ROPSKAUPPA.FI                              
torstai, 23 elokuu 2012 08:20

Isojen areenoiden mies

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Victor Turcios on tositoimissa seuraavan kerran lauantaina, kun RoPS kohtaa vieraissa PK-35:n. Victor Turcios on tositoimissa seuraavan kerran lauantaina, kun RoPS kohtaa vieraissa PK-35:n. Kuva: Pekka Aho

Estadio Cuscatlan, San Salvador, MM-karsintaottelu El Salvador – Meksiko. Stadionin lehtereillä 29 712 fanaattista katsojaa. Rovaniemen Palloseuran Victor Turcios pelaa koko ottelun keskuspuolustajana, ja käy kovaa taistelua Manchester Unitedin Javier Hérnandezin kanssa. Meksiko voittaa 1 – 2. Seuraavassa RoPSin kotiottelussa Suomen Ykkösessä Turcios pelaa Rovaniemen Keskuskentällä 1200 katsojan edessä FC Hämeenlinnaa vastaan. Ja on onnellinen.

– Rakastan jalkapalloa ja olen onnellinen saadessani pelata ammatikseni, Turcios kertoo.

EL SALVADORIN maajoukkuepelaaja Turcioksen siirto Rovaniemelle oli iso uutinen Keski-Amerikan trooppisella saarella. Maassa, jossa jalkapallo on elämää suurempaa. Jopa niin suurta, että vuoden 1969 sota Hondurasia vastaan tunnetaan historiassa Jalkapallosodan nimellä.
Maiden välit olivat tuolloin toki muutenkin kireät, mutta viimeisenä kipinänä sotatoimien syttymiselle toimi maiden välisen MM-karsintaottelun yhteydessä puhjenneet mellakat. El Salvador on pelannut MMkisoissa 1970 ja 1982, mutta maata 1979 – 1982 repinyt sisällissota ja pitkään hallinnut sotilasjuntta romahduttivat urheilullisen tason.

YHTEISKUNNALLISTEN olojen vakiinnuttua taso on kuitenkin taas nousussa, ja maan sijoitus FIFAn rankingissa on jo 64, kun Suomen sijoitus on 72. Seurojen toiminta on kuitenkin vielä varsin amatöörimäistä ja suhteita Eurooppaan vähän. Tämän hetken maajoukkueesta Euroopassa pelaa vain Turcios, Norjassa pelaava Lester Blanco ja Tshekissä ammattiaan harjoittava Rafael Burgos.
– Unelmani on edustaa maatani MM-lopputurnauksessa. Se ei ole helppoa, mutta teemme kaikkemme, kontrolloivana keskikenttämiehenä RoPSissa pelaava Turcios kertoo.

EL SALVADOR on kolmen karsintapelin jälkeen kerännyt yhden pisteen. Paikka Brasilian lopputurnauksessa on kiven alla.
Vieraaseen kulttuuriin sopeutuminen ei ollut Turciokselle aivan helppoa.
– Sopeutuminen vie aikansa, se on normaalia, nyt jo rakastan tätä kaupunkia.
Myös jalkapallo oli kovasti toisenlaista kuin kotimaassa.
– Suomessa pelataan hyvin fyysistä, nopeaa ja suoraviivaista peliä. Palloa pelataan nopeasti pystyyn. Meillä peli on taktisempaa ja hitaampaa. Palloa siirrellään enemmän poikittain ja kuljetetaan enemmän. Täkäläisen pelin oppiminen vei aikansa.
Myös jalkapallokulttuuri on kovin erilainen.
– El Salvadorissa jalkapallo näkyy enemmän ja on voimakkaasti läsnä ihmisten elämässä.

TURCIOS on osoittanut olevansa huippupelaaja. Hän lukee peliä erinomaisesti, sijoittuu hienosti, ja palloton liike on nerokasta. Hän on erittäin fyysinen ja juoksuvoimainen pelaaja, joka katkoo ja riistää palloja konemaisen varmasti.
– Pyrin tekemään työni mahdollisimman hyvin. Kentällä on oltava jatkuvasti henkisesti, fyysisesti ja taktisesti valmis.

JOS KAIKKI menee hyvin, etenee Turcioksen tasoinen pelimies isommille Euroopan kentille.
– Minulla ei ole mielessä mitään maata tai sarjaa. Haluan toki pelata mahdollisimman korkealla tasolla, mutta vain Jumala tietää minne päädyn tienaamaan elantoni, hän miettii.
– Nyt tärkein tavoitteeni on auttaa RoPS takaisin pääsarjaan.
Tässä tehtävässä Turcios voi onnistua jo lauantaina. Jos RoPS voittaa PK-35 Vantaan, eikä Viikingit voita SJK:ta, varmistuu RoPSin liiganousu.

Kuka?
Victor Samuel Turcios Pacheco
Puolustava keskikenttäpelaaja/ keskuspuolustaja
24 vuotta, pituus 174 cm.
Pelaajaura: Aiemmat seurat kotimaassa Atletico Balboa, johon sai ammattilaissopimuksen jo 16-vuotiaana, Luis Angel Firpo.
Ykkösen ottelut/maalit: 12/1
A-maaottelut/maalit: 35/1
Valittiin U17 maajoukkueeseen vain 15-vuotiaana.
Vapaa-aika: Palautumista ja ulkoilua. Yhteydenpitoa netin kautta perheeseen, tyttöystävään ja kavereihin El Salvadorissa.

Markku Saukko
© 2012 Lapin Kansa

Luettu 2544 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309