävalmentaja Juha Malinen vannoo pallonhallinnan ja aktiivisen korkealta alkavan ”ajokoiraprässin” nimiin. ”Mourinhon” käsissä oleva materiaali soveltuu hyvin pallokontrollipeliin, mutta kovat liigaottelut ovat osoittaneet, että ärhäkkä prässääminen ei ole joukkueen kaikille pelaajille ominaisin tapa pelata jalkapalloa.

Esimerkiksi taitavat ja luovat Petteri Pennanen sekä Jani Virtanen ovat yksinkertaisesti liian flegmaattisia prässääjiä. Jos uhkarohkeassa ylhäältä ”karvaamisessa” muutama kaveri laistaa velvollisuuksistaan, on RoPSin puolustuspeli haavoittuvaista. Tämän hetken prässi toimii koko joukkueena vain ajoittain, eli onko se liian haasteellista?

Esitänkin Juha Maliselle kysymyksen: olisiko pelin tason stabilisoimiseksi aika ruuvata pallotonta peliä aavistuksen passiivisempaan suuntaan? Näin voisi myös olla helpompi kalibroida hyökkäys- ja puolustuspelin suhde vatupassiin.

JO ERÄÄNLAISEKSI RoPSin kulttipelaajaksi nousseen Mika ”Lada” Lahtisen rooli on ollut alkukaudella marginaalinen. Tilanne meni jo niin pitkälle, että ”Lada” oli lähdössä kasvattajaseuraansa Tampereen Ilvekseen Ykköseen. Hyökkäyskaluston loukkaantumisten takia Malinen lopulta päätti viisaasti pitää Lahtisen RoPSin riveissä.

Ymmärrän hyvin, ettei Lahtinen ole Malisen papereissa ideaali pelaaja hänen pelitapaansa. Tarpeellinen hän silti on. Hyökkääjänä ”manselaiselle” on tarjolla varamiehen rooli, mutta monelle pelipaikalle sopeutuvalle Lahtiselle olisi töitä muuallakin. RoPSin puolustuslinja on ollut haavoittuvainen, ja eritoten joukkueesta on puuttunut fyysistä kovuutta, kokoa ja pääpelivoimaa puolustuspelissä ylipäätään ja etenkin erikoistilanteiden puolustamisessa.

”Lada” ei varmasti ole paras mahdollinen peliä avaava laitapakki, eikä hän pysty hyökkäyspäässä läheskään aina ihanteellisiin ratkaisuihin. Mutta, ovatko muutkaan laitapuolustajat pystyneet? Puolustajan ensisijainen tehtävä on puolustaa, ja siinä suomenhevosen työmoraalilla taisteleva ja aina kaikkensa antava ”Lada” olisi mies paikallaan.

Viime kaudella Lahtinen pelasi kaikilla muilla pelipaikoilla paitsi maalivahtina ja topparina kaikissa kilpailuissa yhteensä 42 ottelussa. Onko nyky-RoPS niin paljon parempi joukkue, ettei haalarihommat mukisematta tekevälle ”Ladalle” olisi käyttöä? Mielestäni ei. Laitapuolustajana näkisin Lahtisen jopa avauskokoonpanon miehenä Antti Peuran kaverina Janne Sakselan ollessa telakalla.

MAANANTAINA Super-HJK saapuu ”Keskarille” uuden valmentajansa Mika ”Bana” Lehkosuon johdolla. Klubi on suosikki, mutta RoPS haastaa kotonaan kenet tahansa.

Markku Saukko
© 2014 Uusi Rovaniemi

 

Luettu 777 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309