sunnuntai, 29 syyskuu 2013 13:56

Rovaniemen jalkapallojumala

Aleksandr Kokko äimistyi kahdesta osumasta. Antti Okkonen (vas.), Ndukaku Alison, Faith Friday Obilor ja Nicholas Otaru onnittelivat maalintekijää. Aleksandr Kokko äimistyi kahdesta osumasta. Antti Okkonen (vas.), Ndukaku Alison, Faith Friday Obilor ja Nicholas Otaru onnittelivat maalintekijää. Kuva: Jussi Leinonen

Pallo rangaistuspilkulla. Vastakkain kaksi miestä, RoPSin hyökkääjä, Veikkausliigan ja Ykkösen maalikuningas Aleksandr "Boris" Kokko ja KuPS maalivahti Mika Hilander. Suomen Cupin finaalia Helsingin Sonera Stadiumilla on pelattu 78 minuuttia, tilannen on 0–0. Maalitykki ei epäröi, vaan ampuu pallon voimalla häkin yläkulmaan. Tuuletus on hurja, "Boris" on vienyt RoPSin lähelle unelmaa.

Rovaniemen Palloseura voitti dramaattisen cupin loppuottelun lukemin 2–1 (0-0). Kokko iski rangaistuspotkuosuman jälkeen heti seuraavalla minuutilla toisen kaapin. KuPSin kavennus syntyi ottelun lisäajalla Jerry Voutilaisen toimesta. KuPSista tuli ensimmäinen seura joka on hävinnyt finaalin kolme kertaa putkeen.

Ottelun käännekohta oli KuPSin Dudun ottelun 52. minuutilla hankkima ulosajo. Nigerialainen iski kyynärpäällään RoPS-toppari Ndukakua kasvoihin, eikä päätuomari Antti Munukka epäröinyt nostaessaan punaisen kortin.
– Minut on palkattu RoPSiin tekemään maaleja, ottelun sankari Kokko riemuitsi pelin jälkeen.
– Tulin RoPSin Ykköseen ja uskoin jo silloin, että tulemme menestymään. Uskoin myös siihen, että nousen takaisin huippuhyökkääjäksi.
– Minua ja RoPSia on potkittu päähän, siksi me sovimme hyvin yhteen, Kokko virnuili.
– Iso kiitos Nicholas Otarulle. Yhteispelimme toimi erinomaisesti.

RoPSin päävalmentaja Kari Virtanen oli suuren voiton jälkeen rauhallinen.
– Tämä on pelaajien voitto. Minä vain laitan miehet kentälle ja otan aina jonkun pois. Olemme menneet koko kauden pienellä ryhmällä, joten onhan tämä hieno saavutus. Ulosajo oli pelin kulminaatiopiste, mutta sitä ennenkin loimme enemmän paikkoja kuin KuPS, "Piikkiön Oraakkeli" kertoi.
– Kyllä "Boris" on pelimme sielu, Virtanen kehui.

Ottelu alkoi varovaisesti, mutta pelin edetessä RoPS sai enemmän otetta kenttätapahtumista ja pystyi myös luomaan vaarallisemmat paikat.
Ottelun varsinainen taistelukolmikko oli nigerialainen. RoPSin väkivahva topparit Ndukaku ja Obilor paimensi maanmiestään Dudua kovin ottein. Ensimmäinen huipputilanne oli RoPSilla 25 minuutin pelin jälkeen.
Kokkoa rikottiin, ja Antti Okkonen ampui vapaapotkun vajaasta 25 metristä, mutta KuPS-maalilla Hilander venyi huipputorjuntaan.

KuPSin paras paikka syntyi, kun Dudu syötti Ilja Venäläisen maalin eteen vapaaksi, mutta RoPS- veskari Oskari Forsman pääsi väliin. Aivan puoliajan lopulla RoPS sai myllyn päälle, ja Obilor niittasi kulmapotkusta pallon yläparruun.
Toisen puoliajan alussa Dudulla pimeni ja miehen lennettyä suihkuun KuPS painoi vajaamiehisenä jarrut pohjaan.
Peli muuttui kävelyksi, eikä RoPS pystynyt hyödyntämään miesylivoimaansa. Ottelu ratkesi, kun Nicholas Otarun laukaus osui KuPSin Antti Rannankarin käteen 16-alueella.
Rangaistuspotkuosuman jälkeen Kokko pääsi etenemään hyökkäysalueelle, ja ampui maailmanluokan laukauksen maalin vasempaan alanurkkaan vasurillaan.
– Oikea nivunen petti rankkarissa, onneksi vasuri oli jäljellä, "Boris" riemuitsi.

KuPS kävi ottelun lopussa raivokkaasti päälle, ja RoPSin peli sekosi, kun Virtanen joutui vaihtamaan loukkaantuneet Kokon ja Antti Peuran pois kentältä. Voutilaisen kavennuksen jälkeenkin KuPSilla oli tekopaikka, mutta Forsman selvitti tilanteen ja kapteeni Okkonen sai nostaa kannun ilmaan.

Aleksandr Kokon (vas.), Tomi Maanojan ja Nicholas Otarun hymy oli herkässä. (Kuva:Jussi Leinonen)

Suomen Cupin loppuottelu
RoPS–KuPS
Tulos: 2–1 (0-0)
Maalit: 78 min. 1–0 Aleksandr Kokko rp, 79. min, 2–0 Kokko, 90 + 2 min, 2–1 Jerry Voutilainen.
Mikä ratkaisi? Vaikka RoPSin oli aktiivisempi avauspuoliajallakin, siirtyivät ratkaisun avaimet sen käsiin Dudun ulosajon jälkeen. KuPS jarrutteli, eikä enää yrittänytkään tosissaan hyökätä ja lkoii odottamaan jatko-ottelua ja rangaistuspotkukilpailua. Kokon jäätävät suoritukset sekä rangaistuspotkussa että loistokkaassa 2 – 0 osumassa olivat ratkaisevat.
RoPS: 4-2-3-1: Oskari Forsman; Antti Peura (v. Ataulla Guerra), Obilor, Ndukaku; Tuomo Könönen; Victor Turcios (v. Akeem Priestley), Antti Okkonen; Mika Lahtinen, Nicholas Otaru, Emenike; Aleksandr Kokko (v. Albin Granlund)
KuPS: 4-2-3-1: Mika Hilander; Antti Hynynen, Tyler Ruthven; Tuomas Rannankari; Aleksi Paananen, Dawda Bah (v. Saku Savolainen) ; Ats Purje (v.Jerry Voutilainen), Ilja Venäläinen, Dudu (ua.)
Päätuomari: Antti Munukka
Yleisöä: 4 032
Mitä tämä tarkoittaa: Cupin voitto tuo seuran tilille 30 000 euron rahapalkinnon ja paikan ensi kaudeksi UEFAn Eurooppaliigan ensimmäiselle karsintakierrokselle. UEFA maksaa osallistumisesta seuroille 120 000 euroa.