ROPSKAUPPA.FI                              
perjantai, 07 kesäkuu 2013 10:01

”Psykon” väkevä paluu

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Veikkausliigan maaottelutauko toi suurimmalle osalle pelaajista kaivatun, muutaman päivän kesäloman. Perjantaina Tomi Maanoja ja RoPS palaavat harjoituksiin. Veikkausliigan maaottelutauko toi suurimmalle osalle pelaajista kaivatun, muutaman päivän kesäloman. Perjantaina Tomi Maanoja ja RoPS palaavat harjoituksiin. Kuva: Pekka Aho

– Minut tunnetaan kahdesta asiasta, pahasta loukkaantumisesta ja niistä pilkkukisan torjunnoista, Tomi ”Psyko” Maanoja kertoo mietteliäänä.

Rovaniemen Palloseuran ykkösveskari on torjunut kauden kaikissa 11 liigaottelussa ja esiintynyt edukseen. Menossa on maaottelutauko, ja muutaman päivän loma.
– Olisi hyvä, että minut muistettaisiin jo tuoreemmistakin asioista ja näytöistä, ”Psyko” jatkaa naurahtaen.
Syksyllä 2008 Maanoja ratkaisi Suomen U21- maajoukkueelle paikan ikäluokan kesän 2009 EM-lopputurnaukseen Ruotsiin torjumalla kaksi rangaistuspotkua jatkokarsinnassa Itävaltaa vastaan.
Maanoja oli Suomen lupaavin nuori maalivahti, ja vallannut ykköstorjujan paikan Ruotsin pääsarjan Allsvenskanin AIK:ssa. Helmikuussa 2009 juuri A-maajoukkueessa debytoineen Maanojan nousujohteinen ura katkesi dramaattiseen loukkaantumiseen, kun hänen sääriluunsa katkesi harjoitusottelussa.

LOUKKAANTUMISESTA toipuminen kesti vuoden ja EM-kisat jäivät väliin. Kaudella 2010 hän torjui taas solnalaisen AIK:n maalilla, mutta ei vielä loukkaantumistaan edeltäneeseen vireeseen.
Seuraavalla sesongilla hän palasi Suomeen ja tuttuun Honkaan.
– Loukkaantumisesta on jo yli neljä vuotta, tärkeämpää olisi kysyä vaikka onko minulla kurkku kipeänä.
Maanoja ei ole sortunut surkuttelemaan loukkaantumistaan.
– Olisi ollut helppoa sanoa, että siinä se ura meni. Elämä asettaa eteen erilaisia haasteita, mutta on mentävä eteenpäin. Surkuttelu ei olisi auttanut minua eikä perhettäni.
Maanoja ei ole tinkinyt tavoitteistaan pätkääkään.
– Aion pelata jalkapalloa mahdollisimman korkealla tasolla. Mikä se on, jää nähtäväksi? Minulla on takanani jo muutama ulkomaanreissu, joten ulkomaat ei ole mikään pakkomielle, mutta toki mielelläni palaisin sinne. Sen asian kanssa etenen perheen ehdoilla.

MAANOJA perheineen on kotiutunut hyvin Rovaniemelle. Sopeutumista on helpottanut useampi tuttu pelikaveri.
– Rovaniemi on lapsiystävällinen kaupunki , joukkuekavereissa on useampi perheellinen ja vanhemman tyttären kummisetä (Aleksandr Kokko) asuu samassa rapussa. Ylipäätään RoPStalo on hieno yhteisö.
Maanoja kertoo päässeensä myös joukkueeseen sisään nopeasti, ja porukan henki on hyvä. RoPSissa on kova kilpailutilanne ykkösvahdin paikasta. Harvalta liigajoukkueelta löytyy penkiltä Oskari Forsmanin tasoinen vahti.
– ”Oskulle” täytyy nostaa hattua kovasta työstä. Minun täytyy olla koko ajan varpaillaan ja treenattava täysillä.
Maanojan vahvuudet maalivahtina ovat iso koko, ulottuvuus ja äänen käyttö.
– Olen myös hyvä yksi vastaan yksi tilanteissa ja kohtuullisen hyvä jalalla.

ROPS on ollut alkukaudella kova kotonaan, mutta vastaavasti reissupeleistä ei ole tullut pistettäkään.
– Vieraspelaaminen on saatava kuntoon. Pitkän päälle on kestämätöntä, että vierassaldossa on nollat taulussa. Jos onnistumme korjaamaan kurssin vieraissa ja säilyttämään tason kotona sijat, 5-6 ovat realismia.
Lempinimen alkuperäkin selviää juttutuokion lopuksi.
– B-junnuna meillä oli liikuntasalissa treenit, ja minun joukkueeni hävisi. Potkaisin raivoissani seinää pari kertaa ja loukkasin jalkani. Valmentaja soitti ajan fysioterapeutille ja sanoi ”täältä olisi tulossa yksi psyko paikkailtavaksi”. Se on jäänyt elämään.

Tomi Maanoja
Pituus: 196 cm
Syntynyt: 1986
Aiemmat seurat: Vantaan Jalkapalloseura, Allianssi, FC Honka, AIK, Sandefjord (Norjan toiseksi korkein sarjataso)
Liigaottelut: 67
Maaottelut: U21-maaottelut 13, A-maaottelut 1
Perhe: kihlattu ja kaksi tytärtä.
Harrastukset: lukeminen, musiikki

Markku Saukko
© 2013 Lapin Kansa


Luettu 2009 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309