ROPSKAUPPA.FI                              
perjantai, 16 elokuu 2013 08:18

Lupaavat merkit ilmassa

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Jarmo Ilola viihtyy edelleen Keskuskentän katsomossa. Hän esittelee kotimaisilla ja kansainvälisilläkin viheriöllä tunnetuksi tullutta Poron voimalla -pelipaitaa. Jarmo Ilola viihtyy edelleen Keskuskentän katsomossa. Hän esittelee kotimaisilla ja kansainvälisilläkin viheriöllä tunnetuksi tullutta Poron voimalla -pelipaitaa. Kuva: Anssi Jokiranta

"Olen tyytyväinen, iloinen ja onnellinen. Paineita oli etukäteen, se täytyy myöntää, mutta toisaalta niitä pitää ollakin. Tuo kotiyleisön tuki oli mahtava asia. Sinivalkoiset liput ja RoPS-huudot kuuluivat kentälle ja se antoi intoa yrittää kaikkensa."

Näin kiteytti Rovaniemen Palloseuran kapteeni Jarmo Ilola tunnelmat seuraavan aamun Lapin Kansassa , kun RoPS oli kukistanut Kemin Palloseuran 2–0 jalkapallon Suomen cupin loppuottelussa Helsingin Olympiastadionilla 11. lokakuuta 1986.
– Olihan se hieno asia koko pohjoissuomalaiselle jalkapallolle. RoPSin ja KePSin keskinäisissä väännöissä oli aina oma jännitteensä, mutta tuossa ottelussa oli panosta enemmän kuin koskaan sitä ennen, Ilola muistelee legendaarista taistelua.
Ilola pelasi puolustajana toisen RoPS-ikonin Steven Polackin kanssa. Loistava topparipari piti osaltaan huolen, että Ari Matinlassin vartioima maali pysyi puhtaana.
– Mieltä tietysti lämmitti, että suurin osa joukkueen pelaajista oli "oman kylän poikia".
– Samaan hengenvetoon pitää kuitenkin todeta, että jalkapallon trendit ovat muuttuneet. Kotimaisen kilpailun voittaminen ei enää onnistu pelkillä oman seuran kasvateilla, Ilola muistuttaa.
Suomen cupin voitto poiki vielä hienoja seuraamuksia, kun RoPS pääsi eurokentille pelaamaan cup-voittajien cupia ja eteni siinä komeasti kolmannelle kierrokselle.
– Kansainväliset pelit olivat luku sinänsä, ne eivät koskaan unohdu, Ilola muistelee kaiholla.

Kansainvälisiä pelejä olisi pitkästä aikaa tarjolla jälleen napapiirillä, mikäli RoPSin nousukiito cupissa jatkuu.
Jarmo Ilolan mielestä lupaavat ennusmerkit ovat ilmassa.
– Motivaatio ja menestysnälkä löytyvät varmasti itsestään. Uskon, että RoPS selvittää välierässä Maarianhaminan vaikka vastassa onkin hyvä joukkue.
– Tämän kauden RoPS raivasi tieltään muun muassa Helsingin Jalkapalloklubin niin kuin mekin aikoinaan, Ilola toteaa ja kehuu samalla RoPSin tekemää hyvää nuorisotyötä.
Ilola on tänä vuonna jännittänyt RoPSin pelejä Keskuskentän lehtereillä tiiviimmin kuin muutamalla edelliskaudella.
– Totta kai taso vaikuttaa. Liiga kiinnostaa enemmän kuin divari. Toinen syy on se, että RoPSin nykyjohto on huomioinut meidät takavuosien edustuspelaajat.
– Kokoonnumme silloin tällöin muistelemaan menneitä. Tapaaminen ei välttämättä ole jalkapallo-ottelussa, vaan porukalla saatetaan käydä lentopallo- tai jääkiekkopeleissä.
Ilolalle järjestettiin seitsemän vuotta sitten hienot 50-vuotissyntymäpäivät. Vuoden 1986 cupin finaalin uusinta pelattiin Rovaniemellä 25. elokuuta 2006.
– RoPSin ja KePSin uusintaottelu oli Jouko Kiistalan erinomainen idea, jonka ajankohta oli aivan sattuma. Ihan sen mittaluokan synttäreitä ei ollut tarkoitus järjestää, Ilola naureskelee.

