ROPSKAUPPA.FI                              
torstai, 11 huhtikuu 2013 08:22

Kolumni: Laadukkain RoPS sitten 1990-luvun

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)

Sarjanousija Rovaniemen Palloseura lähtee Veikkausliigaan herkullisista asetelmista.

Näkemykseni perusteella joukkue on kilpailukykyisin RoPSin liigajoukkue 2000-luvulla. Oikeastaan on mentävä vieläkin pitemmälle. Muistelu ei ole koskaan täysin tarkkaa ja objektiivista, mutta heittäisin vertailukohdaksi kauden 1997 ryhmän, jonka puikkoihin hyppäsi kesken kauden muuan Kari Virtanen, jota tähditti maalintekijätilaston kakkoseksi yltänyt Ismo Lius, ja RoPS oli sarjassa kuudes.
RoPS operoi FC Hongan ohella pienimmällä pelaajabudjetilla, mutta joukkueen hinta-laatusuhde on aivan erinomainen.
Talvikausi meni RoPSin osalta tuloksellisesti mukavasti. Liigacupissa välieräpaikka olisi ollut pelillisesti vähintäänkin ansaittu ja cupissa ”Siniset” ovat jo neljännesvälierissä. Täysikokoisilla kentillä napapiiriläiset esittivät erinomaisia otteita. Loukkaantumiset ja sairastelut ovat kuitenkin haitanneet joukkueharjoittelua niin, ettei joukkuepelaaminen ole vielä parhaassa formussaan.
Erityisen riemastuttavaa preseasonilla oli nuorten ropsilaisten nousu parrasvaloihin. Santeri Kumpula esiintyi miehekkäästi ja pelasi itsensä U16 EMkarsintoihin. Erityisesti Olli Pöyliö joutui isoihin saappaisiin ja osoitti olevansa käyttökelpoinen rotaatiopelaaja myös Veikkausliigassa menestyvässä joukkueessa.
Oman kylän pojista lavalle voi nostaa myös jo kokeneemman Mika-Matti Maisonvaaran. Maisonvaara joutui kaudella 2009 liigassa monta kertaa leijonien kitaan, mutta pelasi myös joukkueen surkeasta kaudesta huolimatta hyviä pelejä. Talvikauden perusteella Maisonvaara on tekemässä ”anttipeurat” ja nousemassa RoPSin edustuksen pelaajaksi viimeisellä mahdollisuudellaan. Lahjakkuutta ”Maisolla” on aina ollut, mutta loukkaantumiset ja pehmeys ovat jarruttaneet uraa. Nyt pelirohkeutta on tullut reilusti lisää, ja jos nopeus vain riittää, on miehellä mahdollisuudet nousta liigapelaajaksi.

ROPSIN PELITAPA tulee perustumaan Kari Virtasen valmennusfi losofian johdanto-osuuteen, eli peli rakentuu puolustuspelaamisen vahvan kivijalan päälle. Tälle perustalle nousee RoPSin vahvuuksiin nojaavaa vastahyökkäyspeli. Virtanen kirjoittaa pelikirjaansa kauden edetessä lisäsivuja pallollisesta pelistä ja hyökkäyspelin variaatioista, mutta alkukaudesta RoPS pelaa yksinkertaisesti, ja ainoa päämäärä on tuloksen tekeminen.
Veikkausliigasta muodostuu tasainen ja vaikeasti ennakoitava. Etukäteen vain HJK menee menojaan. Tämän jälkeen on iso nippu joukkueita, joiden erot ovat pienet.
RoPSin sijoittuminen kuuden joukkoon on realistinen tavoite, mutta vaati huippuonnistumista. Sarjan marginaalit ovat niin niukat, että loukkaantumiskierteen tai pitemmän pelillisen lamakauden seurauksena voi edessä olla myös teutarointi sarjataulukon häntäpäässä. Näillä näkymin uskon varmasti, että RoPS pitää koko kauden putoamispeikon kaukana ja hissi jää liigaan kerroksiin 8 – 9.

Markku Saukko
© 2013 Lapin Kansa


Luettu 1683 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309