ROPSKAUPPA.FI                              
torstai, 13 kesäkuu 2013 09:27

Kukkopoika kasvaa aikuiseksi

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
RoPS-toppari Obilor on liigaryhmän urheilullisimpia pelaajia. RoPS-toppari Obilor on liigaryhmän urheilullisimpia pelaajia. Kuva: Pekka Aho

Kaudella 2011 vasta 20-vuotias keskuspuolustaja Obilor herätti huomiota Ykkösessä PS Kemin paidassa. Erittäin fyysinen toppari herätti huomiota Suomen ulkopuolellakin, ja atleetti kävi sekä Norjan pääsarjan Tromssan että Ruotsin pääsarjan Mjälby AIF:n testissä. Molemmat seurat tarjosivat miehelle sopimusta, mutta eivät päässeet yhteisymmärrykseen Obilorin pelaajaoikeudet omistaneen Kemin kanssa.

Kaudeksi 2012 Obilor siirtyi Rovaniemen Palloseuraan ja räjäytti pankin. RoPS dominoi sarjaa täydellisesti, ja sarjanousu varmistui jo kuusi kierrosta ennen sarjan päättymistä. Tuohon mennessä joukkue päästi vain yhdeksän maalia. Obilor pelasi puolustuksen keskustassa suvereenisti, nopeudellaan ja voimallaan hän paikkasi ajoittaiset sijoittumisvirheensä ja käytännössä keilasi vastustajat irti pallosta.
Kentällä Obilor esiintyi isännän elkein, vankkumattomalla itseluottamuksella, joskus jopa kuin kukkopoika. Sarjanousun varmistuttua mies siirtyi FC Interiin taistelemaan Veikkausliigan mestaruudesta. Kausi päättyi hopeamitaliin, ja Obilor todisti olevansa liigassakin eliittitoppari.

Obilor on pelannut kaikki RoPSin tämän kauden 11 ottelua alusta loppuun. Kokonaisuus on ollut vahva, vaikkakin toppari on saanut huomata liigan ja Ykkösen eron. Enää ei ylivertainen fysiikka välttämättä riitä, keskittymisen herpaantuminen, tai pieni huolimattomuus kostautuu.
Talvikaudella päävalmentaja Kari Virtanen ripitti Obiloria ja hänen topparipariaan Ndukakua hetkittäisestä ylimielisyydestä. Obilor on huomannut, että huipputasolla keskuspuolustajan ei tarvitse pelata näyttävästi, vaan tärkeintä on tasaisuus.
– Kyllä, tasainen työ ja virheiden välttäminen on tärkeintä, Obilor kertoo.
Hölmöilyjä ei ole viime peleissä näkynyt. Varoituksiakin tilillä on toppariksi vähän, vain kaksi. Kukkopoika kasvaa aikuiseksi.
Obilorin uratavoitteet ovat isommissa ulkomaan sarjoissa, ja hän tietää, että vain kova työ ja toistuvat tasaiset esitykset avaavat sinne tien.
– Tavoitteeni ja unelmani ovat isommissa liigoissa, mutta nyt teen kaikkeni koko sielullani RoPSin menestyksen eteen.
Obilorin sopimus RoPSin kanssa päättyy kauden jälkeen. Jatkosuunnitelmistaan hän on vaitonainen.
– Tulevista sopimuskuvioista en tiedä vielä mitään.

Toppari urakoi alkukaudesta täydet minuutit paikoin kovassa otteluruuhkassa.
– Ehkä olin ajoittain hieman väsynyt, mutta tämä on ammattilaisjalkapalloilua. Ammattilaisen on oltava valmis koko ajan. Nyt kuitenkin tuntuu tosi hyvältä ja lähden levänneenä jatkamaan pelejä.
Osan otteluista tuttu Ndukaku huilasi loukkaantumisen takia, ja Obilorin parina pelasi Victor Turcios.
– Tällä tasolla täytyy sopeutua muutoksiin. Yhteistyö on sujunut ongelmitta niin Ndukakun kuin ”Vikynkin” kanssa. Molemmat ovat hyviä pelaajia.
”El Tiburón” pelaa El Salvadorin maajoukkueessa topparina.
Puolustuslinjan yhteistyö on toiminut Obilorin mielestä hyvin myös uuden maalivahdin kanssa.
– Tomi Maanojan kanssa kaikki on toiminut liki täydellisesti.

RoPSin 15 pisteen saldo 11 pelistä ei tyydytä ”Aban kiviaitaa”.
– En ole tyytyväinen. Pisteitä pitäisi olla enemmän, mutta meillä on aikaa parantaa.
RoPS kohtaa tänään vieraskentällä IFK Mariehamnin.

Obilor
Faith Friday Obilor , keskuspuolustaja
22 vuotta , pituus 185 cm.
Pelaajaura: Aloitti jalkapallon 7-vuotiaana Pepsin Akatemiassa kotikaupungissaan Abassa Nigeriassa. Ensimmäinen ammattilaisseura 2008 – 2009 Babanawa Football Club, 2011 PS Kemi, 2012 RoPS ja FC Inter, 2013 RoPS
Liigaottelut: 18
Ykkösen ottelut/ maalit: 44/1
Harrastukset: Pelikonsolit ja elokuvat

Markku Saukko
© 2013 Lapin Kansa


Luettu 1989 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309