ROPSKAUPPA.FI                              
keskiviikko, 25 syyskuu 2013 09:53

”Tunnelma oli ennen finaalia käsittämätön”

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Tästä valmistuu Rovaniemen Palloseuran ensimmäinen maali Suomen cupin fi naalissa Kemin Palloseuraa vastaan 1986. Steven Polackin pää on korkeimmalla. KePSin pelaajista selin Keith Armstrong (10), Polackin kainalossa näkyy Aki Lahtisen pää, joka toimitti pallon omaan maaliin. Finaali päättyi RoPSille 2-0. Tästä valmistuu Rovaniemen Palloseuran ensimmäinen maali Suomen cupin fi naalissa Kemin Palloseuraa vastaan 1986. Steven Polackin pää on korkeimmalla. KePSin pelaajista selin Keith Armstrong (10), Polackin kainalossa näkyy Aki Lahtisen pää, joka toimitti pallon omaan maaliin. Finaali päättyi RoPSille 2-0. Kuva: Pekka Aho

Rovaniemen Palloseura on ensi lauantaina neljännen kerran seurahistoriassaan Suomen Cupin finaalissa.
Suomen Cupia on pelattu vuodesta 1955 saakka. Kilpailun arvostus on ollut pelaajien, valmentajien ja seurojen keskuudessa aina korkealla, vaikka usein se jää yleisessä huomioarvossa Veikkausliigan varjoon.

Cupin voitto on titteli, joka muistetaan ja jää historiaan. Cupin voittaja saa paikan Euroopan liigan karsintoihin. Europelit ovat seuroille suuri mahdollisuus urheilullisessa mielessä, ja menestys Euroopassa toisi myös merkittävät tulot seuralle. Cupin voittaja palkitaan lisäksi 30 000 euron rahapalkinnolla.
Cupin arvostuksesta kertoo myös pelipaikka. Koko kilpailun historiassa finaali on pelattu vain neljänä vuonna muualla kuin pääkaupungissa. Jalkapallokulttuuriin kuuluu, että arvo-ottelut pelataan pääkaupungissa. Esimerkiksi Englannissa kaikki kansalliset cupin finaalit ja nousukarsinnat pelataan Lontoon Wembleyllä.

Steven Polack, yksi kaikkien aikojen RoPS-pelaajista, ratkaisi RoPSille toistaiseksi sen seurahistorian ainoan cup-mestaruuden Helsingin olympiastadionilla syksyllä 1986. Betoninluja toppari niittasi 1-0 voittomaalin "lappilaisfinaalissa" Kemin Palloseuran verkkoon.
Nykyisin Kotkassa asuva Polack muistelee cup-hurmosta edelleen lämmöllä.
– Cupin finaali oli todella iso juttu. Se oli iso meille pelaajille, seuralle ja koko kaupungille. Voitolla pääsisimme mukaan Euroopan Cup-voittajien cupiin. Cup oli ja on tärkeä kilpailu. Minusta nykyisinkin cupin pitäisi olla yhtä tärkeä seuroille kuin liiga.
RoPS saapui Helsinkiin perjantaina, päivää ennen lauantain finaalia.
– Vedimme viimeistelyharjoitukset ja sitten valmentaja Brian Doyle piti ottelupalaverin. Meitä pelaajia jännitti normaalia enemmän, ja kokenut valmentaja huomasi sen. Doyle ilmoitti, että voimme juoda kaksi olutta, jotta rentoudumme, mutta vain kaksi. Niin teimmekin, kaikki pelaajat joivat 1-2 kaljaa, ja se auttoi, Polack nauraa.
– Tunnelma ennen finaalia isolla stadionilla oli käsittämättömän hieno. Molempien joukkueiden kannattajia oli tullut paikalle paljon pohjoisesta, vaikka matka oli pitkä. Me pelasimme suurella itseluottamuksella ja peli kulki hyvin. Tein ratkaisevan osuman, oli se upea tunne, vahvana pääpelaajana tunnettu keskuspuolustaja muistelee.
Pelaajana kentällä Polack oli kova kuin kivimuuri, mutta suuri voitto sai tunteet liikkeelle.
– Hetki oli tunteikas. Kyllä siinä kyynel tuli silmään. Kävimme kiittämässä faneja, hetki oli ikimuistoinen. Cupin finaali ja ensimmäinen otteluni RoPSissa vuonna 1984 ovat parhaimmat muistoni jalkapallosta.

250913bJo edesmennyt valmentaja Brian Doyle johdatti RoPSin cupmestariksi ja eurokentille.

RoPSin kausi päättyi cupin voittoon ja joukkue matkusti Rhodokselle lomalle.
– Siellä rentouduttiin ja juhlittiin, Polack virnuilee.
RoPS on edelleen tärkeä Polackille.
– RoPS on ollut ja on edelleen lähellä sydäntäni. Seuraan aina RoPSin pelien tulokset.
Entinen huippupelaaja aikoo olla myös paikalla lauantain finaalissa.
– RoPS järjesti meille vanhoille cup- mestareille liput. Se oli todella hieno ele, seuraikoni kiittelee.
Finaalista Polack ennustaa tasaista ja kiihkeä.
– Loppuottelut ovat olleet viime vuosina hyvin tasaisia. Tämä päättyy 2 – 1 RoPSille.

Steven Polack
Syntynyt 1961 Birminghamissa, Englannissa.
Cupin finaali: 11.10.1986 RoPS-KePS 2-0 Olympiastadion, Helsinki.
Pelasi RoPSissa kaikkiaan 11 kautta ja 262 pääsarjaottelua, joissa teki 31 maalia. Pelasi liigaa myös Turun Interissä ja vyöllä on yhteensä 301 pääsarjapeliä.
Saavutukset: SM-pronssia 1988, 1989, Suomen Cup 1986
Valmennusura: Tällä hetkellä Polack toimii kotkalaisen FC KooTeePeen valmennuspäällikkönä ja seuran Ykkösessä pelaavan edustusjoukkueen kakkosvalmentajana. Aiemmin Polack on valmentanut lukuisia eri seuroja Suomessa Kolmosesta Liigaan. Veikkausliigassa hän on toiminut FC KooTeePeen päävalmentajana ja Ykkösessä FC Interin pelaajavalmentaja sekä FC Viikinkien ja Kokkolan Palloveikkojen päävalmentajana. Ghanassa Polack on valmentanut joukkueita King Faisal FC ja Bechem Chelsea FC.

Markku Saukko
© 2013 Lapin Kansa


Luettu 2445 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309