ROPSKAUPPA.FI                              
torstai, 30 tammikuu 2014 09:03

Kolumni: Tärkein kenraali neljännesvuosisataan

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
RoPSin ykköspyssy Aleksandr "Boris" Kokko odottaa jo liigacupin pelejä. RoPSin ykköspyssy Aleksandr "Boris" Kokko odottaa jo liigacupin pelejä. Kuva: Eero Yrjänheikki

Jalkapallon Liigacup on tärkeä kenraaliharjoitus ennen varsinaisen sesongin käynnistymistä, vallankin, kun kausi alkaa nyt erityisen aikaisin. Rovaniemen Palloseura aloittaa turneen mestari-HJK:n vieraana torstaina.

RoPSille tuleva kausi on huipputärkeä, sen voi jopa sanoa olevan tärkein kausi lähes neljännesvuosisataan, sillä edellisen kerran RoPS pelasi europelejä syksyllä 1990, yli 23 vuotta sitten.

Vielä Eurooppa-liigan karsintojakin tärkeämpi kilpailu on Veikkausliiga. RoPS pelasi korkeimmalla sarjatasolla yhtäjaksoisesti kaudet 1983- 2001, mutta sen jälkeen seura ei ole kertaakaan onnistunut säilyttämään paikkaansa liigassa kahta kautta pidempään. Nyt RoPSin on aika suistaa kahden kauden mörkö niskastaan. Seura onkin koonnut sellaisen joukkueen, jolla mitalipelien pitäisi olla paljon putoamistaistelua lähempänä.

Liigacupin merkitystä kilpailuna ei pidä vähätellä. Eteneminen vähintään puolivälieriin takaa jo yhden kierroksen vapaalipun Suomen Cupissa. Viime kaudella RoPS selvisi jatkopeleihin ja kuittasi sillä ehkä jopa sen ratkaisevan vapaakierroksen matkallaan kohti cup-mestaruutta. Ja pokaali se on Liigacupin pokaalikin.

Liigacupissa näemme myös Juha Malisen RoPSin ensi kertaa tositoimissa. Oululainen käskyttäjä on saanut joukkueeseensa haluamiaan pelaajia, ja ryhmä onkin jo hyvin pitkälle Malisen näköinen. Käytännössä kaikki uudet profiilihankinnat sopivat erinomaisesti Malisen pelifilosofiaan.

Pelitapa on haastava, etenkin joukkueen vanhalle rungolle, ja muutos viime vuosien RoPSiin on iso. Uskon Malisen pysyvän suosikkiryhmityksessään 4-3-3, ainakin silloin kuin hänellä on käytössään ihannekokoonpanonsa. ”Mourinho” haluaa joukkueensa kontrolloivan palloa ja hyökkäävän nopeasti ja suoraviivaisesti. Erityisesti valmentaja korostaa nopeaa murtautumista maalintekotilanteisiin. Laitapuolustajat nousevat aggressiivisesti ja rohkeasti tukemaan hyökkäyksiä.

Malisen joukkueille tyypillistä on ollut myös aktiivinen ja ylhäältä alkava prässipeli. Pelaajamateriaali ei ole tähän välttämättä aivan ideaali, mutta harjoituspelien perusteella RoPS on omaksunut tämänkin osa-alueen yllättävän nopeasti. Esimerkiksi ykköspyssy Aleksandr ”Boris” Kokko on ”karvannut” lähes ajokoiramaisesti, mutta paukut ovat silti riittäneet päätyöhön hyökkäyspelin sieluna ja sydämenä.

RoPS on Liigacupissa ennakkoon kovimmassa lohkossa mestari-HJK:n ja viime kauden hopeamitalistin Hongan kanssa. Lohkon kaksi parasta etenevät jatkopeleihin. Talvipelit ovat oma maailmansa, ja RoPSin joukkue vuodenaikaan nähden erittäin valmis. Klubi on aina Klubi, mutta senkin kompurointi on mahdollista, Hongan joukkue ei ole vielä aivan valmis ja sillä tasolla millä se tulee kesällä olemaan.

Pieni Ounashalli on Maliselle vielä pelipaikkana vieras. Onko luotsille tärkeämpää uuden pelitavan sisäänajo varsinaista kautta varten, vai menestys Liigacupissa? Voittava jalkapallo on Ounashallissa suoraviivaista ja brutaalia rymistelyä, ei Malisen ominta peliä.

RoPSin selviytyminen jatkoon ei ole mahdotonta, se on jopa todennäköistä. Itse asiassa RoPS on jopa finaalikandidaatti.

HJK - RoPS 30.1. klo 17:00. Ottelua voi seurata www.hjk.fi/hjktv_live . Streamin hinta 5 €.

Markku Saukko
© 2014 Lapin Kansa

Luettu 1253 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309