ROPSKAUPPA.FI                              
sunnuntai, 03 kesäkuu 2012 19:13

Älypelaajan viisaat nappulat

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Näiden kenkien sisältä löytyy sensori, joka mittaa pelaajan ottelussa juokseman matkan. Näiden kenkien sisältä löytyy sensori, joka mittaa pelaajan ottelussa juokseman matkan. Kuva: Pekka Aho

Kun Rovaniemen Palloseuran meksikolaispelaaja Jose Manuel Rivera kiskoo pelipäivänä jalkaansa nappulakengät alkaa niiden pohjassa oleva sensori kerätä tietoja Riveran liikkeistä. Jokainen spurtti ja metri kirjautuu ylös. Kun Rivera ottelun jälkeen siirtää tiedot tietokoneella tai älypuhelimelle, hän näkee päivän saldon.

Esimerkiksi toukokuun 21. päivä jalkapallon miesten Ykkösen ottelussa Oulun Palloseuraa vastaan Rivera juoksi yhteensä 12,1 kilometriä. Nopeimmillaan keskikenttäpelaaja ylsi 35,9 kilometrin tuntivauhtiin. Ottelun aikana hän otti 88 spurttia.

SENSORIEN tarkkuudesta voidaan olla montaa mieltä. Jalkapalloilijoiden liikkeitä kentällä on mitattu paljon jo ennen älykenkien aikaa. Edellisten vuoden 2008 EM-kilpailujen avausviikonloppuna Castrol Performance Index-analyysipalvelu kertoi nopeimman spurtin ottaneen pelaajan vauhdiksi 31,1 km/h. Hän oli Turkin Nihat Kalveci. Saksan Miroslav Klose sai ajakseen 30,86 km/h. Eniten yhden ottelun aikana juossut pelaaja oli Saksan Michael Ballack, joka kipitti kentällä 11,5 km. Näihin lukuihin verrattuna sensorikenkien lukemat vaikuttavat kovilta.

ROVANIEMEN Palloseuran valmentajavelhot Kari Virtanen ja Matti Hiukka eivät ole älykengistä vielä innostuneet. Sen sijaan Rivera uskoo kenkien tuovan hänen pelaamiseensa asteen ammattimaisuutta.
– Minulla on ollut mittari kaikissa kuudessa sarjaottelussa. Se tuo ripauksen lisää ammattimaisuutta. Pystyn seuraamaan miten olen liikkunut kentällä.
– Matkat ja vauhti vaihtelevat otteluittain. Ei se kerro kunnostani, vaan siitä minkä luonteinen ottelu on ollut.
– Edellisessä ottelussa HIFK:ta vastaan juoksumatka jäi lyhyemmäksi, koska pelasimme ylivoimalla ja peli oli hyvin meidän kontrollissamme.
Rivera kertoo tilastonsa avoimesti myös omilla kotisivuillaan (www.mrg.com.mx).

RIVERA ei edes tiedä onko muilla RoPSin pelaajilla älynappiksia jaloissaan.
–Seuraan vain omia tuloksiani. Hänen mielestään kengät voivat olla hyödyksi kenelle tahansa.
–Tämä on yksi menetelmä seurata kuntoiluaan ja liikkumistaan lähes missä tahansa lajissa.

 Rovaniemen Palloseuran pelaajista ”matkamittarikenkiä” ovat käyttäneet ainakin Tuomo Könönen (edessä), Jose Manuel Rivera (toinen vas.). Emenike (vas.) sekä Albin Granlund.

Mikä?
Sensorikenkä
Adidaksen kehittämässä jalkapallokengässä on koverrus pohjallisen alla, johon asetetaan miCoach Speed cell-sensori.
Sensori reagoi 360 asteen liikkeisiin ja mittaa nopeuden, keskinopeuden (tallentuu joka sekunti), maksiminopeuden (tallentuu joka viides sekunti), kiihdytysten määrän ja etäisyyden.
Muistisiru tallentaa kaikki tiedot pelin tai harjoitusten ajan. Tallennuksen voi tehdä jopa 7 tunnin ajalta.
Tiedot voidaan siirtää langattomasti tietokoneelle tai älypuhelimelle.
Yhteensopivat koverrukselliset kengät (esim. Adidas Adizero f50) maksavat 100-250 euroon.
Pelkkä Speed cell-sensori maksaa noin 80 euroa ja sen voi kiinnittää mihin tahansa kenkiin kengännauhoihin sopivalla liittimellä.
Käytettävä tietokoneohjelma ja iPad sovellus ovat ilmaisia.

Miia Vatka
© 2012 Lapin Kansa

Luettu 1668 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309