ROPSKAUPPA.FI                              
perjantai, 18 lokakuu 2013 22:10

”Voi olla tunteet pinnassa”

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Tuomo Könösen pitkä ja komea ura huipulla päättyy sunnuntaina Tuomo Könösen pitkä ja komea ura huipulla päättyy sunnuntaina

Kaudella 1998 20-vuotias kemiläinen Visan Pallon kasvatti Tuomo Könönen siirtyi Rovaniemen Palloseuran Veikkausliigajoukkueeseen. Könönen oli koulutukseltaan keskikenttämies, mutta RoPSin päävalmentaja Kari Virtanen alkoi koulia taitavasta vasenjalkaisesta pelaajasta laitapuolustajaa. Tästä alkoi Könösen ura, jonka aikana hän nousi pelipaikkansa parhaiden kotimaisten pelaajien joukkoon, maajoukkueeseen, Suomen mestariksi, kaksinkertaiseksi cupin voittajaksi ja Norjan ammattilaiskentille.

Ensi sunnuntaina yli 15 vuoden ympyrä sulkeutuu. Tuomo Könönen pelaa viimeisen ottelunsa huipputasolla Keskuskentällä Myllykosken Palloa vastaan. Seitsemän kautta RoPSissa ja viisi Myllykoskella. Sopivampaa vastustajaa jäähyväistotteluun ei olisi voinut sattua. Juhlavaa on myös se, että ”Karo” Virtanen valmentaa ainakin tässä vaiheessa viimeisen kotiottelunsa RoPSin ruorissa.
”On vähän outo fiilis. Sunnuntaina voi olla tunteet pinnassa”, Könönen pohtii.
”Nousin 14-vuotiaana Visan edustusjoukkueeseen ja siitä asti olen treenannut tavoitteellisesti, ja jalkapallo on ollut iso osa elämääni. Se on antanut ja ottanut paljon.”

”Tumen” muistoissa päällimmäisenä ovat menestyksen hetket.
”MyPassa voitetut mestaruus, cup ja tietenkin tämän kauden RoPSin cup-pommi ovat parhaita muistoja. On upeaa pelata viimeinen ottelu RoPSin paidassa juuri MyPaa vastaan.”
Paljon jalkapallo on myös ottanut.
”Vaikeat polvivammat ovat olleet yhtä helvettiä, vuonna 2003 ura oli kokonaan katkolla. Joskus usko on meinannut loppua, mutta aina olen noussut.”
Norjan vuodet olivat Könösen uran pelillinen kliimaksi.
”Silloin hymyilin joka päivä. Isot yleisömäärät, maajoukkue, sain elää unelmaani.”

Könönen tuli toistamiseen RoPSiin kaudeksi 2011, sitten Perumalin pojat hajottivat joukkueen ja RoPS putosi Ykköseen.
”Silloin en uskonut, että tulemme voittamaan jotakin isoa näin pian, uskoin kuitenkin, että RoPS nousee takaisin liigaan.”
”Viime kaudella tajusin, että kaikki on mahdollista, joukkue oli niin kova. Olen monesti miettinyt, mihin olisimme tällä kaudella yltäneet, jos Jose Manuel Rivera ja Ebrima Sohna olisivat jääneet RoPSiin, ja ”Boris” Kokko olisi pysynyt koko ajan terveenä. Jäätävä porukka!”
Könöstä kaivelee hieman pronssisaumojen hukkaaminen.
”Se mitali minulta puuttuu, ja ilman loukkaantumisia meillä olisi tämän vuoden tasaisessa sarjassa ollut mahdollisuudet siihen.”

Könösen pitkän uran aikana jalkapallo on hänen mukaansa kehittynyt, mutta kehitys on pitänyt sisällään aaltoliikettä. Väillä on ollut huonompia aikoja, ja tämän hetken tasoa Könönen ei pidä kummoisena.
”Tällä hetkellä nuoret pääsevät liian helposti liigapelaajiksi. Seurojen talous on ahtaalla, ja monissa joukkueissa pelaa nuoria, joiden paikka ei ole vielä liigassa. Liian aikaisin koviin peleihin pääsy voi olla itseluottamuksen ja koko uran kannalta kohtalokasta. Myös ulkomaalaisten taso on tippunut 2000-luvun alun tilanteesta. Nyt Suomessa on hyviä nousevia nuoria ulkomaalaisia, mutta ei kiintotähtiä kuten Alexei Eremenko tai Valeri Popovitš.”
RoPSin tulevaisuuden Könönen näkee valoisana.
”Seura menee järkevin askelin eteenpäin, ja Juha Malinen on hyvä valmentaja. RoPS nousee pysyvästi top 5 -joukkueeksi ja joka kaudella seuran tavoitteena pitää olla europelit.”

RoPSilla on erityispaikka Könösen sydämessä.
”RoPSissa nousin suomalaiselle jalkapallotaivaalle ja täällä olen pelannut pisimpään. Olen henkeen ja vereen ropsilainen ja ensi kaudella käyn katsomassa kaikki pelit ja europelit vieraissakin.”
Väistyvä valmentaja Virtanen saa uskolliselta sotaratsultaan kiitokset.
”Kyllä ”Karo” on ollut minulle aina iso valmentaja. Hän naarasi minut Kemistä ja alkoi koulia pelaajaa. Eiköhän hän ole joskus kolmen vuoden jälkeen taas takaisin RoPSissa”, Könönen nauraa.

Könönen jatkaa siviilitöitään Torniossa. Jalkapallo jää huipputasolla, mutta ei kokonaan.
”Ei se jää koskaan. Pelaan varmaan vielä seitsemänkymppisenä, jos vain löytyy joku joukkue. Seuraavaksi lanaan ehkä Kakkosessa, jos saan treenata omilla ehdoillani. Nyt minulla on aikaa myös seurata 7-vuotiaan poikani uraa, josko hänestä tulisi isäänsä parempi.”
Könönen toivoo viimeiseen RoPS-peliinsä runsaasti yleisöä ja tunnelma.
”Haluamme palkita loistavan yleisön ja lopettaa kotona hyviin kekkereihin."

Tuomo Könönen
● Syntynyt 1977
● Laitapuolustaja, aiemmin myös puolustava keskikenttäpelaaja
● Seurat: Visan Pallo 1995–1998, RoPS 1998–2001, MyPa 2002–2005, Odd Grenland 2006–2008, MyPa 2009, PS Kemi 2010, RoPS 2011–2013
● Liigaottelut: 257
● Saavutukset: Suomen mestari 2005, Suomen Cup 2002, 2013, SM-hopeaa 2002
● Maaottelut: 7

Markku Saukko
© 2013 Uusi RovaniemiLuettu 2015 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309