ROPSKAUPPA.FI                              
perjantai, 16 elokuu 2013 10:34

RoPS taistelee kohti cup-kannua

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
VAIKEA VASTUSTAJA. RoPSin Aleksandr Kokko ei onnistunut maalinteossa sunnuntaina, kun IFK Mariehamn kävi Rovaniemellä liigaottelussa. Jani Lyyski (8) teki vieraiden avausmaalin. VAIKEA VASTUSTAJA. RoPSin Aleksandr Kokko ei onnistunut maalinteossa sunnuntaina, kun IFK Mariehamn kävi Rovaniemellä liigaottelussa. Jani Lyyski (8) teki vieraiden avausmaalin. Kuva: Raija Suopajärvi

Rovaniemen Palloseura kohtaa lauantaina Suomen Cupin välierässä IFK Mariehamnin. Cupin finaali on vain yhden voiton päässä ja Euroopan kentät kahden. Suomen Cupin mestari palkitaan 30 000 eurolla, komealla tittelillä – ja mikä tärkeintä, paikalla ensi kauden Eurooppa-liigan karsintoihin.

Rovaniemen Palloseura on voittanut Suomen Cupin kertaalleen: vuoden 1986 ”jänkhäfinaalissa” Olympiastadionilla kaatui Kemin Palloseura.
Loppuotteluun RoPS on yltänyt kahdesti muulloinkin. Vuonna 1962 napapiiriläinen maakuntasarjajoukkue ylsi ”Stadikalle”, mutta hävisi Helsingin Palloseuralle. Vuonna 1993 RoPS katsoi vierestä Helsingin Jalkapalloklubin juhlintaa. Onko RoPS nyt valmis menemään päätyyn asti, toisen kerran seuran historiassa?
”Suomen Cup on hieno kilpailu ja kyllä meillä on nyt herkkupaikka päästä Helsinkiin”, RoPSin päävalmentaja Kari Virtanen kertoo.
”Kaikki on mahdollista, mutta pitkä tie on vielä kuljettavana. Yhdellä voitolla päästään ainakin käymään Linnanmäellä”, Karo vitsailee.
Välierän voittaja kohtaa finaalissa Kuopion Palloseuran tai Jyväskylän Jalkapalloklubin. Tilanne on herkullinen, sillä sarjakärjet Honka ja HJK ovat jo ulkona.
”Kahdella voitolla Eurooppaan, cup on se lyhin reitti”, Virtanen tuumii.

Virtanen ei kuitenkaan vielä uhraa ajatuksiaan loppuotteluun. Välierävastustaja IFK on ollut RoPSille hankala kilpakumppani. Kaikki kauden kolme kohtaamista ovat päättyneet ”Grönvittin” voittoon.
”Me olemme olleet pisteautomaatti Maarianhaminalle. Jotenkin olemme olleet helppo vastus heille. Viimeksi sunnuntain liigaottelussa emme olleet pelillisesti mitenkään jäljessä, mutta niin vain hävisimme puhtaasti kahdella erikoistilannemaalilla.” ”Nämä pelit ovat todella pienestä kiinni. Meidän on parannettava omaa peliämme ja hyödynnettävä maalipaikat”, päävalmentaja latelee reseptinsä.

RoPSin kapteeni Antti Okkonen johtaa joukkonsa erittäin motivoituneena välierään. Okkonen on ulkomailla marinoitunut ammattilainen, Suomen mestari ja moninkertainen mitalisti. Cupin voitto miehen ansiolistalta kuitenkin puuttuu.
”Tulossa on iso peli seuralle, mutta myös henkilökohtaisesti minulle. Meidän on edettävä ottelu kerrallaan, muuten käy kylmät. Näen kuitenkin, että meillä on realistiset mahdollisuudet voittaa koko cup.”
”Minulta puuttuu cupin voitto, se on iso porkkana.”
Antti Okkonen näkee ”saarelaiset” haastavana vastustajana.
”Kolmesti on tullut turpiin tällä kaudella. IFK puolustaa tarkasti, eikä luovu helposti pallosta. Me olemme kuitenkin ottaneet opiksemme ja miettineet, miten heitä vastaan pitää pelata. Heillä on heikotkin kohtansa. Erikoistilanteet ovat todella tärkeässä roolissa.”
Kapteeni toivoo yleisön täyttävän lehterit ja kannustavan kotijoukkueen voittoon.
Okkonen ei ole pelannut aiemmin cupin finaalissa. Viime kaudella taival katkesi juuri välierään, jossa Okkosen HJK hävisi lopulta kannua nostaneelle Hongalle. RoPSin kapteeni ei aio antaa vahingon toistua.

Cupin voiton merkitystä ei voi vähätellä. Europelit toisivat seuran kassaan mukavasti rahaa, ja mahdollisuus pelata Euroopan kentillä voisi houkutella ensi kaudeksi RoPSin paitaan muutaman kovan luokan pelaajan, joka muuten ei Rovaniemelle lähtisi.
Panokset ovat korkealla, lauantaina Keskuskentällä cup-kiima on korkeimmillaan!
Finaali pelataan lauantaina 28.9. Sonera Stadiumilla Helsingissä. Semifinaali näyttää, onko RoPSista Helsinkiin menijäksi.

Cup-kilpailu
● Jalkapallon vanhin kilpailumuoto.
● Englannin FA-Cup on vanhin edelleen pelattava kilpailu. Ensimmäinen FA-Cupin mestari ratkottiin jo vuonna 1872.
● Ensimmäinen Suomen mestari ratkaistiin cup-kilpailulla vuonna 1908.
● Kisa pysyi cup-muotoisena aina vuoteen 1929.
● Vasta 1930 siirryttiin sarjamuotoon.
● Omana kilpailunaan Suomen Cup perustettiin vuonna 1955.

Markku Saukko
© 2013 Uusi Rovaniemi


Luettu 1898 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309