ROPSKAUPPA.FI                              
lauantai, 05 huhtikuu 2014 17:09

Maagisen vasurin paluu

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
HYVÄ MEININKI. Jani Virtanen on erittäin tyytyväinen nyky-RoPSin pelitapaan: ”Se tukee vahvuuksiani.” HYVÄ MEININKI. Jani Virtanen on erittäin tyytyväinen nyky-RoPSin pelitapaan: ”Se tukee vahvuuksiani.” Kuva: Anne Torvinen

Rovaniemen Palloseuran Jani Virtasen ilme on päättäväinen.

”Olen täynnä näyttöhaluja. Aion pelata niin hyvin kuin ikinä pystyn ja olla todella hyvä Veikkausliigassa”, RoPSiin alkavaksi kaudeksi siirtynyt taituri lupaa.

Juniorioppinsa Turun Pallokerhossa hankkineen Jani Virtasen jalkapalloura käynnistyi tavalla, josta jokainen juniori haaveilee. Hän debytoi liigassa vain 16-vuotiaana Turun Palloseuran paidassa.

Taitavan ja luovan nuorukaisen otteet herättivät myös ulkomaalaisten seurojen kiinnostuksen, ja 18-vuotiaana hän siirtyi Italialaiseen pääsarjaseuraan Udineseen peräti viiden vuoden sopimuksella. Samalle kesälle hänestä tuli vasta viides suomalainen, joka on esiintynyt kiven kovassa Serie A:ssa. Virtanen pelasi jättiseura AC Milania vastaan.

MURTAUTUMINEN pelaavaan kokoonpanoon ei kuitenkaan onnistunut. Virtanen pelasi reservijoukkueissa ja lainalla alemmalla sarjatasolla. Hän kävi myös reissun Venäjän pääsarjan Himkissä. Vuonna 2010 hän palasi takaisin Turun Palloseuraan.

”En kadu Italian reissua. Se oli upea kokemus, tein todellakin kaikkeni, pelasin ja harjoittelin todella hyvin. Kilpailu oli kivikovaa, ja kaikki on futismaailmassa pienestä kiinni. Parhaat pärjäävät aina, mutta seuraavassa ryhmässä marginaalit ovat niin pienet, että jopa sattuma ratkaisee paljon”, Virtanen tilittää.

Sattuma voi olla vaikka valmentajan vaihtuminen.

”Minun kannaltani oli huono juttu, että nuoria suosinut valmentaja sai potkut pian debyyttini jälkeen. Sen jälkeen mahdollisuuksia ykkösjoukkueeseen ei juuri tullut.”

Italia oli unohtumaton kokemus.

”Siellä kaikki ihmiset tietävät paljon jalkapallosta, ja ihmisten lajituntemus on todella korkea. Kulttuuri on niin vahva, että futis on lähes uskonnon asemassa.”

VIRTANEN on poikkeuksellisen lahjakas pelaaja. Taituria on luonnehdittu arvaamattomaksi, luovaksi ja epäsuomalaiseksi. Negatiivisiakin arvioita on riittänyt: hän on laiska, katoaa pelin ulkopuolelle kokonaan, puolustusmoraali on heikko, parhaimmillaan hän on huikea, huonoimmillaan umpisurkea.

Kiistattomasti hänen potkutekniikkansa on silmiä hivelevän kaunis, ja erikoistilanteissa hänen vasen jalkansa on pelote, joka saa jokaisen veskarin tutisemaan pelosta.

Virtanen ei näitä arvioita hätkähdä. Hän on päättänyt ulosmitata lahjakkuutensa tinkimättömällä työllä.

”Olen nyt oikeassa paikassa. Tykkään valmentaja Juha Malisen tyylistä. Jämäkkyys kaikessa on tärkeää. Hän on todella vaativa valmentaja, ja se sopii minulle. Jos olen paska, saan todellakin kuulla sen. Aion onnistua nyt ja palata vielä ulkomaille.”

Virtanen onkin talvikaudella esittänyt hyviä otteita, luonut maalitilanteita ja iskenyt itsekin komeita häkkejä kaukolaukauksilla ja vapaapotkuista.

VEIKKAUSLIIGA käynnistyy sunnuntaina. Jani Virtanen odottaa sarja-avausta hyvillä mielin.

”Joukkue on ollut kasassa pitkään, olemme harjoitelleet hyvin ja pelanneet talvikauden pelit tuloksellisesti hyvin. Olemme voittaneet myös huonolla pelillä, kuten Ilveksen cupissa, se on hyvän joukkueen merkki.”

Virtanen kuvailee nyky-RoPSia taitavaksi ja aggressiiviseksi joukkueeksi.

”Pelitapa tukee vahvuuksiani. Ympärilläni pelaavat kaverit ajattelevat fudiksesta samoin kuin minä. Malinen on luonut selkeän pelitavan, jota on helppo noudattaa.”

Malisen hyökkäysvoittoinen pelitapa miellyttää ”Jamppaa”, joka viihtyy juuri kentän hyökkäyskolmanneksella.

”Luomme runsaasti maalipaikkoja, Boris (hyökkääjä Aleksandr Kokko) on ollut hyvin tyytyväinen.”

Virtanen pelaa laitahyökkääjänä tai keskikentän laitapelaajana.

”En ole perinteinen juokseva laituri, tykkään leikata keskelle ja pelaan enemmänkin laitarakentajana. Nykyjalkapallossa vanhan ajan juoksevat laitalinkit alkavat olla jo harvinaisia.”

Virtanen on esiintynyt myös hyökkäävänä keskikenttäpelaajana kymppipaikalla.

”Valmentaja Kari Martonen istutti minut kympiksi JJK:ssa ja kausi 2011 menikin sillä tontilla hyvin. Ei minulla ole mitään sitä vastaan, vaikka pelaisin täälläkin keskellä, mutta koen itse olevani parempi laidalla.”

Jani Virtanen on suorapuheinen RoPSin tavoitteista.

”En näe mitään syytä sille, ettemmekö taistelisi mitaleista.

Jani Virtanen
■ s. 1988
■ Laitahyökkääjä, keskikentän laitapelaaja, hyökkäävä keskikenttäpelaaja
■ Veikkausliigaottelut/maalit: 108/5.
■ Aiemmat seurat: Turun Pallokerho, Turun Palloseura, Udinese, Sorrento (laina), Himk (laina),TPS, Jyväskylän Jalkapallokerho.
■ Saavutukset: Veikkausliigan pronssia 2010, 2011.
■ Esikuva nuorena: Ryan Giggs
■ Suosikkiseura: Manchester United

Markku Saukko
© 2014 Uusi Rovaniemi

 

Luettu 1450 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309