ROPSKAUPPA.FI                              
torstai, 09 elokuu 2012 09:16

Laskiämpäristä liiganousijaksi?

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Toimitusjohtaja Antti Hietakangas RoPSin edustusjoukkueen harjoituksissa. Hänkin on pukenut kesän aikana pelipaidan ylleen, mutta Kittilän Palloseuran Nelosen otteluissa. Toimitusjohtaja Antti Hietakangas RoPSin edustusjoukkueen harjoituksissa. Hänkin on pukenut kesän aikana pelipaidan ylleen, mutta Kittilän Palloseuran Nelosen otteluissa. Kuva: Pekka Aho

Rovaniemen Palloseura oli viime vuonna sopupelijulkisuuden ansiosta melkoinen laskiämpäri. Seuraa vedettiin kölin alta useammankin kerran ja tulevaisuutta arvioitiin varsin negatiivisin sanakääntein. Veikkausliigasta putoaminen huipensi sysimustan vuoden.

RoPS on kuitenkin osoittautunut melkoiseksi feenixlinnuksi. Edustusjoukkue on Kari Virtasen komennossa edennyt kuin juna Ykkösen kärjessä ja liiganousu näyttää melkein väistämättömältä. Seura asetti viime syksynä varovaiset tavoitteet paluusta pääsarjaan, mutta siitä aikataulusta ollaan vuosi etuajassa, mikäli nousu toteutuu.
Seuran nuori toimitusjohtaja Antti Hietakangas (35) myöntää, että viime vuosi on enää vain pahaa unta. Työilmapiirissäkin on ero kuin yöllä ja päivällä.
– Onpa ollut niin erilainen vuosi. Ensimmäisenä työvuotena oikeastaan kaikki meni päin prinkkalaa. Sopupeliasiat tulivat julki, valmentaja erotettiin ja pelit hävittiin. Nyt ei ole tarvinnut vierailla poliisilaitoksella eikä juuri käräjilläkään. Meidän puolesta asia on loppuunkäsitelty, eivätkä nämä asiat ole olleet minun prioriteettina pitkään aikaa, Hietakangas sanoo.

SOPUPELISOPPA oli kuitenkin kova koulu, joka toi RoPSin pelaajapolitiikkaan uusia sääntöjä.
– Nyt pyrimme tekemään taustatyöt entistä tarkemmin. Siltikään et voi olla sataprosenttisen varma, että saat aina rehtejä pelaajia. Olemme kuitenkin sanktioineet asian selvästi sopimuksiin. Pelaajalle, joka ei sopupelitarjouksesta seuralle ilmoita, seuraa 10 000 euron sakko.
Tänä vuonna kellot ovat soineet kerran, mutta ko. pelaaja informoi seuraa asiasta välittömästi.
Hietakangas myöntää, että RoPSin toimitusjohtajan työssä on turha odottaa täydellistä työrauhaa koskaan.
– Yleisön ja median mielipiteet kuuluvat asiaan. Kritiikki on tervettä ja kehittää itseäkin. Kieltämättä sietokykykin on kasvanut vuodessa kohtalaiseksi. Nyt ei menetä yöunia joka asiasta.

MAHDOLLISTA liiganousua on puitu myös RoPSin johdossa.
– Vaikka mikään ei ole vielä satavarmaa, kahta eri tyyppistä suunnitelmaa pidetään pöydällä. Tiettyjä asioita on tehty, että liigaan mennään. Tämän vuoden joukkueen runko tulee olemaan pohjana kävi miten kävi, Hietakangas kertoo.
– Tulevaisuudessa on tavoitteena olla pysyvästi liigaseura.
Peliesitysten ohella erityisen tyytyväisiä ollaan seuran johdossa Kari Virtasen johtamaan valmentajaryhmään. Virtaselle on kahden vuoden sopimus ja nyt on myös ensi kauden pesti varmistettu.
– ”Karon” työn jälki on ollut erinomaista, Hietakangas toteaa.
Nousun mahdollinen varmistuminen ajoissa antaisi pelivaraa myös joukkueen kokoamiseen.
– Uusien sopimusten teko ratkeaa sen mukaan missä sarjassa pelataan. Tavoite on kasata runko hyvissä ajoin. Siinäkin on puolensa, että tehdään vielä keväällä joitakin viime hetken ratkaisuja.
Kolmen vuoden sopimus on Victor Turciosilla, kahden vuoden paperilla pelaavat Mikko Vilmunen, Tuomas Tyystälä ja Joonas Pennanen. Optioita on lisäksi useammalla pelaajalla, mm. Mika Lahtisella. Jatkosta on keskusteltu myös toisen maalitykin Aleksandr Kokon kanssa.

