ROPSKAUPPA.FI                              
tiistai, 24 joulukuu 2013 20:35

RoPS edellä yhteistyöhön

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
RoPSin Antti Hietakangas ja FC Santa Clausin Juha Eteläinen istuivat saman pöydän ääreen farmisopimuksen tiimoilta. RoPSin Antti Hietakangas ja FC Santa Clausin Juha Eteläinen istuivat saman pöydän ääreen farmisopimuksen tiimoilta. Kuva: Veli-Jukka Mustajärvi

RoPS ja FC Santa Claus ovat solmineet farmisopimuksen, joka mahdollistaa pelaajien vapaamman liikkumisen seurojen välillä Veikkausliigasta Kolmoseen ja toisinpäin.

Käytännössä tämä parantaa pelaajien liikkuvuutta jo aiemmin yhteistyötä tehneiden rovaniemeläisseurojen välillä entisestään. Ensi kaudella nuoret pelaajat voivat pelata RoPSin ja Santa Clausin riveissä vaikkapa vuoropäivin. Aikuisten pelaajien täytyy olla kuusi päivää karenssissa, kun he siirtyvät sarjatasoissa alaspäin.
Farmisopimus maksaa 2 800 euroa ja on mallia "tee pelaajasiirtoja niin paljon kuin jaksat". Viime kauden yhteistyösopimuksessa pelaajien siirtyminen liigaan maksoi jopa lähes 500 euroa kerralta. Yhteensä yli 10 000 euroa kustantava sopimus on siis taloudellisesti järkevä.
– Mutta missään nimessä tämä ei ole taloudellinen ratkaisu, vaan kilpailullinen, sanoo FC Santa Claus AC ry:n puheenjohtaja Juha Eteläinen.

Farmisopimuksen kesto on viisi vuotta, mikä on pitkä aika oikeastaan mille tahansa sopimukselle. Eteläisen ja RoPS:n toimitusjohtaja Antti Hietakankaan mukaan sopimuksen kesto kertoo seurojen välisestä luottamuksesta.
– Yhteistyön pitää olla pitkäjänteistä, Hietakangas sanoo.
FC Santa Clausin Kolmosessa pelaava edustusjoukkue pyörii myös ensi kaudella lähinnä Rovaniemen Palloseuran A-junioreilla. Farmisopimus mahdollistaa, että RoPSissa muutaman minuutin peliaikaa saavat juniorit voivat saada jatkuvasti myös suurempaa roolia ja vastuuta.
– Tarvitsemme sen portaan Veikkausliigan ja juniorijoukkueiden välille, sanoo Hietakangas.

Rovaniemeläisessä kilpajalkapallossa vallitseekin nyt selkeä roolitus: RoPS menee edellä, FC Santa Claus tukee. Vastaavanlaisia yhteistyökuvioita on Veikkausliigaseuroilla paljon, esimerkiksi HJK:lla ja Klubi04:llä, Hongalla ja Pallohongalla sekä Interillä ja Åbo IFK:lla.
Suurin syy tähän on tietysti pelaajakehitys. A-junioreiden SM-sarja on kärsinyt viime vuosina inflaatiota, ja suuri osa vanhimmista junioreista pelaa jo miesten sarjoja. Siksi Santa Clausin olisikin tärkeä päästä lähivuosina Kakkoseen, jota pidetään hyvänä sarjana nuorten pelaajien kehittymiselle.
– Nousu on tavoite ensi kaudella, mutta työ jatkuu, vaikkei sitä tulisikaan, Eteläinen sanoo.
Periaatteessa farmisopimus mahdollistaisi myös vahvistukset RoPSista Santa Clausiin tärkeisiin peleihin. Aikuispelaajien siirtyminen syyskuun toisen päivän jälkeen on kuitenkin tämän välttämiseksi estetty.
– Urheilullisista asioista päättää sitten valmennusporras, siellä on ammattimiehet sitä varten, Hietakangas kertoo.
Tausta

Farmisäännöt
Kakkosessa tai korkeammalla pelaava seura voi tehdä yhden eri tasolla pelaavan seuran kanssa farmisopimuksen.
Farmisopimus maksaa 2 800 euroa kaudelta 2014, ja se mahdollistaa rajattomasti pelaajasiirtoja seurojen välillä.
Nuoret pelaajat voivat siirtyä vapaasti seurojen välillä.
Aikuiset pelaajat voivat siirtyä vapaasti ylöspäin, mutta alaspäin siirryttäessä täytyy pitää olla kuuden päivän karenssi. Lisäksi syyskuun toisen jälkeen aikuisten pelaajien pitää valita toinen seura.

Aapeli Nevala
© 2013 Lapin Kansa


 

Luettu 2814 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309