 Juhani Vuorenmaa, Ari Jalasvaara ja kapteeni Jarmo Ilola juhlivat Suomen cupin voittoa Olympiastadionilla lokakuussa 1986. (Kuva: LK-arkisto)

Tavoitteena ikämiesten SM-kulta

Jarmo Ilola harmittelee, ettei pääse lauantaina seuraamaan RoPSin ja IFK Mariehamnin välierävääntöä.
– Meillä on perjantaina ja lauantaina ikämiesten SM-turnaus Oulussa. Finaali alkaa lauantaina kello 15, oululaisen Iltatähden riveissä 55-vuotiaiden ikäluokassa futaava Ilola paljastaa.
Iltatähti on mitä suurimmalla todennäköisyydellä loppuottelussa, sillä Oulun, Kemin ja Rovaniemen ikämiesjalkapalloilijoista koottu joukkue puolustaa vuoden takaista Suomen mestaruutta. Rovaniemeltä on mukana myös Jouni Keisu.
– Käyn pelaamassa säännöllisesti kaksi kertaa viikossa. Meillä on yhdet harjoitukset Rovaniemen Jalkapalloklubin ikämiesten kanssa Ounashallissa ja toiset harjoitukset Keskuskentällä. Talvisin pelaamme Ounashallissa sekä futsalia rajan salissa.

Ilola on työskennellyt palomiehenä ja myöhemmin ylipalomiehenä vuodesta 1980 lähtien.
Matti Helin houkutteli minut aikoinaan palokuntaan töihin. Se oli siihen aikaan suosittu urheilijoiden työpaikka. Ajat ovat tietysti muuttuneet, kun nykyisin urheillaan ammattimaisesti.
– Urheilutaustasta on luonnollisesti ollut hyötyä fyysisessä ammatissa, kolmen vuoden kuluttua eläkkeelle lähtevä hyväkuntoinen mies tuumii.

Ilola tunnustaa, että ammattilaisura oli haaveena nuorempana. Puolenkymmentä vuotta "maailmalla" eli Helsingissä ja Oulussa riitti, ja mies palasi kotikonnuilleen.
– Helsingissä en oikein viihtynyt. Pelasinkin vain yhden kauden HJK:ssa, kun menin urheilujoukkoihin Santahaminaan.
Ilolan palkintokokoelmista löytyy harvinainen mitali. Hän pelasi Suomen hopeajoukkueessa 18-vuotiaiden EM-turnauksessa 1975. Sen jälkeen Suomen mies- tai poikajoukkueet eivät ole saavuttaneet mitaleita arvoturnauksissa.
– Maajoukkueympyröissä yksi ottelu jäi vähän harmittamaan. Suomi pelasi olympiakarsintaa Tanskaa vastaan Rovaniemellä 24. elokuuta 1983.
Martti Kuusela ei päästänyt minua ottelun loppuvaiheessa kentälle, vaikka tuloksella (peli päättyi 0–0) ei ollut olympiakarsinnoissa enää merkitystä. Olin ottanut palokunnasta virkavapaatakin näitä pelejä varten, Ilola muistelee.

Jarmo Ilola
Syntynyt: 25.8.1956 Rovaniemellä.
Ammatti: ylipalomies.
Perhe: vaimo Maire, lapset Jari ja Annika, yksi lapsenlapsi (Lukas, joka pelaa RoPSin 06-joukkueessa).
Saavutuksia: 1 A-maaottelu, 23 nuorten ja 5 poikien maaottelua, 18-vuotiaiden EM-hopea 1975, Suomen cupin voitto (RoPS 1986), kolme SM-pronssia (HJK 1976, RoPS 1988 ja 1989), 216 pääsarjaottelua (RoPS, HJK ja OTP).
Muuta: isä ja poika ovat voittaneet jalkapallon Suomen cupin (Jari voitti cupin HJK:n riveissä 1998).

Jaarli Pirkkiö
© 2013 Lapin Kansa


Luettu 3115 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309