ANTTI HIETAKANGAS sanoo tienneensä jo keväällä, että kasassa on vahva joukkue. Palat loksahtivat lopulta hyvin paikoilleen.
– Silti en olisi uskonut, että elokuun alussa on näin muhkea piste- ero seuraavaan. Sekin on kasvattanut marginaalia, että muut ovat pelanneet niin paljon ristiin. Kärkipäässä ovat silti odotetut seurat.
RoPSin sarjamenestys pohjautuu Hietakankaan mielestä tuttuihin asioihin: joukkue on päästänyt vähiten maaleja, ei ole kokenut pistemenetyksiä kärkipään joukkueille ja ns. varmat ottelut on hoidettu.
– Joukkueen sisällä on korostettu, että seuraava tavoite on aina seuraavassa pelissä. Nyt se on lauantain AC Oulun kohtaaminen. Tätä sapluunaa ei ole syytä muuttaa missään tilanteessa.

Talous on haaste - Railoa odotetaan

Mahdollinen liiganousu tietää haasteita RoPSin talouspuolelle. Seuraa on pidetty vuosia hyvin hoidettuna, mutta urheilupuoli tuottaa selvää tappiota. Sen myöntää toimitusjohtaja Antti Hietakangas.
Etenkin viime vuosi oli raskas sopupelitsopan myötä.
– Viime vuonna seuran koko tappio oli noin 300 000 euroa. Tase kyllä tappion kestää, mutta ei tällaisia vuosia lisää tarvita. Liiketoiminnalla eroa on kurottu kiinni ja nyt haussa on nollatulos.
Edustusjoukkue pelaa ykköstä 600 000 euron panostuksella, josta pelaajabudjetin osuus on 200 000 euroa.
– Liigassa pelaajabudjetti kasvaa, samoin matkustuskulut. Taloudenhoito on iso haaste, mutta liigajoukkuetta on helpompi myydä, näki Hietakangas.
Toimitusjohtaja sanookin, että innovatiiviset ratkaisut ovat nykytilanteessa tarpeen.
– RoPS on uusiutunut mm. nettibingolla ja on osallisena valotauluyhtiössä.
RoPS on satsannut vahvasti urheilemiseen tänä vuonna. Edustusjoukkueen lisäksi iso satsaus on tehty juniorivalmennukseen päätoimisten valmentajien muodossa.
– Vaatimustasoa on junnupuolella nostettu ja työntekoa lisätty. Kunnianhimoisena tavoitteena on, että 2020-25 seurasta lähtisi omia pelaajia kansainvälisille kentille.

KUN PUHUTAAN RoPSista ja Veikkausliigasta, puhutaan yleensä myös olosuhteista. Rovaniemellä asiat ovat kunnossa katsomoratkaisua lukuunottamatta.
Komea Railo-suunnitelma uudesta keskuskentän pääkatsomosta on olemassa, mutta toteutusaikataulu on vielä osin hämärän peitossa.
Tälle vuodelle kaupungin budjettiin on varattu rahat vanhan betonikatsomon purkamiseen.
– Niihin töihin pääsee heti kun kausi on ohi lokakuussa. Aiemmilla päätöksillä uuden katsomon työt pitäisi aloittaa sen jälkeen, Hietakangas näkee.

RoPS
Perustettu 1950.
Päätoimisia työntekijöitä urheilupuolella 6, bingossa 8.
Edustusjoukkueet: miehet Ykkösessä, naiset Kakkosessa.
Juniorijoukkueita 14, nappulaliigajoukkueita 23. Junioreita kaikkiaan n. 700.
Johtokunta: Risto Niva (puheenjohtaja), Pekka Konstenius, Heikki Hannola, Reijo Jylhä, Oskari Jänkälä, Mika Lehtiniemi, Matti Ruoho, Olli-Pekka Vaajoensuu, Antti Hietakangas (toimitusjohtaja).

Kari Pyykkö
© 2012 Lapin Kansa

Luettu 2352 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309