ROPSKAUPPA.FI                              
torstai, 31 touko 2012 21:50

Poroparlamentti:”Tämä porukka taistelee syksyllä liiganoususta!”

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Juha Yliniva Juha Yliniva

Mikä ottelu: La 26.5. RoPS – HIFK 3 - 1

Poroisäntä
Juha Yliniva

Jalkapallo- ja urheilutausta: Napapiirin Panttereiden vahva mies ja urheilun moniottelija Yliniva oppi sekä jalkapallon pelaamisen että valmentamisen alkeet Ylitorniolla Aavasaksan Urheilijoissa. Hän valmensi jo 14-vuotiaana seuran alle 10-vuotiaita poikia.

”Ensimmäisen valmentajapesti suurin hetki oli voittaa RoPSin junnut 3 -2”, poroisäntä muistelee. Jääkiekkoharrastuksen hän aloitti 8-vuotiaana nassikkana Tornionjoen jäällä. Jääkiekkoa Yliniva pelasi parhaimmillaan Ruotsin II-divisioonassa 1980-luvulla. Myöhemmin lappilaisen kaukalopallon veturina työskennellyt Yliniva aloitti ”kaukiksen” yläasteikäisenä. Hän oli perustamassa kaukalopallon erikoisseuraa Napapiirin Panttereita vuonna 2000. Yliniva toimii nyt seuran puheenjohtajana kuudetta vuotta.

Lasten ja nuorten urheiluvalmennus ja ohjaaminen on Ylinivalle intohimo. Kaukalopallon lisäksi hän on valmentanut jalkapallojunnuja sekä Lynxissä että RoPSissa. Tällä hetkellä Pantterit vie Ylinivan kaiken urheilulle liikenevän ajan. ”Seuraan kuitenkin jalkapalloilevien lasten otteita katsomossa. Roosa pelaa RoPSissa ja Samuli sekä Niklas Lynxissä”, Yliniva kertoo.

Fanijoukkueet ja pelaajat: Yliniva on saksalaisen jalkapallon ihailija.”Vuoden 1974 MM-kisat säväyttivät, Sepp Maier, Gerd Müller ja Franz Beckenbauer olivat lapsuuden tähtiä. Saksalainen tehokas pelitapa ja kurinalaisuus ovat ihailtavia.” Suosikkijoukkue onkin saksalaisjätti Bayern München.

Poroerottelu

Miten ottelu meni?

”RoPS otti sarjataulukon edellyttämät pakolliset pisteet. Vastakkain oli kärkijoukkue ja taulukon häntäpään porukka”, Yliniva aloittaa analyysinsä. RoPS ei esittänyt ihmeitä, vaan teki vain sen mitä kolmeen pisteeseen vaadittiin. Poroisännän mielestä HIFK aloitti ottelun erittäin hyvin, ja RoPS oli kohmeessa. ”Kuitenkin jo 7 – 8 minuutin pelin jälkeen RoPS alkoi viedä peliä. Viimeistään IFK:n maalivahdin ulosajo, ja rangaistuspotkusta syntynyt Tuomo Könösen 2- 0 osuma ratkaisivat ottelun.”  Toisella puoliajalla RoPS pelasi hieman löysästi, ja etenkin hyökkäyspelistä puuttui idea ja tappamisen meininki. Joukkue tyytyi turvaamaan johtoaan.

Yliniva piti tukkimiehen kirjanpitoa maalitilanteista. ”Ne menivät reilusti RoPSille, joten voittajasta ei kuitenkaan ollut epäselvyyttä.”

Yliniva on vakuuttunut RoPSin alkukauden otteista, ja hän näkee paljon samaa kuin Kari Virtasen edellisessä liiganousuun päättyneessä pestissä 2007. ”Virtanen on todellakin valmentaja isolla V:lla. Uskon, että tämä porukka taistelee syksyllä liiganoususta.”

Yliniva piti myös Rovaniemen omien poikien otteista. ”Tämä ei ole mitään kaikki pelaa-höpötystä, vaan huippujalkapalloa, jossa parhaat pelaa, silti omien poikien kentälle pääsy ilahduttaa.” Yliniva huomioi etenkin Mika-Matti Maisonvaaran pirteän sisääntulon vaihdosta. Ottelun loppuhetkillä kentällä nähtiin useampikin RoPS-kasvatti, ja Antti Peura pelasi laitapuolustajana koko pelin.

Pelin kohokohta: Jose Manuel Riveran 1 – 0 osuma. ”Se oli taitavan pelaajan upea laukaus. Rivera ei vedä silmät ummessa sinne päin, vaan katsoo rauhassa, ja that’s it”, Yliniva hehkuttaa.

Ottelun pelaaja: ”Kyllä se oli Rivera, maalinsa lisäksi hän rakenteli suurimman osan RoPSin hyökkäyksistä ja ampui vielä upean vaparin tolppaan.”

Sarvia ja papanoita:

Kolme sarvea: RoPSin toppariparille Obilor – Ndukaku. ”Jäätävää peliä. Kaksikko porrastaa ja varmistaa loistavasti. Heillä ei ollut kertaakaan paniikkia missään tilanteessa.” Ylinivasta on hienoa nähdä nuoria ja nälkäisiä pelaajia. ”Viime kaudella Etchu Tabe oli huipputoppari, mutta rinnalle ei ollut mitat täyttävää kaveria. Tämä kaksikko on nyt kokonaisuutena parempi.” Keskuspuolustajat saivat hyvää tukea keskikentän pohjapelaajalta Ebrima Sohnalta.

Kaksi sarvea: IFK:n kannattajaryhmä Stadin Kingeille. ”Todella hienoa kannustamista. Ainoa asia missä RoPS hävisi, oli faniryhmien toiminta. Sen vei IFK.”

Yksi papana: RoPSin hukatuille maalipaikoille. ”Tuollaista määrää paikkoja ei siunaannu sunnuntain kärkiottelussa Seinäjoella. Siellä tuhlailu voi kostautua.

Markku Saukko
© 2012 Uusi Rovaniemi
Luettu 2330 kertaa

Tietoa meistä

Rovaniemen Palloseura on Lapin suurin urheiluseura sekä Pohjois-Suomen johtava jalkapalloseura. Edustusjoukkueemme pelaavat Kakkosta sekä miehissä että naisissa. Naisten kakkosjoukkue pelaa Naisten Kolmosessa. Toimintamme pohja on yli 1000 junioripelaajassamme, joille haluamme luoda turvallisen harrastusympäristön sekä tavoitteellisille pelaajille selkeän polun aina kansainvälisille kentille saakka.

Ota yhteyttä

Puheenjohtaja
Matti Poikajärvi
+358 405 388 325
matti.poikajarvi@rops.fi

Toiminnanjohtaja
Jari Näsman
jari.nasman@rops.fi
+358 505 990 309