ROPSKAUPPA.FI                              
keskiviikko, 22 touko 2013 08:24

RoPSilla ovet auki jopa Euroopan kentille

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Rovaniemen Palloseuran pelaajat kiittävät kannustuksesta yleisöä, kun seura kaatoi huhtikuun lopulla HJK:n Suomen cupissa. Nyt RoPS on edennyt jo välieriin. Rovaniemen Palloseuran pelaajat kiittävät kannustuksesta yleisöä, kun seura kaatoi huhtikuun lopulla HJK:n Suomen cupissa. Nyt RoPS on edennyt jo välieriin. Kuva: Anssi Jokiranta

Rovaniemen Palloseuralla ovat ovet pitkästä aikaa auki jopa eurokentille. Seura on voiton päässä jalkapallon Suomen cupin finaalipaikasta ja kahden voiton päässä Eurooppa liigan karsintapaikasta.

RoPS taistelee ensimmäisen kerran 20 vuoteen jalkapallon Suomen cupin finaalipaikasta. Välierä pelataan kaiken lisäksi Rovaniemellä 17. elokuuta. Vastaan tulee IFK Mariehamn. Voitto veisi RoPSin 28. syyskuuta pelattavaan loppuotteluun. Toinen välieräpari on JJK-KuPS.
RoPS on pelannut cupin finaalissa kolmesti, viimeksi 1993, jolloin finaali potkittiin Porissa. RoPSin finaalisaldona on yksi voitto (1986) sekä kaksi tappiota (1962 ja 1993). Liigacupin finaalissa seura pelasi 1996.
– Onhan välieriin pääsy harvinaista herkkua viime vuosilta. Vuosi sitten pudottiin ensimmäiseen otteluun PS Kemille, muistaa ex-maalivahti ja nykyinen joukkueenjohtaja Matti Vikman.
RoPS on raivannut tieltään jo Turun Interin, suursuosikki Helsingin Jalkapalloklubin ja maanantaina FC Jazzin.
– Kyllä cup-mielenkiinto kasvoi nyt arvoon arvaamattomaan, hykertelee Vikman.
Joukkueenjohtaja vakuuttaa, että cupmenestys kasvattaa entisestään hyvää henkeä liigaryhmässä. Edes huono vieraspelisaldo ei porukkaa masenna.
– Toki pisteet aina helpottavat matkailua. Kuopiossakin olimme perjantaina pelillisesti ihan hyviä, mutta meidän (Aleksandr Kokko) tekemä maali jäi tuomareilta näkemättä. Toki tämä on koko ajan tulosurheilua, mutta tilanne ei huolestuta kun peli kuitenkin kulkee.

Suurempi huoli RoPSin valmennuksella on rajusta otteluruuhkasta, joka hakee vertaistaan ainakin Euroopan sarjoissa. Suomen liiga muistuttaa jo enemmän kestävyysurheilua kuin vauhdikasta taitolajia.
Esimerkkinä olkoon Englannin ja Suomen pääsarjan vertailu. Englannin valioliigassa pelataan 38 kierrosta yhdeksässä kuukaudessa. Veikkausliigassa tahkotaan 33 kierrosta kuudessa kuukaudessa.
RoPS purkaa parhaillaan kaikkien aikojen ottelusumaa. Joukkue pelaa 17 päivän aikana kuusi ottelua. RoPS ehti tiistaiaamuna Porista napapiirille, kohtaa torstai-iltana FC Interin keskuskentällä ja pelaa jo sunnuntaina HJK:n vieraana. Helsinkiin sentään lennetään ja tullaan iltajunalla pois.
– On tämä aivan mahotonta meininkiä. Hullua matkustamista ja pelatakin pitäisi. En tiedä miten nämä ohjelmat on suunniteltu, kummastelee Matti Vikman.
RoPSin viimeisin reissu kesti vajaan viikon. Kuopiosta matkustettiin Jyväskylään ja sieltä kolmeksi päiväksi Poriin.
– Onneksi seura pystyy tarjoamaan sellaiset matkustus- ja asumisratkaisut, että hommaa pystytään hoitamaan urheilullisesti, Vikman kiittelee.

 RoPS kohtasi kauden avausottelussa IFK Mariehamnin Rovaniemen Keskuskentällä. Vieraat voittivat lumikinosten keskellä liigaottelun 1-3. (Kuva: Pekka Aho)

Vielä ennen juhannusta RoPS tekee varmaan kaikkien aikojen pisimmän vieraspelireissun risteilemällä ympäri Suomea kahdeksan päivää.
– Ensin mennään Turkuun, sieltä laivalla Maarianhaminaan, pelin jälkeen yölaivalla Helsinkiin, sieltä Hyvinkäälle pariksi päiväksi valmistautumaan FC Lahti -otteluun ja sen jälkeen kolmeksi päiväksi Turkuun, missä kohdataan TPS, summaa Vikman.
– Tämän reissun järjestelyihin meni jo yksi päivä.

Tällainen rumba ei jätä juuri tilaa harjoittelulle.
– Fyysisesti ei pysty isoja tekemään, vaan lähes kaikki on palauttelua ja fiilistelyä.
Palauttelua tehtiinkin eilenkin iltapäivällä, vaikka RoPSin bussi rantautui Porista aamulla klo 6.30.
Palautumiseen ja ravintoon onkin RoPSin leirissä kiinnitetty paljon huomiota.
– Varsinkin palautusjuomia kuluu tällä hetkellä paljon. Oikeanlaiseen ruokailuun on myös panostettu. Neuvoja olemme saaneet Santasportista, Vikman kertoo.

RoPSin ruuhka
RoPS pelaa 17 päivässä kuusi ottelua:
17.5. KuPS-RoPS, 20.5. FC Jazz-RoPS, 23.5. FC Inter-RoPS, 26.5. HJK-RoPS, 29.5. RoPS-MyPa, 2.6. Jaro RoPS.

Tornion suuntaan ei ole katseltu - vielä

Rovaniemen Palloseuran toimitusjohtaja Antti Hietakangas kiittelee, että liigajoukkue on säästynyt isommilta vammoilta peliruuhkasta huolimatta.
Hän myöntää, että liigaohjelma suosii seuroja, jolloin on isot pelaajaringit. Niitä ei tosin taida nykyisessä taloustilanteessa olla montakaan.
– Loukkaantumiset ja pelikiellot pistävät tiukoille seuran kuin seuran, ehkä Helsingin Jalkapalloklubia lukuunottamatta, Hietakangas arveli.
 Farmiseurat ovat liigaseuroille henkireikänä jos tilanne menee vaikeaksi. RoPSin farmi on Kakkosen TP-47 Torniosta.
– Kokonaisuudesta on torniolaisten kanssa sovittu, mutta mistään yksittäisistä pelaajista meidän suuntaan ei ole keskusteltu. Jos tilanne vaatii, tarjoamme näyttöpaikkoja, Hietakangas sanoo. RoPSin maalivahteja sekä toppari Jarkko Lahdenmäki ovat vierailleet TP-47:n riveissä.
 Hietakangas myöntää, että Suomen liigan kaltaista ottelusumaa ei muissa Euroopan sarjoissa taida tulla vastaan.
– Tahti on kieltämättä hurja ja rasittaa pelaajia. Tilanne on kuitenkin sama kaikille. Voi toki miettiä, olisiko esimerkiksi maaottelutaukojen pituutta aihetta harkita. Kahden viikon paussi kesäkuussa tuntuu turhan paljolta.

Kari Pyykkö
© 2013 Lapin Kansa

Luettu 2321 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309